Surprize în activitatea Muzeului Județean Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1466 Vizualizări

Surprize în activitatea Muzeului Județean Mureș

Cu toții așteptăm, cel mai probabil, să ne dezmorțim din restricțiile din pricina pandemiei, să ne reluăm traiul de altădată. Relaxările vin încetișor și imediat vom putea lua parte la activități culturale, precum cele organizate de Muzeul Județean Mureș. Într-un interviu acordat recent cotidianului Zi de Zi, directorul instituției, Ötvös Koppány Bulcsú, povestește despre planurile Muzeului care sunt în derulare în acest an. Spre deosebire de alți ani, de pildă, Noaptea Muzeelor se va desfășura într-un sistem hibrid, modern. Mai mult, spre fericirea amatorilor, Festivalul Roman de la Călugăreni se va desfășura în acest an în luna august. În ciuda restricțiilor, directorul afirmă că reprezentanții instituției s-au folosit de perioada de pandemie pentru a aduce îmbunătățiri secțiilor Muzeului.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre activitatea dumneavoastră profesională până în prezent? O scurtă prezentare şi a muzeului.

Ötvös Koppány Bulcsú: Numele meu este Ötvös, am 36 de ani și sunt licențiat în Istorie și masterand în Cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După terminarea studiilor, din 2011, am început colaborarea cu Muzeul Județean Mureș. În primii 5 ani am fost colaborator pe proiecte de cercetare, două din ele fiind finanțate de AFCN. Am dobândit competențe specifice managementului de proiect în perioada 2014 – 2016 în cadrul proiectului Digitalizarea Limesului Roman – sector Brâncovenești – Sărățeni, proiect finanțat de Ministerul Educației și Cercetării prin UEFISCDI, cu o valoare aproximativă de 2 milioane de lei. Ca arheolog, am participat la aproximativ 20 de proiecte non-invazive de arheologie, am coordonat echipe de cercetare pe secțiuni de săpături, echipele au fost formate din 70 de membrii – studenți aflați în practică și profesori de renume din șapte universități. În ultimii ani, principala mea sarcină a fost administrarea construcției Parcului arheologic de la Călugăreni, întins pe o suprafață de 50 hectare, cu două spații expoziționale numite Time Box-uri și două case tărănești cumpărate de Muzeu și amenajate în stil tradițional, specific locului, unde se află baza de cercetare arheologică și unde intenționăm să realizăm un spațiu cultural-educativ care va fi deschis viitoarei generații de vizitatori ai muzeului. În prezent, s-a început documentația pentru ca 20 de hectare din Parcul Arheologic Călugăreni să fie Sit UNESCO. Guvernul României propune o listă a siturilor din  România care îndeplinesc condițiile de încadrare în sit UNESCO. La Călugăreni avem și alte activități în afară de Muzeul care poate fi vizitat și în afară de parcul arheologic. Este vorba, de exemplu, despre Festivalul Roman de la Călugăreni, care este anual. În 2021, festivalul va fi în 7 august și va fi a IX-a ediție. Muzeul Județean Mureș, după cum bine știți este una dintre cele mai mari instituții culturale ale județului Mureș, el funcționează în subordinea Consiliului Județean Mureș și are trei funcții de bază: administrarea patrimoniului, cercetarea științifică și deschiderea către comunitate prin activitatea culturală și educațivă.

Rep.: Mai exact, care sunt secțiile Muzeului Județean Mureș?

O.K.B.: Muzeul Județean Mureș cuprinde în momentul de față opt secții: Secția Centrul de cercetare a Limesului Roman de la Călugăreni – aflat la Călugăreni în comuna Eremitu, Secția de Etnografie și artă populară – aflat în incinta Palatului Toldalagi cu istorie și arhitectură barocă din Piața Trandafirilor, Secția Artă – compusă din mai multe galerii expoziționale aflate în incinta Palatului Culturii, Secția de administrare a Palatului Culturii, Laboratorul de conservare și restaurare – aflat la sediul administrativ al Muzeului de pe strada Mărăști 8/A, Secția de Istorie și Secția de arheologie. Ultimele două secții menționate își au centrul de cercetare în cadrul sediului administrativ și zona expozițională în clădirea muzeului din Cetatea Medievală din Târgu Mureș. Nu în ultimul rând, avem în subordine Secția de Științele Naturii – aflată pe strada Horea 24. După cum se poate observa această clădire se află în curs de reabilitare până la jumătatea anului 2022. S-au recepționt lucrările de reabilitare a clădirii în 25 martie 2021 și trecem la ultima etapă, aceea de reorganzare a expoziției de bază care se va finaliza în prima jumătate a lui 2022. Vor fi noutăți pentru vizitatori, precum o seră cu plante exotice, scheletul unui rinocer lânos care este unicat în România. De asemenea, va fi un muzeu interactiv datorită tehnologiei folosite.

Rep.: Care este impactul pandemiei asupra instituţiei pe care o conduceţi?

O.K.B.: Pandemia ne-a determinat să închidem în luna mai anul trecut, toate spațiile expoziționale și acest fapt a dus la scăderea numărului de vizitatori. În luna iunie, anul trecut am reușit să redeschidem o parte din spații cu respectarea strictă a măsurilor sanitare impuse dar nu am reușit să redobândim interesul vizitatorilor, în aceste condiții. Un plus adus de această situație extremă a fost că Muzeul Județean Mureș a reușit să se ocupe în amănunt de invientarierea și clasarea obiectelor din Patrimoniul Muzeal și am demarat conceptele și discuțiile privind următoarele expoziții ce vor avea loc, după ridicarea măsurilor impuse de pandemie.

Rep.: Este cultura transferată în mediul online funcţională? Ce impact are în societatea mureşeană?

O.K.B.: La nivel național, din păcate, mediul cultural a fost cel mai afectat de pandemie, transferul culturii în mediul online a reprezentat o soluție sperăm temporară pentru ca instuțiile să rămână conectate la public. Muzeul Județean Mureș a înțeles funcționalitatea mediului online, din acest motiv ne pregătim pentru a lansa un nou site care va cuprinde actvități online interactive și accesibile publicului, indiferent de zona din care accesează. Credem că va putea fi implementat și pe viitor. Anul acesta vom organiza prima dată un eveniment mare, cum este Noaptea Muzeelor, în sistem hibrid, și online și offline. Tururile virtuale pe care le au alte instituții sau digitalizarea expozițiilor permanente va urma și la noi. Suntem doar la început în acest sistem.

Rep.: Care consideraţi că e locul Muzeului Judeţean Mureş în peisajul culturii naţionale?

O.K.B.: Instituția noastră își defășoară activitatea în Târgu Mureș –  centrul cultural regional cu cele mai multe instituții culturale de renume. Cât privește Muzeul Județean Mureș – 80% din patrimoniul  muzeului are  o imporanță locală și regională, o parte având și importanță națională și internațională, de exemplu: Fibula de la Suseni, lucrări importante semnate de Tonitza, Grigorescu și Munkácsy aflate la Secția de Artă, Depozitul de bronzuri de la Band, piese de orfevrărie de secol XVII aflate la secția de istorie, neexpuse încă și să nu uităm de Tezaurul de la Mădăraș, Tezaurul dacic de la Sânger pe care îl vom prezenta în Noaptea Muzeelor 2021, la secțiunea Muzeul Digital al evenimentului.

Rep.: Ocupați funcția de manager al Muzeului de mai bine de șase luni. Dacă ar fi să priviți înainte, pe termen mediu și lung, care sunt următoarele proiecte şi obiective de pe lista dumneavoastră de priorități?

O.K.B.: Printre planurile pe termen scurt și mediu se află planificarea și organizarea celor două evenimente importante ale muzeului: Noaptea Muzeelor 2021, ediția 15, în 12 iunie 2021, pe durata întregii zile și Festivalul Roman – ajuns la ediția 9, se va desfășura în 7 august la Călugăreni. În plus, doresc și finalizarea reabilitării Palatului Culturii și a Științelor Naturii, vernisarea expozițiilor de bază din ambele locații și vernisarea expoziției de bază în spațiile expoziționale ale Secției de Istorie și Arheologie din Cetate. Dintre ceea ce doresc să implementez pe termen lung sunt și dezvoltarea activității publice și educaționale prin realizarea unui calendar online cu atelierele și programele muzeului, consolidarea și dezvoltarea relațiilor parteneriale, de colaborare, a relațiilor naționale și internaționale. Am preluat de la vechea conducere o bază solidă de parteneri cu care colaborăm și în prezent. Primul eveniment care implică mai multe parteneriate culturale inter-instituționale va fi Noaptea Muzeelor 2021. Probabil cel mai important este dezvoltarea unui strategii de branding a Muzeului Județean.

Rep.: Ce ar trebui să se întâmple acum pentru ca întreg sistemul public muzeul să se redreseze?

O.K.B.: Principala problemă a sistemului public muzeal este deschiderea spațiilor de vizitare, oricât de idealiști ne dorim să fim, accentul cade pe interesul vizitatorului. Nu mă pot exprima privind întregul sistem sau ce ar trebui să se întâmple ca întreg sistemul să se redreseze, ceea ce pot spune eu ca manager de instituție aflat în funcție într-o perioadă de criză este să îmi canalizez antenția, răbdarea și determinarea pe implementarea fiecăruia punct din planul de managment cu care am participat la concursul de proiecte. Tot ce ne dorim, atât eu cât și echipa, este să trecem sănătoși peste pandemie și să revenim la normalitate cât mai curând.

Rep.: Sub ce formă se va desfăşura Noaptea Muzeelor 2021?

O.K.B.: A 15-a ediție de a acestui eveniment va avea loc în 12 iunie 2021 în format hibrid, respectiv offline adică program cu publicul și online prin programul Muzeul Digital. Pandemia a făcut ca data de desfășurare de anul acesta să se mute din luna mai, în luna iunie.

Mai multe detalii, vom furniza la conferința de presă din 27 mai 2021, din Sala Oglinzilor din Palatul Culturii, de la ora 10.00 în limba română și de la ora 11.00 în limba maghiară.

Rep.: Ne puteți oferi detalii despre activitatea de restaurări, achiziţii exponate și expoziţii?

O.K.B.: Avem mai multe surprize pentru vizitatorii noștri în ceea ce privește expozițiile și vernisajele. Unul dintre cele mai interesante și atractive vernisaje este expoziția ”Mureșeni în tranșeele marelui război – Primul Război Mondial.” Mai dorim și continuarea lucrărilor de reabilitare la Zău de Câmpie, pregătirea și deschiderea expoziției de bază din Cetate, reabilitarea fațadei Palatului Toldalagi, redeschiderea expozițiilor permanente din galeriile de artă ale Palatului Culturii. Bugetul alocat și aprobat de Consiliul Județean Mureș ne oferă posibilitatea realizării tuturor proiectelor legat de restaurări, achiziții și expoziții.

A consemnat Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE