Istoria, cuprinsă într-un steag la Sânpaul Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2034 Vizualizări

Istoria, cuprinsă într-un steag la Sânpaul

Steagul a fost mereu un simbol important. De la bătăliile istorice, până la defilările cu diferite ocazii, stindardele au fost mereu în centrul atenției. Ele ne unesc sub simbolul lor pe toți cei care avem în comun aceeași naționalitate sau care locuim în același oraș. Din păcate, stindardele locale nu primesc aceeași atenție precum cele naționale. Cu toate acestea, locuitorii oricărui oraș, municipiu sau oricărei comune doresc să arboreze un simbol care să le demonstreze apartenența la grup și înfrățirea cu acesta.

Monitorul Oficial al României – Partea I, nr. 206 din 2 martie 2021 a publicat Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului steagului comunei Sânpaul, din județul Mureș, document semnat de primul-ministru al României, Florin-Vasile Câțu și contrasemnat de Cseke Atilla Zoltán, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. Contactat de cotidianul Zi de Zi în data de 15 martie, primarul comunei Sânpaul, Simon István, a declarat că deși demersul a fost lung rezultatul este mulțumitor atât pentru el cât și pentru sânpauleni.

„Noi am început cu stema comunei care a fost aprobată cu Hotărâre de Guvern în 2008, după care am continuat cu a doua etapă, steagul comunei, care are motiv central stema. Am dorit ca stema să apară și în steagul oficial, pentru a avea și un stindard al nostru. Am propus acest lucru la Consiliul Local, am luat o hotărâre de Consiliu, am înaintat actele la Prefectură. De acolo am depus cele necesare la Minister ca să devină Hotărâre de Guvern. Proiectul a fost inițiat în 2019. Acest lucru a fost la început și în consultare publică, iar localnicii sunt mulțumiți și bucuroși de acest demers și de rezultat, cu toate că a fost un proces lung. Chiar dacă în Monitorul Oficial decizia a apărut în data de 2 martie 2021, deja există un steag arborat în biroul meu. Încă nu avem bugetul, dar când se va putea, vom comanda steaguri pentru a fi arborate și în comună, dar și pe instituțiile oficiale”, a expus edilul șef.

O istorie sub un drapel local

Potrivit Hotărârii de Guvern, steagul este dreptunghiular, cu fondul alb, iar în centrul pânzei se află stema comunei Sânpaul.

„Modelul steagului comunei Sânpaul este o pânză de formă dreptunghiulară, cu proporția dintre lățimea și lungimea laturilor de 2/3, de culoare albă, având în centru stema comunei Sânpaul. Ambele fețe ale steagului (față și verso) sunt identice. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime”, se notează în textul descriptiv al steagului.

Important de reținut este că, după cum spune primarul comunei, stindardul surprinde parte din istoria locului.

„Spicele de grâu reprezintă ocupația agriculturală a cetățenilor comunei. Castelul este important, de asemenea, întrucât amintește de istoria localității. Specialiștii, printre care era și un grafician heraldist, ne-au propus simbolurile care ar putea să apară și care erau mai importante”, a specificat Simon István.

Semnificații

Stema aflându-se ca punct central al steagului este descrisă ca fiind compusă „dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află un castel de argint.”

”În vârful scutului, în câmp roșu, se află un căprior de argint și roșu, două spice de grâu de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Castelul amintește de istoria localității. Spicele de grâu semnifică ocupația de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Culoarea albă simbolizează aspirația spre pace, onestitate, valori pozitive, ce caracterizează localnicii și plaiurile lor”, se arată în Monitorul Oficial al României.

Comuna Sânpaul este compusă din cinci localități (Sânpaul, Dileu-Nou, Sânmarghita, Chirileu, Valea-Izvoarelor) și este situată în zona de întâlnire dintre Câmpia Transilvaniei și Podișul Târnavelor. Conform recensământului din 2011, comuna are puțin sub 4.500 de locuitori. Localitatea este administrată de Simon István, primar din partea UDMR la al șaselea mandat.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE