A început sezonul anvelopelor de iarnă! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 537 Vizualizări

A început sezonul anvelopelor de iarnă!

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au transmis marți, 24 noiembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, un material de informare cu privire la anvelopele de iarnă și siguranța pe care acestea ne-o oferă pe un carosabil alunecos, oferind în același timp sfaturi și sugestii pentru conducătorii auto pentru sezonul rece.

,,Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Ele se identifică ușor,  datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”, se menționează în comunicat.

Recomandări utile

De asemenea, prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a face referire la o anumită perioadă a anului, iar în cazul autovehiculelor cu o greutate de peste 3,5 tone, acestea trebuie echipate cu antiderapante. Autovehiculele care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă sunt sancționate, amenda fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și presupune de la 9 la 20 de puncte – amendă, respectiv între 1.305 – 2.900 de lei, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

,,Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo şi să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge”, mai informează sursa citată.

Conducătorilor auto li se recomandă ca în condițiile unui carosabil umed sau acoperit de zăpadă, gheață sau polei, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condițiilor de drum, să fie mai atenți și calmi la volan fără să bruscheze comenzile vehiculului, iar fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o asigurare temeinică.

Totodată, prima condiție a deplasării autovehiculului în siguranță este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeței carosabile, conducătorii trebuie să evite acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, întrucât autovehiculul poate derapa. Este recomandată folosirea frânei de motor în cazul unui carosabil alunecos și să nu se efectueze depășiri riscante, iar înainte de pornirea la drum, șoferii să se asigure că parbrizul, geamurile laterale și luneta le asigură o vizibilitate foarte bună, iar ștergătoarele, instalația de climatizare și dezaburire să fie în stare bună de funcționare.

Alte recomandări includ folosirea luminilor de întâlnire chiar și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă, să nu frâneze brusc și să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul din față și nu în ultimul rând, să își echipeze autoheviculele pentru circulația în condiții de iarnă: anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, o rezervă de combustibil și sistem de climatizare – dezaburire funcțional.

În ceea ce privește pietonii, aceștia trebuie să circule doar pe trotuare și să traverseze strada la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului și numai după ce sunt siguri că intenția de a traversa a fost observată de șoferi.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE