Home / Sanatate / Prof. dr. Horațiu Suciu: ”Pandemia a pus o presiune mare, cu cazuri grele”

Prof. dr. Horațiu Suciu: ”Pandemia a pus o presiune mare, cu cazuri grele”

Distribuie

Pandemia de COVID-19 a pus ”o presiune mare, cu cazuri grele”, au fost prioritizate urgenţele, iar numărul de internări cu programare a scăzut cu 70%, a declarat marţi şeful Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu.

„A trebuit să dăm prioritate urgenţelor, numărul de internări programate a scăzut, pentru că există nişte condiţii pentru internările cronice (…), copiii trebuie testaţi la internare şi asigurate condiţii de izolare (…) consider că au scăzut internările şi posibilitatea de a acorda aceste servicii cu aproximativ 70% în cazurile acestea programate. Această perioadă de pandemie ne afectează atât prin faptul că a pus o presiune mare, cu cazuri grele (…), ne-am ocupat de cazuri extrem de grele şi au ieşit un pic din agendă copiii pe care-i puteam programa şi opera”, a spus Horaţiu Suciu, la o dezbatere online organizată de Salvaţi Copiii România.

Potrivit acestuia, peste 80% dintre operaţiile efectuate au reprezentat urgenţe. „Am operat peste 80% urgenţe, cu tot ce înseamnă acest cerc vicios de care ziceam, terapia ocupată tot timpul, oamenii la limită şi inclusiv refuzuri pentru unităţile sanitare care ne-au solicitat”, a declarat Horaţiu Suciu.

Potrivit acestuia, în România se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii cardiace, iar capacitatea sistemului de a-i diagnostica şi trata la timp este limitată.

„Din 1.000 de cazuri, aproximativ 100 sunt malformaţii grave. (…) Există o presiune permanentă şi acum, în aceste condiţii pe care le parcurgem, această presiune e cu atât mai mare, pentru că până acum exista şi posibilitatea de a trimite în străinătate cazurile care depăşeau capacitatea de absorbţie a sistemului nostru. Era şi posibilitatea să vina echipe antrenate pentru a face diferite misiuni. În acest moment aceste canale sunt închise”, a adăugat Horaţiu Suciu.

Conferenţiar doctor Mihai Craiu a declarat că pandemia a avut ca efect mai puţine prezentări şi spitalizări la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului, respectiv la departamentul de pediatrie.

El a menţionat că în perioada stării de urgenţă acest număr a scăzut masiv şi după această perioadă a început să crească. „Numai că această creştere în ultimele trei luni, ca număr de spitalizări şi de prezentări, a ajuns la un fel de platou, la nişte cifre în jur de 50% din spitalizările anului trecut”, a declarat Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, una dintre cauze este spaima unora dintre părinţi de a veni în spital. El a spus că au fost numeroase prezentări la urgenţă cu pacienţi „în situaţii realmente critice”, pentru că părinţii au stat acasă, de teamă ca nu cumva copilul lor să ia în spital infecţia cu noul coronavirus.

„Ar trebui să existe în Ministerul Sănătăţii nişte capete, nu neapărat luminate, dar care să coordoneze aceste activităţi, fie că discutăm de sănătatea mamei şi copilului, fie că discutam despre sistemul de sănătate publică şi aşa mai departe (…) Comisiile de specialitate, sigur, sunt acolo, ajută, dar trebuie să fie cineva permanent, din punctul meu de vedere, în Ministerul Sănătăţii care să se ocupe de această problemă”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie.

Adrian Crăciun, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic Cantacuzino, a afirmat că banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii prin programul AP-ATI (pentru pacienţii critici din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi – n.r.) au fost la jumătate faţă de anul trecut.

„Să facem adresă deschisă către minister, cu solicitarea să asigure supravieţuirea în condiţii optime a nou-născuţilor, în special a celor care ajung la terapie intensivă, operaţii şi aşa mai departe”, a spus preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

1 comentariu

  1. Se moare cu zile din cauza unor legi făcute de oameni fără suflet. Contribuim la CAS, dar nu mai putem beneficia de nici un serviciu medical. Cum vrei sa apelezi la medici, cum te pune sa îți faci testul Covid și bine înțeles ca te găsește pozitiv, asa ca să te liniștești sa nu îți mai trebuiască doctor… Sistemul medical în rest, somează bine merci pe bani mulți. Sunt supra epuizați cei din linia 1, care se ocupa de ATI și ambulantierii și asistentele și medicii care se ocupa de Covid și gata… Dacă mai rămâne careva în viata după toată mascarada asta, o sa fie fericit pana la apariția următorului virus care o sa facă legea în lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.