Premiu pentru ASCOTID Târgu Mureș Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 331 Vizualizări

Premiu pentru ASCOTID Târgu Mureș

Un sfârșit de săptămână plin cu manifestări dedicate Zilei Mondiale a Diabetului. Pacienții cu DIABET TIP2 și TIP1 și cei care îi îngrijesc au primit informații de la medici și autorități într-un amplu eveniment organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureş ASCOTID.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizația Mondială a Sănătății, de profesioniștii în medicină dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului. Evenimentele desfășurate anul acesta au marcat și aniversarea a 100 de ani a descoperirii insulinei, medicament care a salvat nenumarăte vieți.

Invitați de seamă

La Târgu Mureș, marcarea acestei zile a început la Sala Studium Hub, în ziua de 13 noiembrie de la ora 10,30, unde a avut loc o întâlnire în mod hibrid, potrivit informațiilor furnizate de Rodica Molnar, președinte ASCOTID. În deschidere a vorbit Vass Levente, secretar de stat Ministerul Sănătății, urmat de Andreia Moraru, director Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș, moderator Cristina Branea. Mai apoi dr. Gindrovel Dumitra, secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei a vorbit despre importanța vaccinării, dr. Cosma Daniel, medic specialist diabet, nutiriție și boli metabolice a vorbit desre Noutăți în tratamentul Diabetului zaharat tip I, dr. Irina Muntean, medic primar diabet, nutriție și boli și boli metabolice, a vorbit despre Noutăți în tratamentul Diabetului zaharat tip I, avocat Cornelia Cor , consilier în cadrul Biroului Teritorial Brașov al Instituției Avocatului Poporului, a vorbit despre Modul în care Instituția Avocatului Poporului se poate implica în soluționarea problemelor cu care se confruntă perosnalele cu dizabilități.

Decernare plachete aniversare

Diabetul implică multiple responsabilități. La finalul dicursurilor au fost decernate plachete aniversare mai multor persoane bolnave cu peste 25 de ani de diabet I, insulino-dependent, printre care s-au enumerat dr. Irina Muntean cu 37 de ani de diabet, o doamnă de 47 de ani, cu 42 de ani de diabet, și un cuplu de tineri cu vârsta de 28 de ani, căsătoriți, care au de 27, respectiv 25 de ani diabet. Totodată au fost dăruite 100 de pachete finanțate de DAS Târgu Mureș, și alte 50 de pachete din partea altor sponsori. Pachetele au conținut toate cele necesare, glucometre, alimente, cântar de bucătărie, măști și alte produse de igienă.

Albastru, culoare simbol

Spre seara zilei de 13 noiembrie, de la ora 17.00, culoarea albastră a îmbrăcat clădirea Primăriei Târgu Mureş, cu scopul de a marca Ziua Mondială a Diabetului, albastrul fiind culoarea simbolică a acestei zile. Multe afecţiuni şi condiţii medicale au o panglică colorată roz pentru cancerul mamar sau portocaliu pentru leucemie. Pentru comunitatea celor care sunt afectaţi de diabet s-a făcut ceva foarte diferit, un cerc albastru.

Evenimentul organizat a avut ca scop informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum şi asupra controlului eficient al acestei afecţiuni şi îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală.

Eroii Zilei Mondiale a Diabetului sunt copilașii din ASCOTID Mureș, care au lansat un filmuleț vizualizat deja de zeci de mii de ori, cu mesaje de încurajare și mult optimism ce demonstrează că, deși stilul lor de viață este modificat, totuși, pot avea o copilărie fericită. Îl puteți urmări accesând

https://www.facebook.com/groups/ascotid.mures/permalink/4442867085826644/

Cross-ul sănătății

În ziua de 14 noiembrie, la Platoul Cornești a avut loc Cross-ul sănătății, o acțiune sportivă ce urmărește în primul rând asocierea dintre activitatea fizică și starea de sănătate, legătură care se eclipsează reciproc. O multitudine de studii au demonstrat că sportul contribuie la prevenirea și controlul diabetului zaharat, indicate fiind exercițiile aerobe, cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta, înotul. La finalul evenimentului, organizatorii au lansat baloane albastre în văzduh spre bucuria și pozitivismul tututor celor prezenți.

Anul acesta, Asociația de pacienți ASCOTID Târgu Mureș a fost premiată de către Federația Româna de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, pentru 20 de ani de activitate în sprijinul persoanelor cu diabet. „Dedic acest premiu celor care de 15 ani sunt în marea familie Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici-Mureș-ASCOTID!” a menționat pe pagina ei de facebook, Rodica Molnar, președinte ASCOTID Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE