Târgu Mureș: Descoperire arheologică, cu o capsulă a timpului de peste un secol! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 18132 Vizualizări

Târgu Mureș: Descoperire arheologică, cu o capsulă a timpului de peste un secol!

La cererea Eparhiei Reformate din Ardeal, în timpul lucrărilor de renovare a Colegiului Reformat de către compania Lukács Alpin`s SRL din Odorheiu Secuiesc a fost decoperită piatra de temelie a colegiului, depusă la 10 septembrie 1908, a anunțat vineri, 19 noiembrie, Biroul de presă al Muzeului Județean Mureș.

Potrivit sursei citate, la solicitarea Episcopiei piatra de 1 metru lungime, 80 de centimetri lățime și 60 de centimetri înălțime, realizată din calcar de Viștea, a fost scoasă din peretele principal central al aripii drepte a clădirii.

”Săpătura a fost efectuată sub supravegherea profesionistă a unei echipe de la Muzeul Județean Mureș, coordonată de dr. Csók Zsolt, reprezentant al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, șef al săpăturilor arheologice efectuate în cadrul lucrărilor menționate. În interiorul pietrei de temelie se află o capsulă a timpului, deschiderea acesteia va fi realizată de către restauratorii Muzeului Județean Mureș, sub supravegherea conducătorului Laboratorului de Restaurare și Conservare”, se arată în comunicat.

Evenimentul va avea loc luni, 22 noiembrie, începând cu ora 15.00, la sediul Secției de Istorie a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală Târgu Mureș, și va fi transmis live pe paginile de Facebook ale Muzeului Județean Mureș și ale Eparhiei Reformate din Transilvania.

Planurile colegiului au fost realizate între 1906 și 1907 de Baumgarten Sándor, arhitect din Budapesta. La 31 martie 1908, Consiliul Local a aprobat construcția, iar lucrările au fost finalizate la 3 august 1909.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE