Bastion, primul centru public pentru tratarea dependențelor Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 1088 Vizualizări

Bastion, primul centru public pentru tratarea dependențelor

Peste 3.550 de urmăritori din 44 de ţări şi 45 de oraşe din ţară, postări care au ajuns la peste 50.000 de oameni. Este vorba despre pagina oficială de facebook CRABastion, unde Călin-Dinu Zamfirescu, inspector superior în cadrul Direcției de Asistență Socială Mureș, aduce un aport deosebit comunității în ceea ce privește tratamentul și reintegrarea persoanelor cu dependențe, domeniu în care s-a specializat și s-a perfecționat continuu. Este primul și singurul serviciu care oferă un program articulat de 4 terapii, activități, servicii complexe pentru codependenți. Pentru a afla mai multe detalii, i-am adresat câteva întrebări.

Reporter: Specialiștii ne asigură că dependența se poate trata și persoanele afectate se pot recupera complet. Ce este CRAB?

Călin-Dinu Zamfirescu: Centrul de Recuperare din Adicții Bastion Târgu-Mureș (CRAB) este primul serviciu social public din țară pentru tratarea dependențelor. Ca urmare a demersului meu, prin proiect pilot, CRAB Târgu-Mureș a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal și este în curs de licențiere la MMJS și de aprobare prin AJPIS a standardelor minime de calitate, ca centru de zi. Am demarat, totodată, procesul de obținere a dreptului de proprietate intelectuală asupra mărcii CRAB la OSIM- fi marcă înregistrată atât la nivelul țării, cât și al UE.

C.D.Z:. Informare și prevenție cu planificări săptămânale de prezentări, seminarii, conferințe în școli, licee, universități. Identificarea oricăror terapii alternative necesare beneficiarilor care nu răspund la terapiile centrului, psihodrama, hipnoza, artterapia, pentru că beneficiarul rămâne mereu în centrul atenției noastre; semnarea de protocoale cu specialiști recunoscuți. Integrarea beneficiarilor în grupuri de support AA, NA, Al-Anon de lungă durată și crearea unei comunități locale puternice de luptă împotriva dependenței sau codependenței, de combatere la baionetă a modelului cultural anacronic în care trăim, bazat pe stigmă și ignoranță.

Reporter: Ce obiective are CRAB?

Dezvoltarea exponenţială a nucleului valoros de voluntari, creat pe parcursul anilor 2018-2020, la a cărui formare au contribuit psihologi, psihoterapeuţi, psihiatri, asistenţi sociali şi preoţi sau pastori din cele 10 culte din oraş.

Reporter: În cazul dependențelor, este importantă terapia și este important să se acționeze, nu doar la nivel fizic, ci și psihic?

C.D.Z :Este nevoie de o schimbare culturală la nivel local, regional și național în ceea ce priveşte modul în care percepem dependenţa. Crearea unui model de bune practici la nivel local creează premisa transmiterii acestuia la nivel regional sau naţional, gratuit, dar cu urmărirea respectării întocmai a abordării, a conceptului CRAB.

Oportunitatea momentului este să începem schimbarea la Târgu-Mureș, cu un proiect holistic, bilingv, multicultural. Abordarea dependenței și a codependenței este una multidisciplinară, bio-psiho-socio-spirituală, antrenând în programe psihologi, asistenți sociali, psihiatri, consilieri în adicții, preoți, pastori, predicatori, voluntari.

Reporter:Cum va fi pregătit personalul?

C.D.Z: Tot personalul centrului, angajați și voluntari, va urma cursuri de pregătire acreditate în adicții (ore de teorie și ore de practică) într-un centru rezidențial de recuperare la Bacău. Cei 5 psihologi voluntari ai centrului vor urma un training la Cluj-Napoca cu echipa prof. dr. Daniel David- autoritatea nr.1 în domeniul terapiei comportamental-cognitive în țara noastră.

Reporter: Care sunt tehnicile folosite pentru a trata persoanele cu probleme de dependență?

C.D.Z: Serviciile, terapiile, activităţile centrului au ca fundament iubirea, empatia şi profesionalismul, așadar vom avea terapie de grup după model Minnesota, psihoterapie individuală comportamental-cognitivă, consiliere spirituală, program integrat de terapii pentru codependenţi, servicii asociate directe sau prin parteneri, informare şi prevenţie programatică; grupuri de suport autonome AA, NA, Al-Anon, ACA și terapie postcură.

Reporter: Care sunt particularitățile CRAB?

C.D.Z: Este primul serviciu social public din țară pentru tratarea dependențelor, singurul centru bilingv, având specialiști angajați în două departamente diferite: român și maghiar, cu toate terapiile realizate în limba maternă a beneficiarului. Este singurul centru multi-cult în care consilierea spirituală va fi realizată potrivit unei planificări stricte, implicând preoții, parohii, pastorii, predicatorii din toate cele 10 culte din oraș. CRAB va aborda dependența atât ca pe o boală, cât și ca pe un maladaptative coping behaviors (tipar nesănătos de comportament), după evaluarea inițială și la alegerea beneficiarului.

Reporter: Cauzele dependenței variază considerabil de la o persoană la alta?

C.D.Z.: Pot fi cauze genetice, traumele din copilărie, abuzurile fizice și psihice din partea părinților, carențele emoționale din adolescență, un management defectuos al emoțiilor la maturitate, obișnuința consumului care duce la compulsie, absența obiectivelor personale și capcane în cogniție, necesitatea resetării sinapselor neuronale și furnizarea instrumentelor pentru învățarea unor comportamente noi, sănătoase, anturajul, plictiseala, modelul cultural national, costul substanței și multe altele.

Reporter: Cum va fi finanțat proiectul?

C.D.Z. :Finanțare majoritară din surse externe: proiecte europene (ESF) și/sau granturi SEE și norvegiene, cu o componentă de cofinanțare locală sau națională, ca proiect pilot, potrivit legii. Atragerea răspunderii SAU responsabilizării instituțiilor statului în realizarea proiectului- instituții care acceptă doar declarativ existența problemei grupurilor vulnerabile (cu adicții) la nivel pur legislativ, la nivel practic strălucind prin inacțiune.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE