Home / Luduș / Un mureșean, funcție cheie în conducerea Federației Române de Skandenberg – Armwrestling

Un mureșean, funcție cheie în conducerea Federației Române de Skandenberg – Armwrestling

Distribuie

Unul dintre evenimentele sportive importante ale momentului în care a fost implicat orașul Luduș și județul Mureș s-a desfășurat la 20 februarie, la București, acolo unde a avut loc constituirea Federației  Române de Skandenberg – Armwrestling. A fost făcut un pas important în dezvoltarea acestui sport practicat de un mare număr de tineri. Armwrestlingul, adică „lupta brațelor” a devenit popular în rândul băieților, dar fiind agreat, în ultimii ani și de fete. Numele sportului este dat de eroul național al Albaniei, Skanderberg (1405-1468) cel care a condus lupta poporului său împotriva Imperiului Otoman, eliberând o mare parte din teritoriul țării.

Dezvoltare  după anul 1989

Tinerii curajoși, cu brațe de fier și-au măsurat forțele în întâlniri neoficiale încă de multă vreme, dar o adevărată explozie competițională s-a produs în România doar după 1989. Primul concurs din România s-a desfășurat în anul 1990 la Târgu Mureș, organizator fiind Eugen Dunca. Sportivii au folosit atunci o masă de concurs adusă din Ungaria. Primul Campionat Național a fost organizat la București în anul 2006, iar din anul 2007 Clubul Sportiv Edi Gym Luduș condus de Kolozsvari Kovacs Edward a participat în fiecare an cu bune rezultate, chiar și în anul 2020 la Pitești în condiții de Pandemie.

În palmaresul sportiv al orașului Luduș, cele mai multe rezultate naționale și internaționale au fost înregistrate de sportivii de Skandenberg, Clubul Sportiv Edi Gyz Luduș, înființat în anul 1997 contribuind cu peste 200 de medalii de aur, argint și bronz, cupe și trofee câștigate în țară și străinătate. La Luduș, prima competiție de skandenberg a fost inițiată de Kolozsvari Kovacs Edward în anul 2005 cu participarea unor nume cunoscute în România, Sorin Uceanu, de 21 de ori campion național, fiind unul dintre ei.

Manager și sportiv – „Edi”

Kolozsvari Kovacs Edward – „Edi”, inițiatorul mișcării de skandenberg din Luduș este absolvent al Facultății de Educație Fizică „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, absolvent al unui Masterat în știința sportului tot la „Babeș-Bolyai”. Este profesor titular, gradul I la Clubul Copiilor Luduș unde predă și lecții de skandenberg (33% din catedră). La Campionatele Naționale a cucerit peste 15 medalii, dintre care 9 de aur. La competiția Mondială, cea mai bună clasare a fost locul V.

În 20 februarie 2021, o zi memorabilă pentru sportivii cu brațe de fier, la București s-au întâlnit cele mai performante cluburi de skandenberg din țară, 16 la număr, care au semnat actul de constituire a Federației Române de Skandenberg – Armwrestling și au ales și președintele în persoana lui Mircea Simionescu Simicel. La aceeași întâlnire s-a stabilit structura organizatorică a Federației, vicepreședinții și comisiile de lucru. În cadrul noii federații, Kolozsvari Kovacs Edward a fost ales președinte al Comisiei Naționale de antrenori și antrenor al lotului național. După numire, Kolozsvari Kovacs Edward, având o nouă responsabilitate ne-a declarat că lucrează la două suporturi de curs pentru perfecționarea antrenorilor.

„Este o nouă și importantă responsabilitate pentru mine, este o nouă provocare. Doresc să pun accentul pe o pregătire modernă a antrenorilor din țară, de la toate cluburile și la toate categoriile de vârstă. Suntem la început de drum și avem foarte multe de făcut, dar muncim din plăcere, nu dintr-o obligație impusă. Le mulțumesc sponsorilor care au fost alături de noi la Luduș: Adi și Mircea Trans, Agro Leg Varo, East Agro, Globasig, Ro Dacia, Happy Serv, Urcan Group, precum și unui sponsor din Cluj-Napoca, Betfair România Development”. Continuând tradiția ultimilor ani, Clubul Sportiv Edi Gym Luduș va organiza, în condițiile impuse de pandemie, Cupa Liceelor ajunsă la a V-a ediție, precum și câteva surprize plăcute pentru iubitorii acestui sport, competitori și spectatori. Prima provocare pentru sportivi va fi Campionatul Național din 4-6 iunie de la Rădăuți. După numirea în funcție, Kolozsvari Kovacs Edward a mai declarat: „Le mulțumesc soției și familiei care a fost și îmi este alături mereu, sportivilor legitimați la clubul nostru, tineri care au realizat performanțe extraordinare în decursul anilor. Datorită lor am reușit. Timp de mulți ani, mii de armwrestleri români au visat constituirea unei Federații în România. Acum, visul a devenit realitate. Mergem înainte cu forță și curaj. Federația dorește să atragă cât mai mulți tineri să practice sportul, skandenbergul , sub deviza Mens Sana In Corpore Sano”.

Cunoscând voința, tenacitatea și forța „brațelor de fier”, suntem convinși că întrecerile disputate în cadrul profesionist oferit de Federația nou creată,  vor aduce în curând beneficii morale și de palmares sportivilor români care vor fi angrenați  în competițiile naționale și internaționale.

Ioan A. BORGOVAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.