Home / Reviste / Sănătate. Pentru viață! / Interviu cu dr.Tanaszi Sarolta, managerul cu viziune și simțul misiunii

Interviu cu dr.Tanaszi Sarolta, managerul cu viziune și simțul misiunii

Distribuie

Dr. Tanaszi Sarolta, medic specialist în Sănătate Publică și Management, manager al Spitalului Municipal din Sighișoara, din data de 17 decembrie 2019, ne-a expus într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Zi de Zi, detalii despre obiectivele în ceea ce privește buna funcționare a lucrurilor în Spitalul Municipal Sighișoara planurile și proiectele viitoare care urmăresc dotarea spitalului, dar și despre situația epidemiologică actuală.

dr.TANASZI SAROLTA, manager

Dr.Tanaszi Sarolta este din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu. A absolvit liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș, specializarea biologie-chimie și ulterior, Facultatea de Medicină și Farmacologie din Târgu Mureș, promoția 2006. A ales specializarea Sănătate Publică și Management, existând doar 12 locuri pe țară în anul în care a susținut examenul de rezidențiat. Stagiile le-a efectuat în mai multe centre universitare și în cadrul mai multor instituții, din Brașov, Sibiu, Târgu Mureș. Timp de trei ani, a deținut funcția de director medical al Spitalului Municipal ,,Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, urmând a fi desemnată de către primarul orașului Sighișoara, manager al Spitalului Municipal Sighișoara. Examenul de specialitate l-a promovat în centrul universitar din Timișoara.  În toate eforturile depuse am susținerea familiei care e alături de mine, precum și Dumnezeu .Eu cred că prin voință și cu răbdare, se pot schimba lucrurile în bine”, a precizat dr. Tanaszi Sarolta.

Reporter: În calitate de manager al spitalului, care sunt obiectivele pe care le urmăriți în ceea ce privește buna funcționare a lucrurilor?

Dr.Tanaszi Sarolta: De când am preluat mandatul și înainte, șase luni, când am fost manager interimar, obiectivele au fost foarte clare. Spitalul am dorit să îl facem cunoscut și cât mai benefic, în favoarea pacienților noștri și a personalului nostru angajat. Din păcate, odată cu pandemia, unele dintre proiecte a trebuit să le amânăm, dar în schimb am realizat alte proiecte care nu erau în plan sau nu în această perioadă foarte apropiată și printre ele,  cum ar fi îmbunătățirea calității serviciilor medicale și diversificarea acestora mai ales, pentru că foarte multe specialități nu au funcționat în cadrul unității. Avem o problemă cu lipsa de spațiu și încercăm să găsim o rezolvare și în acest sens.Personalul medical, avem medici tineri  care ne ajută și doresc să lucreze în echipa noastră și asta ne bucură foarte mult, pentru că și medicii noștri actuali, sunt mulți spre vârsta de pensionare și ar trebui să întinerim echipa medicală. Într-un spital mic, eu zic că foarte multe lucruri se pot face și un medic tânăr cu voință, ar putea să facă lucrurile să meargă foarte bine. Mai dorim să modernizăm spitalul, clădirile spitalului. Am realizat proiecte de modernizare, de igienizare, unele lucrări la structurile existente, cu ajutorul echipei noastre de muncitori pe care am format-o  foarte bine pe timpul pandemiei. Această pandemie, putem afirma că nouă ne-a fost benefică, pentru că am putut să dotăm foarte bine spitalul. Noi ne bucurăm că și în această perioadă am putut să realizăm și să avansăm. Am îmbunătățit calitatea hranei foarte mult și dorim să oferim pacienților internați, mai ales acum, în pandemie, hrana ca și acasă la ei.

Clădirea maternității, reabilitată interior-exterior
Aparat roentgen achiziționat cu ajutorul Primăriei și fonduri proprii

Rep.: Până la momentul actual ați reușit să puneți în aplicare ceea ce v-ați propus?

T.S.: Până în acest moment da și poate chiar mai mult. Nici mie nu îmi vine să cred că am reușit, să atragem  sponsorizări în valoare foarte mare și sperăm ca va fi și în viitor, o să ne străduim și mai mult să realizăm ce ne-am propus.Ne-am propus amenajarea și punerea unui ambulatoriu de specialitate separat de spital. Asta ar ajuta cel mai mult, asta ar fi prioritar, dar și lifturile, proiect care nu am putut să-l realizăm, din păcate, în decursul acestui an, dar urmează.

Rep.: Cum reușiți să faceți față alături de întreg personalul spitalului, în această perioadă dificilă, pandemică?

T.S.: Nu am  avut timpul necesar să ne gândim prea mult la cum să ne adunăm , au fost colegi, care să zicem, sunt mai în vârstă sau care au avut un ritm personal , spre fericirea noastră am intrat toți în această horă și am încercat să alegem echipele care să-și cunoască obiectivele . Cred că am  reușit să aducem un beneficiu și să rezistăm în aceste condiții.Suntem obosiți, toată lumea obosește, dar împreună ca și echipă este mai ușor. Echipa managerială este formată din: dr. SAROLTA TANASZI, Manager; dr. IULIA BÂRSAN, Director medical; Ec. ANCA ZABLAU, Director financiar.

dr.IULIA BÂRSAN, director medical

Rep.: Ați simțit sprijinul acordat din partea altor instituții din Sighișoara sau din județul Mureș?

T.S.: Da, sprijinul chiar l-am simțit și primit în extra pandemie, în 2019, în perioada mandatului de interimar, dar și după, din partea Ministerului Sănătății, Prefecturii, Primăriei Municipiului Sighișoara cu care colaborăm foarte bine și sperăm ca și în viitor va rămâne la fel, pentru că este în beneficiul comunității. Sprijin am avut și din partea Direcției de Sănătate Publică, Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, Serviciului de Ambulanță, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, tuturor instituțiilor statului care ne-au sprijinit și  ne sprijină în continuare, în unele demersuri. Firmele private s-au implicat , mai ales, cele locale, dar și din țară, asociațiile non profit, am avut patru sponsorizări, în pandemie dar câ și înafara pandemiei. Persoane fizice, ne-au sprijinit, foști pacienți care au fost mulțumiți de tratamentul acordat, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Avem scrisori, mesaje de mulțumire pe facebook.Ne-au sprijinit toate spitalele din județ și din afara județului, în special Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, care ne-a sprijinit cu medici pentru linia de gardă Anestezie Terapie Intensivă (ATI), care nu era activă. Am înființat-o în 2019, în decembrie, la final de an, dar aveam doar doi medici angajați la ATI și acum putem funcționa separat pe două compartimente, un ATI Covid și un ATI non Covid, cu sprijinul lor și pe această cale le mulțumesc. Avem o colaborare foarte bună cu fiecare instituție, spital și cu fiecare coleg. Toți suntem o echipă și pe timpul pandemiei am devenit și mai puternici.

Rep.: Există anumite proiecte viitoare care urmăresc amenajarea și dotarea spitalului?

T.S.: Anul trecut  am lansat două proiecte europene pentru dotarea spitalului. Acum suntem în curs de finalizare a primului proiect. Am mai avea și proiecte de renovare, amenajare a unor clădiri în altă locație, care ar servi ca și ambulatoriu de specialitate și ne-am gândit că ar fi bun și un centru de reabilitare respiratorie post covid, dar nu numai. Avem spațiu și pentru chineto-terapie și alte intervenții. Există în plan și proiecte privind reabilitarea termică și eficientizarea energetică a clădirilor și aceea a rămas în urmă, ne dorim să îmbunătățim acest aspect, alte renovări și amenajări, dotări ale ATI-urilor, care le-am împărțit din aprilie pe ATI covid, ATI non covid și chiar dacă vom rămâne așa o perioadă bună sau nu, acest proiect este în plan. ATI-ul este foarte important într-o unitate spitalicească. Alte proiecte, pe parcurs, o să apară și planuri privind lifturile la clădiri și alte proiecte o să le luăm din mers ca și până acum și urmărim foarte mult orice sursă de finanțare la nivel național, să putem să intervenim și să realizăm cât mai multe lucrări și proiecte în beneficiul orașului și  a celor din jur, pentru că suntem arondați și suntem la limită de județ și văd că stabilitatea începe să crească și a crescut și încrederea în serviciile oferite. Înainte de pandemie chiar ne-am gândit să realizăm și pe o anumită specialitate, să vedem care ar merge și turism medical, mai ales că orașul Sighișoara este cunoscut atât la nivel național, cât și internațional și cred că ar fi o idee foarte bună. După pandemie sigur o să revenim la această idee pe care n-am abandonat-o și sperăm să o realizăm și să o ducem la bun sfârșit.

Ventilator mecanic , sponsorizare de la firma Sefar din Sighișoara
Aparat Prismaflex, pentru ATI, primit sposorizare de la o firmă din țară
Video EEG, monitoare funcții vitale,ECG portabil, aspirator secreții, bronhoscop , primite sponsorizare în luna decembrie 2020

Rep.: Câte cazuri de pacienți suspecți și pozitivi ați avut?

T.S.: Noi am participat deja la această pandemie cu toate pânzele sus, din martie am fost incluși în Ordinul 555 ca și spital suport, pe lângă spitalele din Mureș și am acceptat această provocare, gândindu-ne la beneficiul pacienților care s-ar adresa unității noastre. Am putut să dotăm, să solicităm tratamentul care se administra pentru covid și nu ne-am înșelat, a ieșit foarte bine această acțiune și pacienții au fost mulțumiți pentru că s-au putut trata aici, local. Pe ATI-uri echipa este formată și își  exercită foarte bine meseria. În total au fost 770 de pacienți tratați și îngrijiți în unitatea noastră, înafara celor care s-au prezentat în compartimentul de primiri urgențe și au solicitat un test, după care au fost tratați la domiciliu, mai ales cei cu forme ușoare și medii. Din păcate am avut și foarte mult personal contaminat și infectat.Am fost pacientă, la rândul meu, și așa am putut să beneficiez și să văd ce se întâmplă într-o secție de Covid, mai ales la noi. Cinci zile am stat internată. A fost o experiență interesantă, dar mă bucur că m-am internat din timp. Eu zic că foarte mult contează momentul în care se adresează populația cu simptomatologie la o unitate sanitară și cere ajutor de specialitate, pentru că dacă se intervine cu un tratament care este stabilit prin protocol național, din primele zile de simptomatologie, eu zic că boala poate evolua favorabil în cele mai multe cazuri.

Le transmit tuturor să fie precauți și să respecte toate măsurile impuse, purtarea măștii este foarte importantă, distanțarea socială să fie păstrată, să se vaccineze, toate acestea vor duce la depășirea acestei pandemii și revenirea la o viață aproape de normalitate.

A consemnat Alexandra HAJA și Gabriela BELEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.