”De ce Guvernul nu susține zootehnia și micii producători români?” Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 264 Vizualizări

”De ce Guvernul nu susține zootehnia și micii producători români?”

Președintele interimar al Partidului Social Democrat Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat miercuri, 2 iunie, premierului României, Florin Cîțu, o interpelare cu tema ”De ce Guvernul nu susține zootehnia și micii producători români?”.

Redăm, în rândurile de mai jos, textul integral al interpelării:

”Domnule prim-ministru,

Atât scandalul public referitor la eventualele conflicte interne din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cât și măsurile mai mult sau mai puțin inspirate adoptate în vederea eliminării focarelor de gripă aviară recent depistate, au readus această instituție în lumina reflectoarelor, evidențiind astfel numeroase lacune și o lipsă flagrantă de profesionalism.

Conform informărilor publice promovate pe site-ul ANSVSA, la data de 3 mai 2021, a fost confirmat primul focar de gripă aviară în localitatea Ungheni, județul Mureș. În consecință, „la propunerea ANSVSA, în cadrul Centrului Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată DECIZIA nr.1/ 7 mai 2021, prin care s-au suspendat activitățile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației, pe întreg teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile”.

Deși această decizie nu a produs efecte decât 12 zile, stațiile de incubare din România s-au aflat într-o situație dificilă, fiind obligate să se debaraseze de puii de o zi care au eclozat. Aceste stații de incubare au fost nevoite să aplice măsuri drastice și regretabile, asumându-și, pentru a se conforma deciziilor instituțiilor statului român, pierderi financiare uriașe.

În acest context, Decizia Centrului Național pentru Situații de Urgență nr.1/ 7 mai 2021 s-a dovedit a fi extremă și ineficientă. Mai mult, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a remarcat că, în urma interzicerii comercializării, puii aduși din import și destinați vânzării prin magazine autorizate au început să se vândă în spații improvizate, neautorizate, fără ca această activitate să poată fi controlată de ANSVSA, iar o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate au început să fie vânduți în stradă, încurajând comerțul necontrolat cu pui de o zi.

Deși ANSVSA susține că au fost efectuate de către inspectorii ANSVSA/DSVSA, verificări la 2.206 gospodării ale populaţiei din judeţul Mureş și la alte 65 de gospodării din judeţele Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş și Satu Mare, nu există nicio mențiune privind eventuale despăgubiri pentru firmele afectate, la fel cum nu pare să existe echitate pentru medicii veterinari de liberă practică implicați atât în ancheta epidemiologică, cât și în prevenirea și combaterea bolilor la animale în general.

Conform informațiilor făcute publice, reiese că în timp ce medicii veterinari de liberă practică așteaptă cu nerăbdare respectarea obligațiilor financiare pe care statul român și le-a asumat față de aceștia, iar firmele românești afectate de restricții solicită în zadar despăgubiri, Guvernul pe care dumneavoastră îl conduceți se pregătește de și mai multe tăieri bugetare.

Față de cele de mai sus, vin și vă întreb:

–        Pentru că ANSVSA se află în coordonarea dumneavoastră, ce măsuri ați adoptat până acum pentru rezolvarea problemelor interne și buna funcționare a autorității?

–        De ce vă opuneți acordării unor despăgubiri justificate firmelor românești care au respectat întru totul litera legii și s-au conformat deciziei Centrului Național pentru Situații de Urgență, și cum intenționați să remediați această situație?

–        Când estimați că se va efectua o alocare bugetară suficientă pentru completarea numărului minim necesar de medici veterinari de liberă practică?”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE