Home / Sanatate / Este important să vedem bine! Optica Optofarm, lider mureșean în sănătatea ochilor

Este important să vedem bine! Optica Optofarm, lider mureșean în sănătatea ochilor

Distribuie

Optica Optofarm este cunoscută ca una dintre companiile fruntașe pe plan local și național. Pe baza rezultatelor atinse de-a lungul celor trei decenii de existență, Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș a plasat-o în fiecare an pe primul loc în domeniul de activitate al serviciilor de optică, iar pe plan național a primit de două ori titlul de ”Firmă de Încredere”. Optica Optofarm este condusă de László Jeremiás, optometrist, se numără printre antreprenorii cu cel mai mare succes din Târgu Mureș, având în spate o experiență de jumătate de secol în domeniul oftalmologiei și opticii medicale.  Firma pe care o conduce asigură 107 locuri de muncă, deservind anul mii de clienți, iar patronul pregătește o nouă surpriză!

Fiind un adept al dezvoltării și avansării continue, și asumându-și rolul de inovator în mai multe domenii ale oftalmologiei, László Jeremiás a introdus în premieră județeană în Târgu Mureș examinarea oftalmologică complexă computerizată, dar și metode și tehnici de ultimă generație în ceea ce privește șlefuirea și montarea în ramă a lentilelor cu ajutorul calculatorului, fabricarea lentilelor speciale conform nevoilor individuale (sfero-cilindrice, bifocale și progresive). Mai mult decât atât, noua tehnologie introdusă permite tehnicienilor să creeze o nouă pereche de ochelri, conform specificațiilor individuale ale clienților, într-o singură oră, proces mult mai rapid comparativ cu alte tehnologii mai puțin moderne, prin care acest proces ar putea dura mai multe zile sau săptămâni. Rezultatele de succes pe care le-a avut până acum vorbesc de la sine.

În plus, în domeniul chirurgiei oftalmologice, cei 15 medici ai firmei, care stau la dispoziția clienților atât în cabinetele oftalmologice amenajate în magazinele Optica Optofarm, cât și în sala de operație, dispun de tehnologia necesară pentru a opera cataracta cu cea mai modernă technică de facoemulsificare. În rândul activităților tot mai diversificate și realizate conform cerințelor modernității trebuie să enumerăm și deschiderea unui departament unic de servicii de optică pentru tratarea strabismului, a vederii slabe, a deficienței de atenție și a traumelor psihice cauzate de aceste afecțiuni, al unui laborator psihologic unde un psiholog și un psihopedagog calificat asigură terapii pentru copii și adulți deopotrivă

Reporter: Ce efect a avut situația cauzată de Noul Coronavirus asupra companiei Dumneavoastră? Probabil că nu a trecut pe neobservate peste firma pe care o conduceți și probabil încă își mai face simțită prezența.

László Jeremiás: Pandemia a cauzat o scădere imensă în activitatea firmei noastre, situație pe care momentan încercăm să o ameliorăm prin apel la rezervele disponibile. În 2020, din 19 martie până în 15 mai am fost nevoiți să ținem închise magazinele de specialitate. În prezent, încă suntem în postura în care ne adaptăm în continuare prescripțiilor epidemiologice.

Rep: Cei care au hotărât închiderea acestor magazine și firme probabil nu au mai avut timp să se gândeacă și la oamenii care au avut nevoie de ochelari noi pentru că n-au mai văzut cu cei vechi din motive medicale sau au avut lentila spartă ori rama defectată.

L. J.: Probabil că nu, dar noi în schimb ne-am gândit mereu la acești oameni aflați în situații dificile. În magazinul nostru de pe Strada Poștei din Târgu Mureș i-am ajutat și în perioada cea mai grea pe toți cei care și-au spart ochelarii. Printre ei s-a numărat și un chirurg care s-a confruntat cu această situație neplăcută chiar în timpul unei operații, situație pe care am reușit să o rezolvăm în cel mai scurt timp. De când am putut deschide din nou magazinele, conform regulilor epidemiologice, avem dreptul să primim la fiecare jumătate de oră un singur client, ceea ce face imposibilă realizarea volumului de muncă pentru care suntem pregătiți, și de care clienții noștrii ar avea nevoie. Toate acestea, evident, ne influențează în mare măsură și sursele de venit.

Rep: A beneficiat firma dumneavoastră de ajutorul de la stat promis?

L. J.: Angajații s-au aflat aflat timp de o lună în șomaj tehnic. Cei de la guvernare au alocat cei 75 la sută din salarul angajaților, dar au reținut de la firmă impozitul lunar pe salarii. A fost o perioadă foarte dificilă. Având în vedere natura meseriei mele, aș putea spune mai în glumă, mai în serios că mi-aș dori să fac pentru toți liderii o pereche de ochelari prin care să poată vedea toate greutățile care au un efect negativ asupra vieții economice. Poate atunci cei aflați în funcții înalte nu vormai face tot feluri de promisiuni fără rost. Noi, și nu doar firma noastră, am fi avut nevoie de ajutor nu numai în ceea ce privește salariile. Firma a înregistrat pierderi timp de o lună întreagă în perioada cu pricina, ceea ce înseamnă o sumă de peste 200.000 euro. În timp ce ne ispitesc cu cei 30 de miliarde de euro pe care țara îi va primi de la Uniunea Europeană, uită că întreprinderile mici și mijlocii au și ele nevoie de sprijin. Mai mult, ar trebui luat în considerare și faptul că noi prestăm servicii oftalmologice, ajutând la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții clienților. Fâcându-le o proteză, le putem oferi posibilitatea să vadă. Pornind de la acest fapt, în opinia mea, ar trebui reduse impozitele prea mari pe salarii, având în vedere că în cele din urmă noi nu facem comerț, ci oferim servicii medicale. În schimb, în locul sprijinului așteptat de la stat, întâmpinăm o armată întreagă de efective de control care vin să ne tragă la răspundere.   

Rep: Ar fi foarte multe de zis despre importanța opticii. Se spune că ochelarii sunt a cincea cea mai importantă inovație din istoria omenirii.

L. J.:  Până la inventarea ochelarilor, am putea spune chiar că puterea creativă a omului a fost limitată la o perioadă foarte scurtă de timp. Prin comparație, în zilele noastre, ochelarii ajută milioane de oameni să rămână activi pentru o perioadă îndelungată. Odată cu invenția lentilei ochelarilor, în prezent dispunem de multe instrumente care au ajutat la îmbunătățirea stării de sănătate a omenirii. Cu ajutorul ochelarilor am îmbunătățit vederea. Dar cred că este ceva mai mult de atât. Optica nu a ajutat și nu ajută doar individul, ci întreaga omenire. Odată cu dezvoltarea industriei opticii am inventat microscopul sau, poate și mai fascinant, fibra optică, tehnologie care constituie baza funcționării diferitelor dispozitive medicale precum endoscopul, gastroscopul, cateterul cardiac. Toate acestea au o semnificație uriaș întrucât în timpul diagnosticării nu mai este nevoie de intervenție chirurgicală pentru stabilirea unui diagnostic precis, punctual. Mai mult, optica a făcut un pas uriaș nu numai în știința medicinei, ci și în domeniul electronicii și nu în ultimul rând chiar și în explorarea spațiului. În domeniul electronicii, fără optică nu s-ar fi putut crea microcipurile abia vizibile cu ochiul liber. În ceea ce privește explorarea spațiului fără telescoapele astronomice am avea mai puține cunoștințe despre Univers. Prin urmare, fără optică dezvoltarea perpetuă și îmbunătățirea vieții de zi cu zi ar fi de neimaginat.

Rep.: Dezvoltarea electronicii cu ajutorul opticii este într-adevăr extraordinară. Poate ar trebui să știm mai mult despre istoria lentilei. Am putea să ne întorcem în timp și să aflăm cum au evoluat ochelarii pe care îi purtăm astăzi?

L. J.: Ochelarii au într-adevăr o istorie îndelungată și chiar fascinantă. Seneca, filozoful antic (4.î. Hr. – 65. d. Hr), a notat că a văzut mai bine literele printr-un glob de sticlă umplut cu apă. În jurul începutului celui de-al doilea mileniu, oamenii de știință ai culturii arabe, care a înflorit în Africa de Nord și în partea sudică a Spaniei, au fost matematicieni și astronomi renumiți. Însă, în același timp au studiat și dezvoltat o serie întreagă de legi ale opticii. Ibn Al-Haytham (965–1040), savant egiptean, prin experimentele sale făcute cu lentile globulare a analizat legile reflexiei luminii. În opera lui intitulată Optica, publicată în 1240 în limba latină, dezvăluie faptul că o lentilă șlefuită îmbunătățește cu mult vederea. Pornind de la această descoperire, călugării italieni au creat din cristal de munte și din cuarț lentila cu geometrie sferică a suprafeței care are un efect de mărire. Mai apoi, meșterii sticlari din Murano au început să șlefuiască lentile convexe, unind două în câte un cadru rotund de lemn cu mâner pe care i-au legat unul de celălalt. Oricât de mult au încercat să țină secret modul de fabricare, șlefuirea lentilei de ochelari s-a răspândit în Europa și atât lentila, cât și mânerul au fost treptat perfecționate. În anul 1784 în Statele Unite omul de știință și inventatorul Benjamin Franklin a creat lentila bifocală. A fost impulsionat să inventeze acest tip de lentilă, întrucât avea probleme atât cu vederea de aproape, cât și cu vederea la distanță. Prin urmare, a tăiat și a lipit două lentile cu indice de refracție diferite, una cu o dioptrie mai puternică și una cu o dioptrie mai slabă. Astfel, lentila pentru vedere la distanță și cea pentru vedere de aproape au fost șlefuite în aceeași ramă de ochelari. Dar am putea spune că ochelarii moderni au început cu perfecționarea ramei și a lentilei de către reprezentantul necontestat al calității, firma Zeiss. Astfel, opticienii firmei au dezvoltat ochelarii moderni, purtați și în zilele noastre, folosind lentila Punktal care a făcut posibilă vederea și prin marginea lentilei. Mai mult, au făcut în așa fel încât rama să se acomodeze feței purtătorului. Astăzi, cunoaștem deja și metoda fabricării lentilei progresive, precum și a lentilelor potrivite lucrului la calculator, condusului automobilelor etc.

Rep.: La final, putem să completăm această incursiune istorică subliniind că două treimi din percepțiile noastre, adică milioane de impulsuri nervoase pornesc în fiecare secundă din ochi către creier, acestea fiind prelucrate de cortexul vizual primar și secundar, aflate în zona occipitală a creierului.

 L.J.: În măsura în care ochii noștri transmit creierului prin canalul nervului optic o imagine corectă, nu vom simți oboseala în timpul muncii de o zi întreagă. Totodată înlăturăm durerea de cap de fiecare zi și starea de spirit neplăcută. Vederea bună are un efect cu adevărat pozitiv asupra vieții noastre.        

A consemnat Gabriela BELEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință de lucru la Consiliul Județean Mureș

Distribuie DISPOZIŢIA NR. 87din 15 martie 2024privind convocarea Consiliului Judeţean Mureş în şedinţă publică ordinară …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.