Tradiții din Joia Mare, la Muzeul „Anton Badea” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 247 Vizualizări

Tradiții din Joia Mare, la Muzeul „Anton Badea”

La fel ca la fiecare sărbătoare important de peste an, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin ne prezintă câteva din obiceiurile specifice Postului Mare, respectiv a Săptămânii Patimilor de dinaintea Marii Sărbători a Învierii Mântuitorului. Printre acestea se numără și vopsitul ouălor precum și pasca, îndeletniciri care se fac în Joia Mare.

„În această zi femeile vopsesc ouăle și fac pasca. Din aluatul frământat pregătesc și alte copturi, cu valoare simbolică mare – cristăți (prescuri), scărițe, pupeze, pentru pomul pomenilor. Joia Mare sau Joia Patimilor este și o zi a morților, tradițiile din această zi au un puternic simbolism funerar. Pasca, prin forma rotundă și prin semnul crucii, este asociată cu moartea sacrificială a Mântuitorului Iisus. Pregătită în Săptămâna Patimilor este consumată ritualic în Duminica Învierii”, au precizat reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

Aceste obiceiuri au fost transpuse la muzeu grație unor oameni inimoși, rapsodul popular Maria Crișan care a preparat în cuptorul de la muzeu tradiționala pască, precum și părintele Genu Oprea din Ibănești care a oficiat slujba în bisericuța de lemn din cadrul muzeului.

„Toate fazele de pregătire, de la cernutul făinii, frământarea aluatului și coacerea la cuptor, întrunesc condiția purificării și curățeniei absolute. Înainte, bătrânele care pregăteau pasca primeau dezlegare de la preot, în haine curate și numai după rugăciune se apucau de lucru. Înțelegerea acestor obiceiuri vine din semnificația pe care pasca și aluatul ritual le au, de prag pregătitor ce inițiază splitarea timpului și intrarea în timpul sacru al sărbătorii”, au transmis reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Sursă foto: Muzeul Etnografic „Anton Badea”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE