Implanturile dentare personalizate, soluție inovatoare pentru dinți ficși și de durată Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 964 Vizualizări

Implanturile dentare personalizate, soluție inovatoare pentru dinți ficși și de durată

Pentru pacienții edentați total, care nu mai au dinți deloc, sau care suferă de resorbții osoase severe inovația în medicina dentară le pune la dispoziție o nouă tehnologie și anume implantul subperiostal, un implant personalizat, ce reprezintă o alternativă mult mai viabilă a implanturilor obișnuite. Metoda nouă de tratament este folosită în cazuri complexe pentru a reabilita oral pacientul printr-o lucrare protetică fixă.

Dr. Aurel Mașca, medic specialist Protetică Dentară, Implantologie, General Manager Aesthetic Dental Clinic din Târgu Mureș

Potrivit Academiei Americane de implantologie dentară, implantul dentar este singura soluție de tratament care înlocuiește unul sau mai mulți dinți, restabilind funcționalitatea și estetica naturală. Pacienții își pot pierde dinții din cauza cariilor, accidentărilor, vârstei, a bolii parodontale. Există însă situații în care pentru pacienții cu carențe osoase nu este indicat un implant universal și se propune adoptarea unei soluții inovatoare, uzuală în Europa, dar la început de drum în România. ”Sunt destul de multe situații în care nu putem insera implanturi universale din cauza deficitului osos, fiind necesare intervenții suplimentare de augmentare osoasă cu scopul de a crea condiții propice inserării unor implanturi universale. Sunt situații în care augmentările osoase sunt foarte impredictibile, implică costuri destul de mari și rezultatele, de multe ori, sunt mult sub așteptările noastre. Pentru aceste situații există și varianta în care construim un implant special pentru acel pacient, conceput specific, pentru care nu este nevoie de o cantitate mare de os, deoarece el nu se inserează în os ci este atașat
osului, sub gingie. Timpul de tratament este mult scurtat, procedura este mai simplă și mai economică financiar și mai puțin invazivă, astfel perioada de vindecare post intervenție fiind mai ușoară ”, a explicat Dr. Aurel Mașca, medic specialist Protetică Dentară, Implantologie, General Manager Aesthetic Dental Clinic din Târgu Mureș, avantajele acestui nou tratament, care se realizează și în cadrul clinicii pe care o conduce.

Implantul personalizat nu implică un simplu șurub din titan precum implanturile convenționale, ci constă în realizarea unui schelet personalizat din titan, realizat pe baza scanărilor digitale și a Computerului Tomograf. Implantul personalizat are ca scop final reabilitarea orală a pacientului printr-o lucrare protetică fixă. Se construiește pe baza formelor și a structurii osoase a pacientului și se atașează pe maxilar cu ajutorul unor microșuruburi specifice din titan. Acestea sunt ancorate în os cu ajutorul unui ghid chirurgical printat 3D, personalizat și el pe cazul pacientului. În final este ca o rețea ce acoperă oasele maxilare și oferă un suport stabil pentru lucrarea fixă. Nu este vizibil în cavitatea bucală, este acoperit de gingie și peste acest implant se construiește o lucrare protetică fixă, după care pot fi realizați dinții ficși. Pacientul nu va mai avea dinți mobili pe care să-i scoată și apoi repune în cavitatea bucală, aceștia vor fi ficși, la fel ca cei naturali.

Implant personalizat aplicat din lipsă osoasă la arcada inferioară

Cum se realizează acest implant

Pacienții vor primi dinții ficși după o singură intervenție chirurgicală. Până la final este nevoie de câteva etape. Prima este etapa de consultație clinică și radiologică, în care se stabilește necesitatea intervenției chirurgicale și de reabilitare pe implanturi personalizate. Se fac o serie de radiografii, Computer Tomograf, scanări intraorale digitale. După ce se stabilește că implantul personalizat este opțiunea potrivită începe construcția implantului prin printare din titan și după aceea intervenția de inserare. Modelul 3D al osului pacientului se trimite într-un centru specializat pentru realizarea scheletului din titan. ”În multe situații, după etapa chirurgicală putem, la câteva săptămâni, să aplicăm o lucrare definitivă, în alte situații facem o lucrare provizorie. În general, la scurt timp, putem reabilita, cel puțin provizoriu, dantura pacientului astfel încât de la lipsa totală a dinților la reluarea tuturor funcțiilor să treacă 24 ore”, a precizat Dr. Aurel Mașca. Există puține contraindicații, implantul fiind 100% biocompatibil. Există câteva excepții ce țin de starea generală de sănătate a pacientului, respectiv diabetul în stadiu foarte avansat, probleme de coagulare a sângelui, boli autoimune, etc.

De ce este atât de special implantul personalizat

Implantul personalizat are ca scop final reabilitarea orală a pacientului printr-o lucrare protetică fixă

”În primul rând timpul scăzut de vindecare, apoi procedura chirurgicală este mai puțin invazivă comparativ cu o intervenție cu augmentare osoasă. Perioada necesară de integrare până la lucrarea definitivă este mult scurtată, uneori de 24 ore sau câteva zile, alternativa fiind ani și luni. Costul este mult scăzut față de unele intervenții cu reconstrucții osoase, uneori ne
putem apropia de costurile unei reabilitări cu implanturi universale. Cel mai important lucru este predictibilitatea, comparativ cu augmentările osoase unde încercăm să construim, dar organismul uneori nu ne ajută”,
a adăugat medicul stomatolog. Stomatologie modernă, fără durere Clinicile Aesthetic Dental oferă pacienților săi toată gama de servicii de stomatologie, atât pentru adulți cât și pentru copii, fiind oferite tratamente și reabilitări destul de complexe pe mai multe ramuri ale implantologiei. De menționat este faptul că lucrările complexe se fac sub anestezie generală. ”Avem câteva tratamente sau proceduri pe care nu le găsim în mod uzual în cabinetele stomatologice. Una dintre ele ar fi anestezia generală, destinată atât copiilor, unde majoritatea pacienților sunt cu dizabilități, dar sunt și pacienți la care, din cauza procedurilor complicate sau care durează timp îndelungat, se merge înspre sedare, cât și pacienților adulți, în caz de intervenții chirurgicale complexe sau care durează mult timp. Pe partea de implantologie am încercat să acoperim toată gama de intervenții de implantologie, de la implantele universale, unde utilizăm 12 sisteme diferite, la implanturi zigomatice sau pterigoidiene la implanturi personalizate, relativ noi în România, dar utilizate frecvent în Europa.
Încercăm să reabilităm toate cazurile, motto-ul nostru este ”sigur, se poate!”, căutând soluții pentru rezolvarea tuturor situațiilor”, a conchis General Manager-ul Aesthetic Dental Clinic.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE