VIDEO: Vasile Vlașin, profesorul salvatorilor de vieți Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 941 Vizualizări

VIDEO: Vasile Vlașin, profesorul salvatorilor de vieți

Asociația Părinți Salvatori-Lifesaving Parents a organizat la Reghin, în zilele de 7 și 8 februarie, un inedit curs de resuscitare și defibrilare în caz de stop cardio-respirator și salvare în caz de înec destinat părinților, și nu numai.

 Cursul a fost susținut de Vasile Vlașin, fondator al Asociației Părinți Salvatori, membru și instructor al Consiliului European de Resuscitare, cel care a reușit să transforme o dramă, decesul fiului său în vârstă de doi ani și jumătate, într-un adevărat mod de viață, o misiune menită să-i ajute pe alți părinți să preîntâmpine anumite accidente tragice

„Chiar dacă noi am ajuns cu el foarte repede la spital, locuind destul de aproape, nu s-a mai putut face nimic pentru că spitalului îi lipsea un echipament banal. După înmormântarea băiețelului am cumpărat pentru spital echipamentul respectiv, însă stând de vorbă cu medici specialiști am înțeles că da, pentru băiețelul nostru, dacă acel aparat exista în spital, viața îi putea fi salvată, însă pentru cei care nu reușesc să ajungă în 3-4 minute la spital, nu mai există nicio șansă de salvare. Atunci mi-am dat seama că noi, martorii, cei care suntem în jurul unei victime, putem fi șansa la viață pentru o victimă, indiferent că vorbim de un copil sau de un adult, numai că noi nu știm ce să facem. Am zis, nicio problemă, vom învăța ce trebuie să facem. Am luat legătura cu câțiva medici și am anunțat faptul că organizăm un curs de prim ajutor pentru copii. Așa suna titulatura acestui curs la momentul respectiv. La prima strigare, la primul anunț pe care l-am făcut în Baia Mare, orașul în care locuim, s-au înscris peste 3.200 de persoane. Interesul a fost foarte mare din primul moment, mai ales că era vorba de șocul pe care întreaga comunitate l-a resimțit în urma accidentului nostru dramatic. Pe parcurs, pentru că veneau solicitări din toate direcțiile, oameni de peste tot îmi scriau că vor și ei să participe la acest curs, am fost nevoit să renunț la tot ce făceam până atunci și m-am apucat de cursuri de specializare în așa fel încât să pot susține eu cursul, deoarece pe medici îi aveam la dispoziție doar din când în când”, a declarat Vasile Vlașin, fondator al Asociației Părinți Salvatori.

În mijlocul comunității din Reghin

Larisa Șandor, psiholog clinician, psihoterapeut, logoped, membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România, a înlesnit desfășurarea la Reghin a cursurilor susținute de Vasile Vlașin. „În urmă cu doi ani, eram în mașină și călătoream când la un moment dat l-am auzit vorbind pe Vasile Vlașin spunându-și povestea la radio. Am fost extrem de impresionată, m-am minunat efectiv de modul în care un om poate să-și transforme viața într-o misiune, de mesajul pe care acest om îl transmitea. Ca urmare a acestui moment, am început să-i urmăresc activitatea pe internet, cu precădere pe grupurile de socializare, tot ce înseamnă Asociația Părinți Salvatori și am fost impresionată de modul în care reușește să transmită celor care avem nevoie de aceste informații, niște lucruri utile și practice. Am lansat inivitația în toamna anului trecut de a veni să suțină un curs și la Reghin, și m-am bucurat de promptitudinea dumnealui, de modul în care a răspuns invitației de a fi alături de noi, de a fi în mijlocul comunității noastre din Reghin, să ne împărășească dintr-o tragedie de viață pe care a transformat-o în ceva măreț”, a precizat Larisa Șandor.

”Oameni capabili să salveze vieți”

Cursul susținut la Reghin, aproape cel cu numărul 1.100, cu peste 32.000 de participanți, a fost structurat pe trei module, respectiv modulul teoretic cu suport vital de bază, modulul emoțional cu gestionarea reacțiilor psiho-emoționale și modulul practic prin exersarea cu 11 manechine diferite-adulți, copii, sugari, veste de exercițiu, defibrilator automat, simulator de victimă.

„Poți să fii oricine în viață, poți să ai orice, poți să fi realizat orice, dar dacă la un moment dat al vieții tale un asemenea examen îl pici, ai trăit degeaba. Din punctul meu de vedere, nu există nimic mai important în viață decât asta. Evident că noi trăim cu senzația falsă că nouă nu ni se va întâmpla. Majoritatea poate vor avea și dreptate, nu o să li se întâmple niciodată nimic, dar nu poți să știi niciodată. Nu scrie ”scutit” nimănui pe frunte, de aceea cel mai înțelept este să fim pregătiți. La aceste cursuri nu învățăm doar niște manevre pur tehnice. Pregătirea e mult mai amplă la acest curs. Îmi place să spun că de la acest curs nu pleacă niște oameni care au participat la o pregătire sau la un curs, ci pleacă oameni capabili să salveze vieți. E informație amplă pe care participanții la curs o parcurg, completată, bineînțeles, cu exercițiile practice. Nu există învățare fără practică în acest domeniu, de aceea acest curs nu se poate ține online, de aceea nu putem să învățăm să salvăm o viață privind un filmuleț pe YouTube, Facebook sau la televizor, ci trebuie să participăm fizic și să punem mâna efectiv, să simțim cum trebuie făcut”, a subliniat Vasile Vlașin.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE