Gânduri ale elevilor despre armonie în familie Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 149 Vizualizări

Gânduri ale elevilor despre armonie în familie

Biroul Siguranța Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș s-a alăturat Campaniei “16 zile de activism împotriva violenței…” , ediția 2021, derulată de instituțiile responsabile și mai mulți parteneri.

Fiindcă violența în familii afectează foarte mult copiii, comportamentul și performanțele lor școlare, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2021, prin activități în școli, polițiștii au pus în discuție acest subiect cu elevii mai mici sau mai mari.

Mai multe dezbateri au avut loc, la invitația Școlilor Gimnaziale “Liviu Rebreanu” și “Dacia” Târgu Mureș, în care neacceptarea violenței a fost punctul central, alături de ce putem face fiecare dintre noi, pentru o lume mai armonioasă.

”Am vrut să aflăm – pentru a le face cunoscute, și dorințele copiilor. Elevii de vârste mai mici au fost întrebați despre ce își doresc ei să se schimbe în comportamentul părinților/adulților din jur, pentru ca ei, cei mici, să fie fericiți. Răspunsurile au fost diverse, însă de departe cele mai menționate dorințe sunt ca părinții să le acorde mai multă atenție, să petreacă mai mult timp cu ei, să meargă în aer liber și să încerce să afle și ei ceva despre pasiunile lor. Totuși, regăsim și dorința ca părinții să nu se mai certe din orice, să îi ajute când nu știu ceva, precum și nevoia de a fi respectați. Strâns legate de cele menționate – atenție, companie, afecțiune – vin și multe dorințe de a avea animale de companie. Sunt și copii care își doresc pentru cei din familia lor să fie mai încrezători și să se bucure mai mult, să râdă mai des. Desigur, nevoia de iubire se adaugă tuturor”, a informat Biroul de presă al IPJ Mureș.

Sintetizând comportamentul părinților care îi fac pe ei fericiți, se pot extrage câteva afirmații “mă face fericit că părinții mei mă înțeleg cu orice problemă pe care o am”, “mă înțeleg mereu când sunt tristă”, “chiar dacă mă corectează, ei îmi vor binele”, “părinții mei îmi dăruiesc atenție și se joacă cu mine, asta mă face fericit”, “mă face fericită că mă ascultă de fiecare dată”, “mă face fericit că tatăl meu se joacă fotbal cu mine”.

”Este o provocare în fiecare moment să fim părinți cât mai buni. Un bun punct de plecare ar fi să ne întrebăm copiii ce își doresc și să discutăm despre asta, să le explicăm ce nu este posibil, dar și să încercăm să facem ceea ce este posibil. Un copil lipsit de atenție, de ocrotirea familiei, foarte probabil va dezvolta reacții/comportamente nepotrivite, ce se pot agrava în timp, atât în spațiul de joacă, precum și în cel școlar. Și să nu uităm: ce model de comportament le oferim noi? Cum rezolvăm problemele care, inevitabil, apar în viața de zi cu zi? Cu ce contracarăm atât de multă agresivitate pe care o văd mereu? Fiecare dintre noi putem ajuta! Prin a nu accepta violența, prin a ne învăța astfel și copii, prin a oferi exemple de empatie, respect, sprijin pentru cei din jur. Dintre mesajele pe care copiii le-ar transmite lumii, evidențiem unul: “Aș spune oamenilor să aibă grijă unii de ceilalți și să fie mai buni, ca să formeze o lume mai echilibrată!”, al unui elev clasa a II-a”, se mai arată în comunicat.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE