Proiect derulat de trei ONG-uri mureșene susținut de Fundația Regală Margareta a României Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 229 Vizualizări

Proiect derulat de trei ONG-uri mureșene susținut de Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României și Hochland România extind oportunitățile de voluntariat pentru seniorii din zona Transilvaniei care vor să își recâștige rolul social implicându-se în cadrul centrelor sociale dedicate copiilor defavorizați din comunitate. În acest sens, proiectul ”Generații” a fost lansat în 2019 și, pe parcursul anilor școlari precedenți, a adus o serie de importante achiziții tematice în cazul copiilor, care și-au îmbogățit semnificativ orizontul de cunoaștere și situația școlară, ca urmare a implicării mentorilor seniori. Prin sesiunile intergeneraționale, copiii au învățat să iubească istoria sau geografia, au exersat diverse instrumente muzicale, au explorat o mulțime de tehnici creative, au reînviat meșteșuguri locale, și-au îmbunătățit comunicarea în limbi străine, au practicat diverse sporturi, s-au apropiat de lumea plantelor și animalelor, au deprins arta culinară ori bunele maniere în societate, dar și multe alte abilități extrem de utile.

Seniorii, mentori pentru copii

Experiența de succes a colaborării dintre generații va fi multiplicată în anul școlar 2021-2022 în cadrul a zece centre ”Generații” din județele Alba, Bistrița, Brașov, Mureș, Satu Mare și Timiș. Acestea vor aduce în sprijinul a 350 copii, care au nevoie de susținere, un număr de 80 de vârstnici valoroși, care vor să contribuie la dezvoltarea școlară, vocațională sau personală a celor mici. Facilitarea colaborării între cele două categorii de vârstă, schimbul de valori și experiență între acestea, reprezintă o soluție atât pentru prevenirea abandonului școlar a copiilor în situații de risc, cât și pentru combaterea izolării sociale a vârstnicilor, prin crearea de oportunități de îmbătrânire activă.

În anul școlar 2021-2022, programul ”Generații” se desfășoară în următoarele centre sociale: Centrul de zi pentru copii din Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj (județul Alba), Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate „Familia 2004” din Blaj (județul Alba), Centrul de Zi „Micii Inocenți” din Bistrița Năsăud, Fundația Inocenți (județul Bistrița), Centrul de zi „Diaconia” din Brașov, Fundația Diaconia Ajutor Internațional (județul Brașov), Centrul Educațional „Aici pentru tine” din Brașov, Asociația Aici pentru tine (județul Brașov), Fundația Talentum din Târgu-Mureș (județul Mureș), Centrul de Zi „Buckner” din Târnăveni, Fundația Buckner (județul Mureș), Centrul de zi „Casa Maria II” din Reghin, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia (județul Mureș), Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare (județul Satu Mare) și Programul „Da pentru școală-investesc în viitorul meu” din Partos, Asociația Semper Agape (județul Timiș).

”Centrele ”Generații” oferă copiilor din familiile sărace un mediu în care ei își lărgesc orizontul de cunoștințe, cresc emoțional și se dezvoltă armonios, prin diversitatea activităților la care iau parte, cât și prin sprijin material. Pregătirea școlară pentru diferite materii curriculare, cluburile educaționale, atelierele vocaționale, sesiunile de consiliere, dar și modelele inspiraționale ale seniorilor implicați, toate contribuie pozitiv la evoluția copiilor și la creșterea calității vieții acestora. Totodată, la centrele ”Generații” seniorii din comunitate devin mentori pentru copii și adevărate resurse pentru centrele sociale. Aici, ei transmit cunoștințele și experiența lor de viață noilor generații, își valorifică pasiunile și talentele într-un mod generos și, nu în ultimul rând, primesc respectul și aprecierea cuvenite și câștigă noi prieteni”, au transmis reprezentanții Fundației Regală Margareta a României.

Telefonul Vârstnicului

Potrivit sursei citate, printre provocările pandemiei COVID-19 se numără și continuitatea activităților centrelor sociale after-school, cu respectarea condițiilor medico-sanitare, multe dintre acestea desfășurându-se în mediul on-line.

”Seniorii care doresc să devină voluntari pentru copii trebuie să dețină minime competențe digitale care să le permită să desfășoare activitățile prin intermediul tehnologiei, atunci când acestea nu pot avea loc fizic. Cei care vor să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460-001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România sau se pot înscrie direct prin completarea unui formular online pe website-ul www.intergenerational.ro”, se arată în comunicat.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE