Muzică de calitate la Alter-Native 29 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

Muzică de calitate la Alter-Native 29

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native din Târgu Mureș – pe lângă cele 40 de scurtmetraje şi cele mai recente lungmetraje româneşti şi maghiare – se anunţă a fi bogată şi în experienţe muzicale. Iubitorii muzicii vor avea parte de concerte de calitate în cele cinci zile ale festivalului, care se va desfășura în perioada 29 septembrie – 3 octombrie.

Invitație la concerte

Joi, 30 septembrie, publicul este invitat la concertul CT Projekt – Ten, al cărui materialul muzical este o versiune extinsă și regândită a muzicii spectacolului „10” al Teatrului Radnóti din Budapesta. La pian va cânta compozitorul spectacolului, Tibor Cári, acompaniat la instrumente de Attila J. Szabó (violoncel) și cvartetul Grazioso, iar la voce de patru actori ai Teatrului Maghiar din Timișoara: Emília B. Borbély, Etelka Magyari, Csaba András Molnos, Attila Kiss care, împreună cu autoarea, vor da glas şi poeziilor Poruncile de Éva Farkas Wellmann.

Vineri, 1 octombrie, va urca pe scenă formaţia română Byron, înfiinţată în 2006, care cântă rock cu diverse influențe. Trupa este formată din: Dan Byron – voce, chitară, flaut; Sergiu „6 fingers” Mitrofan – clape, chitară, voce; Dan Georgescu – chitară; Demeter László – bas; Ovidiu Cristian – tobe. Concertul lor oferă o cavalcadă de emoții asezonată cu solouri de clape rafinate, melodii de flaut înflăcărate și interpretări vocale răvășitoare.

Sâmbătă, 2 octombrie, cei interesaţi vor avea ocazia de a asculta poeziile puse pe muzică ale poetului maghiar Lajos Kassák, în interpretarea a patru muzicieni și un actor: Veronika Harcsa – voce; László Keszég – recitant; Albert Márkos – violoncel; Balázs Pándi- percuție; Róbert Benkő – contrabas. Printre piese se regăsesc structuri melodice construite ca niște cântece, dar și improvizații libere, precum și cântece conceptuale, avangardiste.

Duminică, 3 octombrie, figurează în program o producţie inedită, din cântec şi proză al unuia dintre figurile legendare ale muzicii din Ungaria, Földes László Hobo, intitulată „Decameronul lui Rejtő”, respectiv fragmente dintr-o versiune dramatizată a albumului său, intitulat „Vânătoare”.

Spectacole, expoziții și prezentări de carte

Programele adiţionale mai includ un spectacol de teatru lectură, intitulat „Insulted”. Drama lui Andrej Kurejcsik a fost tradusă și pusă în scenă de Éva Patkó. 

Vineri, publicul poate urmări un spectacol bazat pe romanul „Vroiam să mă revolt împreună cu voi”, de Attila Bódi. Piesa a fost adaptată pentru scenă de Olga Barabás și pusă în scenă de Aba Sebestyén. Spectacolul va putea fi vizionat la Teatrul Studio al Universității de Arte.

În cadrul celei de-a 29-a ediții a Alter-Native vor mai avea loc expoziții, prezentări de carte, un atelier de creaţie, unul de scriere dramatică și un atelier de critică de film. Programul detaliat al festivalului poate fi consultat la adresa web alternativeiff.ro.

”Anul acesta Festivalul Alter-Native se întoarce la locaţia obişnuită, Palatul Culturii din Târgu Mureș. Preţul unui bilet, valabil pentru o zi, este 15 lei, iar al abonamentului, valabil pentru toate cele cinci zile de festival, este 40 de lei. Accesul persoanelor se va face pe baza adeverinţei de vaccinare anti-COVID, adeverinţei de vindecare sau un test negativ”, au transmis organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE