Home / Cultură / Tradiții din Joia Mare, la Muzeul „Anton Badea”

Tradiții din Joia Mare, la Muzeul „Anton Badea”

La fel ca la fiecare sărbătoare important de peste an, Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin ne prezintă câteva din obiceiurile specifice Postului Mare, respectiv a Săptămânii Patimilor de dinaintea Marii Sărbători a Învierii Mântuitorului. Printre acestea se numără și vopsitul ouălor precum și pasca, îndeletniciri care se fac în Joia Mare.

„În această zi femeile vopsesc ouăle și fac pasca. Din aluatul frământat pregătesc și alte copturi, cu valoare simbolică mare – cristăți (prescuri), scărițe, pupeze, pentru pomul pomenilor. Joia Mare sau Joia Patimilor este și o zi a morților, tradițiile din această zi au un puternic simbolism funerar. Pasca, prin forma rotundă și prin semnul crucii, este asociată cu moartea sacrificială a Mântuitorului Iisus. Pregătită în Săptămâna Patimilor este consumată ritualic în Duminica Învierii”, au precizat reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

Aceste obiceiuri au fost transpuse la muzeu grație unor oameni inimoși, rapsodul popular Maria Crișan care a preparat în cuptorul de la muzeu tradiționala pască, precum și părintele Genu Oprea din Ibănești care a oficiat slujba în bisericuța de lemn din cadrul muzeului.

„Toate fazele de pregătire, de la cernutul făinii, frământarea aluatului și coacerea la cuptor, întrunesc condiția purificării și curățeniei absolute. Înainte, bătrânele care pregăteau pasca primeau dezlegare de la preot, în haine curate și numai după rugăciune se apucau de lucru. Înțelegerea acestor obiceiuri vine din semnificația pe care pasca și aluatul ritual le au, de prag pregătitor ce inițiază splitarea timpului și intrarea în timpul sacru al sărbătorii”, au transmis reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

Sursă foto: Muzeul Etnografic „Anton Badea”

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ministrul Mediului, anunț pesimist despre gestionarea problemei urșilor

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, susţine că dacă instituţiile statului nu reuşesc să …