Home / Cultură / Prezențe reghinene la ediția aniversară TIFF
Vizi în concert la Casa TIFF (Foto: TIFF)

Prezențe reghinene la ediția aniversară TIFF

Distribuie

Ediția din acest an a celui mai important eveniment dedicat filmului din România, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) nu duce lipsă de reghineni din câte se pare. Trei slujitori ai artei cu rădăcini reghinene proveniți din trei ramuri diferite alte artei sunt prezenți la ediția aniversată TIFF care își desfășoară cea de a 20 ediție în perioada 23 iulie-1 august.

Vizi, impresionat de profesionalismul organizatorilor

Primul care a intrat în atmosfera TIFF a fost Vizi care a susținut un recital la Casa TIFF în ziua de duminică, 25 iulie. Impresia artistului a fost una mai mult decât pozitivă, după cum ne spune chiar el prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook.

Foto: Casa TIFF

„Duminică am cântat la TIFF. Pe lângă faptul că am fost foarte onorat că am avut ocazia să cânt la aniversarea a 20 de ani al acestui renumit festival internațional de film, nu am putut trece cu vederea peste profesionalismul organizatorilor. Atât de profi a fost totul că parcă parcă așteptam să se întâmple ceva neașteptat, să crească nivelul de adrenalină dar nu, Adam Dobie a avut grijă ca totul să fie exact cum am discutat, cu tabele, itinerarii bine puse la punct și respectate până la ultima virgulă. Eu mi-am făcut un jurământ mai demult : orice public aș avea, oricâți ar fi, eu voi cânta tot timpul ca și cum aș avea 10000 de fani în fața mea. La TIFF am crezut că nu mă ascultă nimeni. Am zis hai că o fi cumva, doar că am început să primesc aplauze tot mai multe și la final abia m-au lăsat jos de pe scenă. Vă mulțumesc că mi-ați ascultat piesele, sunteți minunați!”, a precizat Vizi.

Zita Ema Moldovan, selectată în programul 10 pentru FILM

A doua prezență cu rădăcini reghinene la TIFF vine din lumea scenei, Zita Ema Moldovan (Compania de Teatru Giuvlipen), selectată pentru cea de a 10-a ediție a programului ”10 pentru FILM”, demers care își propune să promoveze figuri noi în filmul românesc, o rampă de lansare dedicată artiștilor care s-au remarcat pe scenele teatrelor din România, dar nu au avut încă șansa de a se afirma pe marile ecrane. Potrivit reprezentanților TIFF, cei 10 actori selectați la această ediție vor fi prezentați la TIFF 2021 (23 iulie-1 august), unde vor beneficia de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Este vorba de Daniel Beșleagă (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Romanița Ionescu și Alex Calangiu (actori ai Teatrului Național ,,Marin Sorescu’’ din Craiova), Blanca Doba (Teatrul ,,Maria Filotti’’ din Brăila, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor, Teatru Metropolis) – nominalizată în 2019 la Premiile UNITER pentru Debut și câștigătoarea Premiului 10 pentru FILM la Gala HOP în 2017, Diana Fufezan (Teatrul Național ,,Radu Stanca’’ din Sibiu), Alexandru Liviu Ionescu – distins cu Premiul 10 pentru FILM la Gala HOP 2020, Zita Ema Moldovan (Compania de Teatru Giuvlipen), Matei Rotaru (Teatrul Național ,,Lucian Blaga’’ din Cluj-Napoca), Theodora Sandu (Teatru ,,Toma Caragiu’’ din Ploiești) – câștigătoarea premiului 10 pentru FILM la Gala HOP 2019) și actrița și regizoarea independentă Armine Vosganian.

Cei 10 actori au fost propuși și selectaţi de un grup de profesioniști din teatru și film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului 10 pentru F. Ei vor fi prezentați la TIFF 2021, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, unde vor avea șansa să-i întâlnească pe regizorii, producătorii, directorii de casting și jurnaliștii invitați ai ediției festivalului din acest an.

„Trei în dormitor” by Radu Țuculescu

Ultimul dar nu cel de pe urmă reghinean este un clujean prin adopție, scriitorul Radu Țuculescu, protagonistul unei lansări de carte, eveniment organizat de Editura Școala Ardeleană joi, 29 iulie, ora 16.00, la Casa TIFF din Cluj-Napoca. Este vorba de volumul „Trei în dormitor”, apărut în Colecția de Teatru a Editurii Școala Ardeleană.

„Teatrul lui Radu Țuculescu (la fel ca proza lui) te absoarbe cu totul, te ia prin învăluire și te trezești dintr odată alături de personajele lui, acolo, în grădină, în tren, în sat, în apartament, bucătărie, în orice cadru alege el să le plaseze. Volumul de față, «Trei în dormitor», conține cinci comedii negre care demonstrează că perioada de glorie a absurdului nu apune niciodată” , afirmă Mihaela Vancea, care semnează și prefața cărții.

Volumul „Trei în dormitor ” cuprinde cinci piese de teatru, cinci motive să să vă binedispuneți pe seama scriiturii lui Radu Țuculescu, Grădina de vară sau Hai să-i batem, Ce dracu’ se întâmplă cu trenul ăsta?, O balegă în mijlocul drumului, Trei în dormitor, Vodka! sau Inimioare pentru câini.

„Radu Țuculescu face comedie din orice situație fără să i dea în final vreo rezolvare, ceea ce stârnește curiozitate, te face să vrei mai mult. Confuziile și situațiile incerte sunt voit întreținute, cititorul nu află niciodată unde dispare Micșa, când și cum se oprește trenul, ce va face hoțul cu pozele, de ce e evacuată Miriam sau care a fost planul lui Tudorache în legătură cu prietenul său. Dar până la urmă nici nu contează, căci scriitorul îmbină într un mare fel relațiile de amor imorale cu situațiile-limită, zona culinară și muzica. E un puzzle ingenios în care tot ceea ce se bate cap în cap, toate piesele incompatibile, situațiile cele mai absurde sunt contopite și aliniate să funcționeze datorită acestor trei elemente: amor, mâncare și muzică. Rețeta perfectă pentru ca universul să o ia razna”, afirmă Mihaela Vancea.

Născut la 1 ianuarie 1949 la Târgu Mureș, Radu Țuculescu este romancier, dramaturg, jurnalist și traducător din limba germană. A copilărit la Reghin și este absolvent al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Secția Vioară. A lucrat ca realizator Radio și TV și violonist la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj. A publicat romane, proză scurtă, teatru, cronici dramatice, jurnale de călătorie, literatură pentru copii. A tradus din literatura contemporană elvețiană de expresie germană (nouă volume de poezie și patru de proză) și literatura austriacă. Dintre cărțile publicate amintim Ora păianjenului (roman, 1984), Degetele lui Marsias (roman, 1985), Umbra penei de gîscă (roman, 1991), Cuptorul cu microunde (povestiri, 1996), Aventuri în anticameră (jurnale, 2001), Ce dracu’ se întîmplă cu trenul ăsta? (teatru, 2004), Povestirile mamei bătrîne (roman, 2006), Stalin, cu sapa nainte! (roman, 2009), Bravul nostru Micșa! (teatru, 2010), Femeile insomniacului (roman, 2012), Mierla neagră (roman, 2015), Măcelăria Kennedy (roman, 2017), Ina și ariciul Pit (două volume, povești pentru copii, 2018), Uscătoria de partid. Blitz-proze (2019).

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.