VIDEO, FOTO: Luteria reghineană, 70 de ani de istorie Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 633 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Luteria reghineană, 70 de ani de istorie

Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin a găzduit marți, 10 august, deschiderea oficială a primei ediții a Festivalului „70 de ani de luterie reghineană”, eveniment organizat de Asociaţia Artiştilor Lutieri din România în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Reghin.

„Dorim să creăm o atmosferă de sărbătoare cu ocazia celor 70 de ani de luterie în municipiul Reghin. Încercăm să adunăm fiecare pietricică care a contribuit la dezvoltarea luteriei în România, să le punem cap la cap și să le prezentăm oamenilor toată această istorie frumoasă. Avem parte de trei zile deosebite, de oaspeți de onoare de la București care vor concerta în cadrul acestui festival în seara de miercuri, 11 august, precum și un cvartet de la Târgu Mureș care va concerta în cursul serii de joi la Biserica Săsească din Reghin. Pentru unii acești 70 de ani pot să însemne mult, dar din punctul meu de vedere spun că sunt doar 70 de ani, pentru că, în comparație cu țări cu o tradiție în acest domeniu, Italia, Germania, Franța care au o tradiție de sute de ani, cei 70 ai noștri sunt destul de puțin. Cu atât mai mult trebuie subliniată această evoluție formidabilă a luteriei din România. Deși am pornit cu mult timp în spatele țărilor cu tradiție în acest domeniu, rezultatele pe care lutierii români le au în competițiile internaționale sunt deosebite. La fel și în ce privește statistica care spune că România, Reghinul în mod special, este cel mai mare producător de instrumente din Europa și cel mai mare exportator în spațiul extracomunitar. Un rol care trebuie subliniat este cel adus de Asociaţia Artiștilor Lutieri din România cărora vreau să le mulțumesc în mod deosebit. E un colectiv destul de activ format din 25 de membri prin care încercăm atât pe plan local cât și național, Festivalul „George Enescu” și internațional – Festivalul de la Cremona – să promovăm pe toate planurile luteria din Reghin și acest brand minunat care este ”Vioara de Reghin”. Ne dăm toată silința ca acest festival să fie unul deosebit, să fie justificată încrederea care ne-au acordat-o Primăria și Consiliul Local Reghin în ce privește organizarea evenimentului dedicat celor 70 de ani de luterie din municipiul Reghin.Încercăm să ne bucurăm și să profităm la maxim de fiecare clipă din acest festival”, a precizat Claudiu Mare, președintele Asociaţiei Artiștilor Lutieri din România.

Expoziție de instrumente muzicale

Primul moment special al festivalului a fost expoziția de instrumente muzicale deschisă în una din sălile Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”.

„Încercăm cumva să cuprindem atât instrumentele vechi, reprezentative pentru noi, construite de cei care au pus bazele luteriei la Reghin, dar și instrumente contemporane ale colegilor noștri. Un plus care îl aduce această expoziție este faptul că toți instrumentiștii care vor fi prezenți în acest festival vor cânta pe instrumente construite la Reghin. Le mulțumim pe această cale, suntem foarte bucuroși că au acceptat această provocare lansată de noi. Acest lucru reprezintă un atu extraordinar care va duce la promovarea instrumentelor de Reghin, cu precădere a sunetului acestora”, a afirmat Claudiu Mare.

„Hora”, parte a istoriei luteriei reghinene

Printre instrumentele expuse vizitatorilor s-au numărat și cele fabricate de veteranii luteriei reghinene în frunte cu Roman Boianciuc, precum și cele fabricate de elevii acestuia în cadrul fabricii „Hora”.

„Este foarte important acest moment aniversar deoarece puține firme mari care activează în diferite domenii au în spate o istorie atât de îndelungată. Sper ca această istorie, a luteriei în cazul de față, să nu se termine curând, chiar dacă condițiile actuale nu sunt din cele mai îmbucurătoare. Oricum, muzica a existat și în comuna primitivă, a existat de când există omenire și va continua să existe atâta timp cât va fi om pe pământ. Un lutier adevărat, pe lângă cunoștințele avansate în ce privește prelucrarea lemnului, cu precădere sculptura, este extrem de important să aibă cunoștințe de acustică, să aibă cunoștințe muzicale și nu în ultimul rând să aibă o intuiție, să știe să exploateze orice avantaj pe care ți-o oferă caracteristicile masei lemnoase și pe care o transformi în instrument muzical”, a precizat ing. Nicolae Bâzgan, directorul SC Hora SA Reghin.

Referitor la numărul de instrumente fabricat la Reghin, directorul Hora SA a precizat că numărul acestora depășește cifra de 4,5 milioane.

„Chiar am făcut recent o statistică, până la jumătatea acestui an, de la începutul fabricării de instrumente muzicale la Reghin, s-au făcut 4.630.000 de instrumente , din care majoritatea au fost destinate exportului”, a spus Nicolae Bâzgan.

Vasile Gliga, brand al instrumentelor muzicale

Alt pilon de bază al fabricării instrumentelor muzicale din Reghin este Vasile Gliga, prezent alături de familie la momentul de deschidere al festivalului

„Sunt onorat să fac parte din această breaslă, să particip și eu la acest eveniment deosebit, la cei 70 de ani de istorie, de la producerea primului instrument muzical la Reghin din anul 1951. Sunt un beneficiar al acestei istorii de șapte decenii, am fost cel care a învățat de la elevii maestrului Roman Boianciuc să fac un instrument de la început și până la final. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1988 când am făcut primul instrument singur și pe care l-am trimis la Cremona. Acesta mi-a dat o siguranță în viață. Tot ce am reușit în viață s-a datorat faptului că am avut această meserie în mână, cea de lutier. Cu toate astea, nu pot spune că sunt un lutier desăvârșit deoarece în materie de construcție de viori în orice zi, în orice moment înveți ceva. Chiar și acum, studiez îmbunătățirea sunetului cu cea mai înaltă tehnologie de cercetare ca să văd ce trebuie făcut astfel încât un instrument să sune cât mai bine și să satisfaci cerințele solistului. Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit pe organizatori, respectiv Asociația Artiștilor Lutieri din România, care se află pe mâini bune. Sunt cei din noua generație, cea care la 40 de ani trage tare și care nu face decât să ducă mai departe ceea ce noi am dezvoltat în anii trecuți”, a precizat Vasile Gliga.

Donații de instrumente către tinerii artiști

Un moment special în cadrul festivalului a fost cel dedicat tinerelor talente reghinene din cadrul Secției de Muzică și Arte Plastice a Școlii Gimnaziale „Augustin Maior”.

„Acordăm o atenție sporită tinerilor muzicieni din Reghin, protagoniști ai festivalului grație recitalului susținut în chiar prima zi de festival, alături de recitalul oferit de profesorii Școlii de Muzică din Reghin. Am avut parte de un moment special, protagoniști fiind atât elevii Școlii de Muzică cât și profesortii acestei instituții. Prin intermediul Asociaţiei Artiștilor Lutieri din România și a inimoșilor sponsori încercăm să venim în sprijinul tinerilor artiști reghineni, fapt pentru care am donat în acest an o vioară și un violoncel, instrumente de o calitate foarte înaltă. Încercăm treptat ca acest fapt să devină un obicei, astfel ca pe viitor Școala de Muzică din Reghin să beneficieze de o bază solidă și de o înaltă calitate”, a subliniat Claudiu Mare.

Prezent la eveninemt, viceprimarul municipiului Reghin Dragoș Pui a punctat rolul jucat de lutierii reghineni la dezvoltarea orașului.

„Activitatea desfășurată de lutierii reghineni în ultimii 70 de ani a adus un foarte mare capital de imagine orașului nostru, denumit ca fiind un adevărat brand al viorii, recunoscut pe plan internațional. Nu m-aș limita doar la beneficiile de imagine, ci și la factorul economic, municipiul Reghin fiind principalul exportator de instrumente din Europa, aspect ce se traduce prin foarte mulți bani în comunitatea noastră, bani ce duc la dezvoltarea afacerilor locale dar și a orașului prin taxele și impozitele care se plătesc”, a spus viceprimarul Dragoș Pui.

Momentul care a precedat recitalul muzical a fost cel în care președintele Asociaţiei Artiștilor Lutieri din România a oferit cadou cele două instrumente muzicale elevilor Școlii de Muzică, reprezentată prin prof. Lavinia Zanfir, directoarea instituției.

Muzica a fost cea care a avut un ultim cuvânt de spus grație recitalului la vioară susținut de Szabo Sara, acompaniată la pian de prof. Adriana Man, și a recitalului la pian susținut de Șerbănați-Villalva-Briones Emanuela. Momentul de final al serii le-a revenit profesorilor Secției de Muzică și Arte Plastice din cadrul Școlii Gimnaziale ”Augustin Maior”, Mihai Oltean și Emanuel Mureșan cu un recital de vioară.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE