Început promițător de an, la Galeria ”Unirea” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Început promițător de an, la Galeria ”Unirea”

Galeria ”Unirea” din Târgu Mureș, o oază de liniște destinată artiștilor plastici și publicului iubitor de frumos, a fost gazdă primitoare sâmbătă, 10 ianuarie, unui dublu eveniment: vernisajul unei expoziții de pictură, precum și lansarea unui volum inedit, care ne dezvăluie lucrări de manufactură, unicate, încadrate de asemenea în categoria operelor de artă. 

Simfonii de culori

Prezidată, într-o atmosferă festivă, de președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Czirjek Lajos, de predecesorul său, Ilarie Opriș și invitații lor, care au descris în detaliu lucrările prezentate, prima reuniune din acest an a fost dedicată, continuând tradiția, celor mai noi membri ai Asociației, înscriși în organizația artiștilor mureșeni pe parcursul anului trecut. Expoziția de pictură vernisată cuprinde așadar lucrările noilor membri, o varietate de lucrări realizate în diferite tehnici și în care regăsim o bogată paletă de culori, debutul autorilor lor în fața publicului fiind unul care promite multe întâlniri viitoare între artiști și iubitorii creațiilor de artă.

Este convins de acest lucru și Vasile Mureșan, pictorul și restauratorul târgumureșean, cel care a prezentat lucrările din expoziție oferind toate detaliile despre tehnicile folosite, dar și amănunte captivante din culise, despre modul de lucru al semnatarilor lucrărilor pe care i-a observat atent și îndrumat. 

Simfonii de culori în peisaje, natură moartă, instantanee urbane, o originala interpretare a temei ”Fecioara și pruncul”, jocuri îndrăznețe de acuarelă compun așadar prima expoziție din an, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Czirjez Lajos, invitându-i totodată pe fiecare dintre noii membri să se prezinte publicului prezent, urându-le ”Bun venit!” în asociație și drum lung în sfera creațiilor artistice. 

”Orologii muzicale și clopotele lor”

În partea a doua a reuniunii, lansarea de carte a reprezentat un eveniment mai puțin întâlnit la Galeria ”Unirea” și cu atât mai aplaudat, aducându-l în fața publicului pe dr. ing Marton Lazslo, sosit din Gheorgheni pentru a prezenta unul din cele 14 volume ale sale, ”Orologii muzicale și clopotele lor”. De profesie inginer, în cariera sa aflându-se în repetate rânduri la conducerea unor importante obiective industriale, dr. ing. Marton Lazslo și-a dedicat timpul, și înainte și după pensionare, cercetării în vastul domeniu al prelucrării metalelor, metalelor rare, studiind tehnici vechi, manufacturiere, până la tehnici noi, industriale. Volumele sale, publicate în limbile maghiară și română, au devenit documente și baze de cercetare pentru colegi ai domniei sale din numeroase țări, preocupați de cercetarea în domeniu. 

Volumul prezentat la Târgu Mureș este realizat împreună cu colaboratoare ale sale de la muzee din țară și după atente documentări și vizite la edificii care dețin orologii și clopote străvechi, cât și la Turnătoria Odorheiu Secuiesc, care păstrează vechi tehnici de lucru. 

Lucrările document semnate Marton Lazslo și întreaga sa activitate au fost făcute cunoscute în cadrul lansării de prof. univ. dr. Simon Adrian, cadru universitar la UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, și Ilarie Opriș, publicul având ocazia la final să pună întrebări specialistului, cercetătorului, scriitorului oaspete în municipiul Târgu Mureș. Iar interesul pentru istoria orologiilor cu clopot, adevărate comori, a fost mare sâmbătă la reuniune, cu atât mai mult cu cât s-au oferit amănunte interesante și despre bijuteria arhitectonică din județul Mureș, descrisă în carte, Turnul cu ceas de la Sighișoara. 

Autografele oferite în final celor care au asistat la eveniment au fost în același timp un salut prietenesc și promisiunea unor viitoare întâlniri, îmbinând artele frumoase cu tehnica. 

Lia VINȚELER

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE