Condiții noi pentru obținerea permisului de conducere Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1561 Vizualizări

Condiții noi pentru obținerea permisului de conducere

Potrivit paginii web www.avocatnet.ro, începând cu anul 2021, cei care doresc să obțină permisul de conducere sau sa îl redobândească după suspendare, trebuie să aibă în vedere câteva noi reguli.

Tarifele pentru permisele auto și certificatele

Începând din vara anului 2020, taxele pentru obținerea permisului auto și a certificatului de înmatriculare sunt mai mari, după cum urmează: pentru un permis auto se va achita suma de 89 de lei, în loc de 68 de lei, iar pentru certificatul de înmatriculare suma este de 49 de lei, în loc de 37 de lei.

De asemenea, taxele pentru permisul auto, certificatul de înmatriculare și autorizații de circulație provizorie nu se mai pot achita la ghișeele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Taxele trebuie plătite înainte și păstrată dovada achitării lor. Acestea pot fi plătite pe platforma ghiseul.ro sau pe site-ul www.drpciv.ro. De asemenea, plata se poate face și prin intermediul mandatului poștal, prin intermediul CEC Bank sau a terminalelor de plată ZebraPay.

O nouă listă cu unitățile medicale pentru obținerea fișei medicale

Spre finalul anului 2020, s-a publicat o nouă listă cu unitățile medicale din țară care sunt autorizate să elibereze fișa medicală pentru obținerea sau preschimbarea permisului auto. Lista cuprinde 619 unități medicale din țară, însă nu toate dintre acestea au fost autorizate în specialitățile medicale necesare obținerii permisului de conducere.

Reguli noi pentru redobândirea permiselor suspendate

Șoferii care au permisul suspendat trebuie să depună cererile până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi a perioadei de suspendare, iar cererea va fi soluționată în cel mult 5 zile de la depunere. În ceea ce privește reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, pot solicita această reducere doar șoferii care au permis auto de peste un an și care au fost declarați admiși la testul de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație.

Țări în care permisul auto poate fi preschimbat fără examen

În lista țărilor în care permisele de conducere naționale pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deținătorilor unor astfel de permise se adaugă 11 noi țări emitente de permise auto ce pot fi preschimbate în România fără examen, ducând numărul lor total la 59. Printre noile țări se numără Irak, Palestina, Regatul Thailanda și Principatul Liechtenstein.

De asemenea, având în vedere Brexit-ul, s-a stabilit că începând cu data de 1 ianuarie 2021, permisele obținute în Marea Britanie pot fi preschimbate în România fără necesitatea susținerii unui examen sau test.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul sunt următoarele: să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea; să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea; să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul și să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE