VIDEO: Bilanțul ISU Mureș pentru anul 2020 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 370 Vizualizări

VIDEO: Bilanțul ISU Mureș pentru anul 2020

Cu prilejul conferinței de presă organizată vineri, 5 februarie, de conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș, a fost făcut public bilanțul intervențiilor pentru anul 2020. Datele statistice sunt de interes, având în vedere situația epidemiologică în care se află România și, de fapt, țările de pe întreg mapamondul, chestiune care a fost menționată și de inspectorul șef al instituției, colonel Călin-Ioan Handrea.

„Anul 2020 a fost sub această pandemie. Întreaga activitate a trebuit să o adoptăm în așa fel încât să fie dinamică. Măsurile luate au fost astfel luate încât să nu se întâlnească colegii între ei pentru a nu pune în pericol și a nu periclita asigurarea bunei funcționări a Inspectoratului și a subunităților de intervenție”, a început cuvântarea colonel Călin-Ioan Handrea.

Mai puține solicitări decât în 2019

Cu toate că ne-am aștepta ca situația epidemiologică să creeze un flux mai mare de apeluri pentru prim-ajutor ale cetățenilor către numărul unic național de urgență (112), lucrurile au stat diferit. Conform celor explicit transmise în timpul conferinței de presă, reticența mureșenilor de a apela la serviciile medicale de urgență pentru cauze minore s-a datorat tocmai situației unice cu care ne confruntăm, ceea ce a dus la o scădere procentuală substanțială a intervențiilor.

 „Misiunile față de anul precedent (2019 – n.r.), în 2020, au scăzut ca număr cu aproximativ 14%, principala scădere fiind în ceea ce privește misiunile de prim ajutor. Motivul principal, probabil, a fost tocmai reținerea cetățenilor în a mai suna la 112 pentru motive simple, cum ar fi o durere de cap sau o durere abdominală, care înainte creștea semnificativ numărul de misiuni și pentru care trebuiau alocate resurse. Acum (în 2020 – n.r.), acestea s-au redus”, a declarat inspectorul șef al ISU Mureș..

Pandemia crește timpul de intervenție

Am putea crede că echipele de intervenție s-ar putea bucura de o oarecare decongestionare a fluxului de apeluri la numărul de urgență. Am putea spune, chiar, că li s-a ușurat situația la locul de muncă. Dar nimeni nu este atât de norocos! Lucrurile sunt, însă, mai complicate de atât. Chiar dacă solicitările au scăzut, timpul de reacție de care au putut da dovadă cei care oferă primul ajutor a scăzut, chiar dacă insesizabil. Din cauza pandemiei și a impunerii unor restricții să le spunem „vestimentare” pentru protecția personalului, intervalul alocat răspunderii la o situație de urgență s-a mărit. Mai mult, nici autoutilitarele nu au scăpat de igienizări continue. 

„În schimb, a crescut ușor timpul de răspuns pentru că personalul propriu trebuia să se echipeze corespunzător, cu echipament de protecție specific COVID, însemnând combinezon, mănuși. Mai mult decât atât, se presupunea și presupune în continuare dezinfecția acestor echipamente, dezinfecția autospecialelor cu care intervenim și nu doar a ce lor de prim ajutor, ci și a celor de stingere”, a specificat colonel Călin-Ioan Handrea.

S-a impus reorganizare

Înainte de pandemia de COVID-19, personalul ISU Mureș era organizat conform normelor unei ere „normale” pe care încă sperăm să o recăpătăm. Ei bine, Starea de Urgență impusă în martie 2020 a condus la o „reorientare” a cadrelor militare ale ISU Mureș. În plus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a primit și atribuții de coordonare a Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, formațiune cu rol în implementarea acțiunilor ce privesc situația epidemiologică. Chiar dacă la început diferitele ramuri componente ne-militare ale Centrului mai sus menționat au avut anumite dificultăți în propria lor funcționare conform parametrilor „militărești”, în prezent totul se desfășoară conform așteptărilor.

„Chiar dacă activitatea a fost îngreunată de pandemie și mulți dintre colegii noștri au trebuit să desfășoare activități specifice pandemiei, mă refer în primul rând la cei care lucrau în alte domenii de activitate cum ar fi Inspecția de Prevenire, de data asta ei fiind reorientați spre centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, pentru că începând cu luna martie a anului trecut, imediat cum am intrat în Starea de Urgență am activat și Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, unde principalul rol l-am avut noi (ISU – n.r.) în ceea ce privește coordonarea. Chiar dacă în Centru există și reprezentanții DSP-ului, a Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Grupării Mobile de Jandarmi, mai  nou și cei din cadrul MApN-ului, cu toate astea coordonarea ne-a revenit nouă și nu a fost deloc simplu. A fost chiar complicat să lucrezi cu instituții care nu sunt militare, care nu au fost obișnuite de la început să lucreze în modul acesta, anume un program de 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Dar ne-am obișnuit și acum putem spune că funcționăm la parametri optimi”, a spus inspectorul șef al ISU Mureș.

Mai multe, apoi mai puține și tot așa…

Cu toate că în primele două luni ale anului 2020 s-au înregistrat mai multe intervenții medicale decât în aceeași perioadă a anului precedent, numărul acestora a scăzut substanțial în lunile care au urmat, cele mai multe apeluri care nu au ținut de situații medicale de prim-ajutor fiind în luna aprilie.

„Totalul intervențiilor, și aici ne referim și la cele de situații de urgență cât și cele de prim ajutor a fost de 20.258, din care 19.430 au reprezentat intervențiile ISU pe situații de urgență, în scădere cu 14% față de anul precedent (2019 – n.r.). Ceea ce trebuie remarcat e faptul că cele mai multe intervenții au fost înregistrate în luna aprilie, anume 192, acestea fără cele de prim ajutor. În schimb cele de prim ajutor au fost în creștere doar în luna ianuarie și februarie, ulterior au scăzut și s-au situat constant sub cele din anul precedent”, a conchis colonel Călin-Ioan Handrea. 

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE