Dumitrița Gliga: ”Barajul de la Răstolița are acum susţinere şi în Parlament!” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 937 Vizualizări

Dumitrița Gliga: ”Barajul de la Răstolița are acum susţinere şi în Parlament!”

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, se află pe lista co-inițiatorilor unui proiect de lege depus în acestă săptămână în Parlamentul României, prin care parlamentarii social-democrați vin cu o soluţie legislativă care să permită finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a hidrocentralei de la Răstoliţa. Lucrarea a demarat în urmă cu 33 de ani, este finalizată în proporţie de peste 90% şi va avea o putere instalată de 35,2 MW.

”Hidrocentrala de la Răstoliţa deţine în cuva lacului o suprafaţa împădurită, de asemenea ar fi fost identificate aici specii de animale protejate, punerea în funcțiune putând fi astfel blocată, zona fiind inclusă în “Natura 2000” şi în zona ariilor protejate. PSD susține protejarea mediului și găsirea de soluții pentru speciile puse în pericol, dar în egală măsură România are mare nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și “verde”. Proiectul de lege prevede și asigurarea unei zone de protecţie între hidrocentrale şi restul ariei protejate. În calitate de bun cunoscător al detaliilor mai puțin vizibile legate de birocrația care a îngreunat evoluția acestui proiect energetic, m-am implicat pentru a veni soluţii care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstoliţa”, a precizat deputatul Dumitrița Gliga.


Centrala hidroelectrică, în stadiu de finalizare

Totodată, deputatul Dumitrița Gliga a arătat că pentru social-democrații din județul Mureș barajul de la Răstolița reprezintă ”un lung șir de documentații, discuții, implicare constantă în ultimii ani”, demersuri care au avut ca finalitate aducerea barajului la un stadiu atât de avansat de construcție, ”încât am putea spune că din acest moment este o rușine națională să nu-l punem în funcțiune.”

”În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, sumele prevăzute fiind atunci chiar bugetate şi virate. A urmat un lung şir de măsurători şi intabularea proprietăţii în 17 cărţi funciare. Astăzi am putut să constat la faţa locului că Centrala hidroelectrică, cea în care se produce energia – este în stadiu de finalizare, în perioada imediat următoare putând fi funcţională. În ce priveşte barajul, primarul comunei Răstoliţa, dl Marius Lircă, a confirmat că zilele acestea urmează depunerea planurilor parcelare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, urmată de exproprierea proprietarilor particulari din sumele deja alocate şi finalizarea procedurii privind scoaterea terenului din fondul forestier naţinal. Dacă lucrurile merg bine, ultimii paşi vor fi licitaţia şi defrişarea efectivă a cuvei lacului, pentru umplerea acestuia”, a conchis președintele interimar al PSD Mureș.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE