Home / Slider / Biserica Evanghelică și Cetatea țărănească, monumente UNESCO din Saschiz

Biserica Evanghelică și Cetatea țărănească, monumente UNESCO din Saschiz

Prin frumuseţea monumentelor sale de arhitectură, comuna mureșeană Saschiz oferă turiștilor o alternativă extraordinară şi unică în materie de turism. Localitatea se află la 20 de kilometri distanță de municipiul Sighişoara şi la 100 de kilometri distanță de Braşov. În zonă sunt cel puțin șase obiective turistice de vizitat, zece pensiuni și două restaurante, iar periodic au loc evenimente dedicate culturii săsești din Transilvania și promovării zonei, de la baluri tradiționale săsești, expoziții de fotografie, ateliere de olărit, proiecții de film, târguri cu produse tradiționale, până la slujbe și concerte în Biserica Evanghelică. Așadar, turiștii care aleg să viziteze comuna Saschiz pot petrece aici zile de neuitat.

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă două obiective turistice din comuna Saschiz: Biserica Evanghelică din Saschiz, monument UNESCO din anul 1999, și Cetatea țărănească din Saschiz, construită pe un deal împădurit, la aproximativ doi kilometri de centrul comunei.

Biserica Evanghelică, monument impresionant

Potrivit Centrului de Informare Turistică din Saschiz, Biserica Evanghelică a fost construită la sfârșitul secolului al XV-lea, între anii 1493 și 1496, de către coloniștii sași din localitate. A fost închinată regelui Ștefan al Ungariei, motiv pentru care îi poartă hramul.

Monumentul impresionează prin frumusețea expresivă a proporțiilor și prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lăcaș de cult. Există un etaj fortificat care este suprapus peste navă și cor, precum și un drum de strajă scos în consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunătoare construite deasupra uriașilor contraforți de piatră și cărămindă, elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice. Frumusețea arhitecturală se îmbină însă cu destinația defensivă a Bisericii fortificate, în spatele arcurilor fiind încă vizibile fantele găurilor de aruncare.

Orga a fost adusă din Brașov în 1788, fiind în top 10 cele mai mari orgi din Transilvania, iar altarul baroc a fost adus din Viena în 1735. Datorită distanței considerabile dintre vatra satului și colina pe care a fost construită Cetatea țărănească, în decursul timpului Biserica fortificată a devenit principalul loc de refugiu al sătenilor.

Cetatea țărănească, loc de refugiu pentru locuitori

Cetatea țărănească ce domină și acum localitatea Saschiz este o urmă a frământărilor epocii medievale. Construită pe un deal împădurit, la aproximativ doi kilometri de vatra satului, Cetatea a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a-i proteja de invazii pe locuitorii din Saschiz și din alte comune învecinate, care au contribuit la construirea ei, precizează Centrul de Informare Turistică din localitate. Cetatea este opera comunității germane din zonă, de aceea trebuie remarcat specificul acestui loc de refugiu, în condițiile în care majoritatea fortificațiilor săsești au fost ridicate în jurul bisericilor din centrul așezării.

Lungimea Cetății este de 92 de metri și lățimea de 53 de metri, formă acesteia fiind ovală. Fostele ziduri de apărare din componența cetății mai pot fi observate și astăzi din partea de est a cetății.  Potrivit legendei, celor care spun „Noapte bună” sau ” La revedere” Cetății, li se răspunde cu un salut format din 6 sau 7 silabe.

Lucrările au început în anul 1347, după cum indică o inscripție de pe zidul Cetății. Pe zidul înalt de 7-9 metri au fost inserate și cele patru turnuri de colț și cele două de poartă, toate cu funcții de supraveghere și apărare. Ele reflectă buna organizare a comunității. În interiorul Cetății se afla o capelă. Astăzi a mai rămas doar o ruină. Singura urmă intactă este fântâna adâncă de 65 de metri, despre care se spune că face legătura, printr-un tunel subteran, cu centrul comunei Saschiz.

Ca stil arhitectonic, Cetatea aparține perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic, fapt confirmat de acoperișul într-o singură pantă și de găurile de tragere prevăzute cu o grindă de lemn care se putea roti fără a putea înlesni ochirea cu ghiulele și arcuri de săgeți.

Teodora MÎNDRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Parteneriat aprobat. Colinele Transilvaniei, destinație pentru ecoturism

Consilierii județeni au aprobat joi, 29 iulie, într-o ședință ordinară de lucru, Scrisoarea de susținere …