VIDEO: Un corn și un lapte mai autohton la Miercurea Nirajului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3850 Vizualizări

VIDEO: Un corn și un lapte mai autohton la Miercurea Nirajului

Trebuie să recunoaștem că acum ceva vreme cornurile de la școală erau de cea mai bună calitate. Asta care doreai să pui niște mortar pe ele și să faci o casă. Comestibile nu erau nicidecum. De atunci, lucrurile s-au mai schimbat, desigur. Acum sunt bune și pentru bătut covoare. Nici laptele nu era departe de a fi folosit pe post de dezinfectant. Dar pentru a se distanța de această calitate îndoielnică, Tóth Sándor, primarul orașului Miercurea Nirajului, a povestit echipei Zi de Zi modul și motivul în și pentru care s-a despărțit de Consiliul Județean Mureș în ceea ce privește programul pentru elevi „Cornul și laptele”.

A fost primul din județ care a făcut această schimbare nu doar pentru a oferi un produs mai bun copiilor, ci și pentru a veni în sprijinul producătorilor locali.

„Prima localitate care s-a desprins de Consiliul Județean și și-a luat în mână cornul și mărul (elevilor – n.r.) nu pentru că am vrut noi să ne dezlipim de Consiliul Județean și nu ne-a fost de folos sau mai ușor ca să facă achiziția publică Consiliul Județean. Noi am spus că laptele din Valea Nirajului să îl consume copiii de aici, cornul din Valea Nirajului să îl consume tot copiii de aici, iar merele sunt din județ, pentru că le avem de la Batoș. Nu doresc să consume elevii produse din Polonia sau din alte țări. Ușor, ușor am luat legea în mână, a venit doamna de la achiziții, am vorbit cu producătorii locali și anul acesta este al treilea an în care am luat produsele în acest fel. Dimineața cornul este cald, mărul este de la Batoș, produs în România și laptele din Valea Nirajului de la firma Gabriela. Nu cunosc statistica, dar vă pot spune că în procente foarte mari se consumă produsul. Anterior, cornul era uneori mucegăit, nu putea fi dat nici la animale. Laptele era aruncat la gunoi. În toată localitatea copiii, când primeau laptele, îl aruncau și trebuia să facem curat după ei. Acum se consumă aproape 100%”, a specificat edilul-șef.

Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți, laptele e mai dulce

Producătorii locali merită mai mult sprijin din partea noastră, a tuturor, nu doar a unei singure persoane sau comunități. Cu cât mai mulți sunt cei care le cumpără produsele, cu atât ei se pot dezvolta. Sperăm să se păstreze și calitatea lor în drumul spre „francizare”.

„Noi suntem o picătură mică în mare. Dar la nivel județean ar trebui să vedem cum am putea ajuta în acest fel producătorii locali. Și banii care merg pe aceste produse, altfel nu rămân aici. Asta aș propune și altor colegi, să nu le fie frică să facă o achiziție. E ușor. Legea asta este una din cele mai bune legi și este ușor de fructificat. Este scrisă în lege și rețeta pentru corn, lapte și măr și maximul pe care îl putem cheltui. Trebuie doar să avem voință. Am putut să conving 7-8 primari care să intre în circuit. Chibed, Ghindari, Gănești, Vărgata, Aluniș, Eremitu. În Aluniș din septembrie va fi implementat. La momentul aceste își fac actele și achiziția”, a conchis Tóth Sándor.

Alex PĂTRAȘCU 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE