”Baladele verii” la Lăpușna Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 966 Vizualizări

”Baladele verii” la Lăpușna

Poezia, cântecul și voia bună, au făcut conexiune cu muntele și cerul, adunând peste 100 de scriitori, interpreți de muzică folk, iubitori ai culturii, la Castelul Regal Lăpuşna, situat în Munţii Gurghiului la o altitudine de 815 metri, în comuna Ibăneşti. Castelul a fost ridicat între anii 1925-1926, a fost finalizat şi decorat în 1933, a aparţinut regilor României Ferdinand şi Carol al II-lea. Trei zile și trei nopți, între 3 și 6 august, a răsunat muntele de poezie și muzică, în acest cadru natural de basm, în mijlocul pădurii de brad.

Program artistic bogat

În prima zi de tabără, Florin Săsărman, unul dintre moderatorii evenimentului, l-a invitat pe Adrian Ivanițchi de la Sighișoara, care a susținut un concert de muzică folk, chiar în ziua nașterii sale, surpriză pentru sărbătorit și pentru invitați, care i-au cântat „La mulți ani!”. Domnul Nicolae Băciuț i-a oferit acestuia o diplomă de gratitudine pentru întreaga carieră artistică și o lucrare realizată de domnul HeinzPeter Schueller, în formă de chitară, ornamentată cu măiestrie. Noi, sighișorenii, i-am urat de bine concitadinului nostru, care este și cetățean de onoare al Sighișoarei.

A fost sărbătorită cu aceeași frenezie doamna Angela Socolean – președinte a Asociației „Picătura de Lumină” din Bistrița și doamna Grama Ana-Maria, cărora li s-au cules și dăruit, buchete de flori de la poalele muntelui. Bucurie și lumină sufletească în ochii tuturor, emoții, cântec și voie bună.

Florin Săsărman a prezentat apoi, Grupul „Ecou” – Sorina Bloj și Magda Pușcaș, care au susținut un recital folk, de aducere aminte, din timpul când împreună cântau în Cenaclul „Flacăra”, unde s-au lansat. Auditoriul a cântat împreună cu ele, stârnind emoții celor care de multă vreme nu s-au mai bucurat de o asemenea întâlnire. Îmbrățișări de drag au venit din partea colegei noastre Piroska Hanea, care și-a exprimat emoțiile cu lacrimi de bucurie.

Domeniul Regal Lăpușna este format dintr-un castel compus din şase corpuri de clădire cu 23 de camere, o casă de vânătoare cu 12 camere şi teren forestier de peste 4 hectare. Construcţia clădirii principale din lemn şi piatra este ridicată după proiectele arhitectului palatului regal – contele Lenui. În acest loc de vis, s-a desfășurat o minune de program artistic.

În acest cadru, artistul plastic Galat Nicolae, coordonatorul Cercului de pictură „Icoane pe sticlă”, Liga Pensionarilor Mureș – filiala Reghin, a vernisat o expoziție de pictură pe pânză și icoane pe sticlă, care au fost dăruite participanților și sărbătoriților. Tot în acest cadru, Namchuvangdan Hri Danisin – Serghei, a ținut un seminar de psihogeometrie sacră, a vorbit despre „Mandala minune” pentru viața oricui, realizată în stilul numerologic, pe culori, croșetată, Mandala personală facută din nume, prenume, data nașterii, numerologie. Deoarece a studiat Bioenergocibernetica la Academia de Cercetari frontale a creierului uman, a vorbit și despre energiile pe care le are fiecare persoană, cât și despre conexiunea cu universul și divinitatea.

Prezentări de carte, recitaluri și folk

Castelul Lăpuşna este construit din lemn de molid, pe care, meșterii au ştiut exact când să îl taie, cum să îl taie, sunt foarte multe sculpturi care au 90 de ani şi nu au nicio crăpătură, fundaţia e din piatră cioplită adusă din zonă, iar acoperişul este din şindrilă, fiind refăcut în 1968 din lemn de rezonanţă, cioplit manual.

Intrarea principală a castelului se face printr-o uşă cu vitralii care simbolizează vânătoarea, păstoritul şi obiceiurile din zonă – făcute la München, în 1926. Singurul vitraliu original care lipseşte este cel cu însemnul Case Regale, care se presupune că a fost înlocuit.

Din anul 1926 la Castel era curent electric, candelabrele sunt originale, făcute din fier forjat, la fierar. În sufrageria mică se retrăgeau locatarii la un ceai; fiecare cameră are sobă de teracotă… Totul în încăperi este original.

Aici ne-am retras noi, scriitorii, a doua zi, la prezentare de carte. Scriitorul Nicolae Băciuț a prezentat revistele „Vatra veche” și „Cadran – jurnal mureșean”, cât și cartea „Vă pup, ciocoflenderilor”, dedicată actorului Florin Piersic, la împlinirea vârstei de 85 de ani, în anul 2020. Fiind moderator, a invitat-o pe doamna Maria Borzan, care împreună cu Sorina Bloj sunt coordonatoarele „Antologiei de poezie populară”, ed. „Vatra veche”. Doamna Maria Borzan a vorbit despre importnța recuperării valorilor moștenite prin grai și port, a prezentat proiectul antologic al poeziei populare și a invitat coautorii prezenți, să recite sau să cânte: Mărioara Popovici, Maria Crișan Bucin (mama Maria), Lucreția Bordaș, Maria Galat, Pop Maria, Stroia Otelia, Dan Lăzărescu.

Despre romanul „Iubirea, bucuria de a fi”, ed. „Vatra veche”, autor Gina Moldovan din Târnăveni, a vorbit domnul Nicolae Băciuț, făcând referire la mărturisirea trăirilor, deoarece din roman reiese că autoarea, este o îndrăgostită permanent. Despre roman au mai vorbit Camelia Buda, Viorica Feierdan și Maria Borzan. Subsemnata am prezentat revista „Creneluri Sighișorene” nr. 18 și am recitat din cartea de poezie religioasă „Același rai” – ed. „Vatra veche”. Au mai fost prezentate cărțile autoarei de la Târnăveni, Viorica Șutu „Dincolo de tăceri” și „Tăcerea pietrei” – poeme haiku, ambele editate la „Vatra veche”.

La finalul evenimentului au susținut recital folk Traian Comșa și Anda Voican din Sighișoara, membrii ai Asociației Literare „Creneluri Sighișorene”, cât și Florin Săsărman.

In Memoriam Claudia Carmen Pescar

Pe domeniul Castelului Regal există bisericuţa de lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, monument istoric care datează din secolul al XVIII-lea, mai exact din anul 1779. Aici, preotul Arsenie a ținut un parastas comemorativ la împlinirea a trei ani, de la „plecarea spre veșnicie” a celei care a fost Claudia Carmen Pescar, „omul care a sfințit locul”, la fiecare eveniment cultural desfășurat la Lăpușna cu ocazia Festivalului „Credo” și „Baladele verii”. Slujba de pomenire a adunat scriitorii alături de familia doamnei Claudia Carmen Pescar, fiica, Anca Pescar și apropiații.

Despre Biserica de Lemn am aflat, că a fost cumpărată în 1939 din satul Comori de către regele Carol al II-lea, pentru a servi ca loc de închinăciune pentru familia regală. Recent pictura acesteia a fost restaurată. Bisericuţa este zidită din lemn de stejar şi molid, bârnele sunt îmbinate în coadă de rândunică, turnul clopotniţă are un foişor înalt, ancadramentul intrării este în formă de gaură de cheie, are un pridvor deschis, susţinut în faţă de cinci stâlpi din lemn. Pardoseala bisericii este din scândură, acoperişul este făcut din şindrilă, iar pictura murală este în stil naiv popular, fiind realizată de Toader Popovici, împreună cu un ucenic. În interior se păstrează aproape în totalitate pictura originală, stranele şi candelabrele vechi, precum şi o colecţie de icoane realizate la mijlocul secolului al XVIII-lea. (sursa – din istoria bisericii)

În dupăamiaza zilei, Florin Săsărman l-a invitat pe Ioan Pintea preot paroh la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, director la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud, care a prezentat albumul istoric 70 „Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud 2013-2020, album restrospectiv”, făcând referire la conținutul documentar al acestuia.

Au mai ținut conferințe doamna Angela Socolean – realizatoarea emisiunii „Picătura de sănătate” la Tv locală AS-TV Bistrița, Simion Constantin – psihoterapeut din București, Iulian Nicolăescu din București, terapeut și ing. Ioan Tudoran – masoeur reflexogen. Ne-a fost alături doamna Maria Precup din Reghin, Grupul „Ibăștencele” de la Ibănești, colaboratori din Reghin și Târnăveni.

În creierul Munților Gurghiu au răsunat cântece și poezie, în jurul focului de tabără, s-au depănat amintiri din anii trecuți, ne-am bucurat cu toții de reîntâlnire. A cântat corul „Ram” din Târnăveni: Vanda și Vasile Ani, Cristina și Sorin Surdu, Viorica Feierdan și Viorica Șutu. Domnul HeinzPeter Schueller, a organizat o tombolă cu surprize, printre care și tablouri realizate cu mărgele cusute pe catifea.

Toate acestea au avut loc, datorită organizatorilor: Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, director Nicolae Băciuț; Liga Pensionarilor Mureș, filiala Reghin, președinte Sorina Bloj; Parteneri: Asociația Caritabilă „Claudia Carmen Pescar”, președinte Anca Pescar; Asociația Culturală „România din inima mea”, președinte Florin Săsărman; Asociația „Maria Reghina”, președinte HeinzPeter Schueller; Asociația „Picătura de Lumină”, președinte Angela Socolean; Colaboratori, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, preot Ioan Pintea.

Am petrecut timp de calitate, într-un loc mirific încărcat cu energie pozitivă, alături de oameni care știu să fie minunați.

Gabriella COSTESCU,

Jurnalist, membru UZPR filiala Mureș – Harghita

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE