Dumitrița Gliga: ”Bugetul construit de PSD este un buget pentru români!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 308 Vizualizări

Dumitrița Gliga: ”Bugetul construit de PSD este un buget pentru români!”

Partidul Social Democrat (PSD) își îndeplinește obiectivele politice pentru care a intrat la guvernare prin bugetul anului 2022, a anunțat marți, 21 decembrie, conducerea PSD Mureș.

Potrivit sursei citate, toate măsurile din pachetul social al PSD, creșteri alocații, pensii, sprijin pentru energie etc. au finanțarea asigurată, iar bugetul este considerat ca fiind ”de echilibrare economică și socială, simultan cu protejarea puterii de cumpărare”, menit ”să reducă inflația și să stabilizeze economia în vederea unei creșteri robuste.”

”Niciuna dintre măsurile sociale nu ar fi existat în buget dacă PSD nu era la guvernare. 517 de miliarde de lei cheltuim de la bugetul de stat pentru români și companiile ce produc aici, în România. Pentru menținerea puterii de cumpărare, pentru salarii, pensii, alocații, pentru investiții și susținerea capitalului autohton și a locurilor de muncă precum și pentru a ne lupta cu pandemia”, a precizat deputatul Dumitrița Gliga, președintele interimar al PSD Mureș.

Caracteristici esențiale ale bugetului prezentate de Dumitrița Gliga:

– Cresc veniturile pentru copii, pensionari și salariații cu salariul minim, profesori și o parte a personalului medical.

– Cel mai mare buget de investiții, 90 de miliarde de lei, cu un plus 20% la Transporturi.

– Resurse consistente pentru combaterea pandemiei și pentru funcționarea sistemului de sănătate din România. Bugetul alocat pentru domeniul Sănătății este cu 7% mai mare, respectiv 68,17 de miliarde de lei în 2022, față de 63,56 de miliarde de lei cât s-a cheltuit în 2021. Este o suplimentare cu 4,5 de miliarde de lei, adică aproape 1 miliard de euro!

Măsuri finanțate de la buget pentru domeniul social și creșterea puterii de cumpărare:

– Peste 10 milioane de români cu venituri mici și medii vor beneficia de creșterea veniturilor.

– Se majorează alocațiile de stat pentru copii la 600 de lei pentru copii cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap și la 243 de lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani.

– Cresc salariile pentru profesori și anumite categorii de personal din sănătate.

– Indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 de lei.

– Se iau măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

– 2,5 milioane de pensionari cu venituri mici vor primi un ajutor financiar diferențiat, de până la 1.200 de lei, în luna ianuarie, pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități.

– Punctul de pensie crește cu 10% de la 1 ianuarie 2022.

– Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, se va majora  la  suma de 2.550 de lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9% față de luna decembrie 2021.

– Acordarea unei indemnizaţii suplimentare, pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv a 13-a indemnizaţie.

Resurse pentru Sănătate:

– În total Sănătatea beneficiază în 2022, de 68,2 de miliarde de lei, sumă compusă din banii aflați la dispoziția Ministerului Sănătății, 16,85 de miliarde de lei, și banii aflați la dispoziția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, 51,32 de miliarde de lei.

– Spre comparație, în 2021, banii destinați Sănătății au fost de 63,7 de miliarde de lei, rezultați din: suma aflată la dispoziția Ministerului Sănătății de 13,7 de miliarde de lei și suma cheltuită de CNAS de 49,89 miliarde de lei.

– Sănătatea primește astfel un plus de 4,5 de miliarde de lei în 2022, adică o creștere de peste 7% față de anul precedent.

Bugetul anului 2022 angajează investiții record și susține capitalul românesc:

– Am promis cel mai mare buget de investiții și ne-am respectat angajamentul – Bugetul pe 2022 are un buget alocat investițiilor de 6,7% din PIB, adică aproape 90 de miliarde de lei!

– Sprijinim capitalul autohton, prin Schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru companiile mici, pentru IMM uri.

– Acordăm vouchere de vacanță de 1.450 de lei pentru a stimula turismul din România.

– Am promis că ajutăm companiile românești – am prins în buget ajutor de la stat pentru TAROM și pentru CFR Călători, pentru a compensa pierderile din cauza crizei COVID.

– Am alocat 20% în plus la Infrastructura de transport. Se finanțează: Autostrada Sibiu – Piteşti – secţiunile 1, 2,3, 4 și 5, Autostrada Lugoj – Deva (sector Dumbrava – Deva), Autostrada Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borş, inclusiv legătura Centura Oradea – Autostrada A3 (Biharia), Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, Autostrada de Centură Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind Centura existentă, Autostrada de Centură Nord a municipiului Bucureşti, Drum expres Craiova – Piteşti, Drum expres Brăila – Galaţi, Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Ploiești – Buzău.

Bugetul anului 2022 susține mediul de afaceri

Guvernul lasă în piață 61 de miliarde de lei pentru stimularea mediului de afaceri. Adică mai mult cu 6 miliarde de lei față de anul 2021, prin stimuli fiscali bugetari precum scutiri, deduceri şi facilităţi fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferenţiate de calcul al impozitelor, taxelor şi contribuţiilor stabilite, etc.

Se susțin și/sau inițiază programe sunt destinate consolidării și dezvoltării IMM-urilor în logica conceptelor strategice ”Fabricat în România” și ” Consumăm produse românești”.

Continuarea Programelor vechi:

– Programul de susţinere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Imvest România.

– Agro IMM Invest susţine IMM domeniul agriculturii și sectorului alimentar. 

– Programul ”IMM Leasing de echipamente și utilaje”.

Programe noi:

– Programul IMM Prod.

– Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

– Program Rural Invest.

– Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.

– Programul Garant Construct.

– Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

– Program Start-Up pentru studenți.

– Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 de euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

– Schemă de ajutor de stat „Innovation”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE