Medicii de familie mureșeni refuză să facă tabele cu inapți pentru Armată! ”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 10152 Vizualizări

Medicii de familie mureșeni refuză să facă tabele cu inapți pentru Armată! ”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem”

Recent, în data de 2 martie, cotidianul Zi de Zi a publicat o adresă întocmită de conducerea Direcției de Sănătate Publică Mureș și expediată medicilor de familie din județul Mureș cărora li se solicita să întocmească, până în data de 11 martie 2022, liste cu ”cetățenii români bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care sunt înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.”

Ideea potrivit căreia această solicitare făcută la câteva zile după izbucnirea conflictului militar din Ucraina ar face parte dintr-un plan de pregătire în caz de război a fost negată de conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) care a doua zi, în data de 3 martie, a remis un comunicat de presă intitulat ”Speculații cu privire la procesul de încorporare din județul Mureș”, unde se spune, printre altele, că ”demersurile procedurale în acest caz sunt unele de rutină, care se derulează anual și, evident, nu au legătură cu conflictul din țara vecină.”

Dr. Ileana Mihăescu: ”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem”

Vineri, 4 februarie, afirmația comunicatorilor MApN cum că ”această actualizare de date se realizează în fiecare an” au fost demontate de către dr. Ileana Mihăescu, fost președinte și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Mureș, unul dintre cei mai de încredere medici de familie din județul Mureș, care a declarat că de 40 de ani de când activează ca medic de familie nu s-a mai confruntat cu o situație similară cu cea din acest an, când medicilor de familie mureșeni li s-au cerut liste cu persoanele inapte să satisfacă stagiul militar.

”Astfel de situații nu ni s-au mai cerut, eu sunt de 40 de ani în sistem, nu am făcut niciodată astfel de situații. Ni s-au cerut persoane vulnerabile, când  se anunțau valuri extraordinare de frig sau de căldură excesivă, dacă avem persoane vulnerabile, să le punem pe listă, dar care sunt apți-inapți pentru stagiu militar sau pentru încorporare, niciodată”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, dr. Ileana Mihăescu.

”Noi putem să dăm eventual pacienților la cerere adeverințe cu afecțiunile cronice cu care ei sunt în evidență, dar aptitudinea pentru orice fel de activitate care presupune inclusiv încorporare e la medicii de medicina muncii, la medicii sportivi pentru copii care fac sport. Noi nu avem acest drept profesional, dacă punem apt pentru ceva suntem pasibili la malpraxis”, a explicat dr. Ileana Mihăescu.

Niciun medic de familie mureșean nu va întocmi tabelele solicitate de Armată

Nu în ultimul rând, dr. Ileana Mihăescu a mai spus că medicii de familie mureșeni nu vor întocmi tabelele solicitate de către Armată, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Mureș.

”Noi, la nivel de organizație județeană am decis că nu facem astfel de tabele. Nu vom face astfel de tabele. Am primit adresele și vom spune ”pas.” E suficient că au intrat în panică o mulțime de bărbați tineri gândindu-se că scopul acestei liste este să vadă pe cine trimit în situații de criză”, a precizat dr. Ileana Mihăescu.

Anchetă anunțată de ministrul Apărării

Joi seara, la Digi 24, ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, a vorbit despre cazul existent în Mureș, județ în care medicii de familie au primit o adresă din partea Direcției de Sănătate Publică Mureș, la solicitarea Centrului Militar din Mureș, pentru a raporta ”cetățenii români bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care sunt înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.”

„Aceștia erau niște întârziați, care ar fi trebuit până la 1 noiembrie să-i scoată, cum se face în fiecare an, pe cei inapți de pe lista bărbaților care au făcut stagiul militar. Și atunci, întreabă la Direcția Medicală, care merg la medicii de familie: care din bărbații pe care îi aveți în evidență au suferit de boli sau lucruri care îi scot din zona mobilizabilă?”, a spus ministrul Apărării.

„Am declanșat o anchetă să vedem nu respectarea legii, ci să vedem capacitatea de gândire a oamenilor, pentru că lucrul care m-a supărat și pe mine a fost acela că acel funcționar de la un centru militar nu s-a gândit că în această situație, a cere asta medicilor de familie îi va speria pe toți. Nu s-a gândit la asta, pentru că este obligația lui legală. Mi-a răspuns unul dintre șefi: îi era frică să nu fie sancționat, pentru că el trebuia să dea situația și erau câteva județe care nu au completat această situație până la 1 noiembrie 2021, că era de anul trecut, și pe acești restanțieri s-a grăbit să-i aducă în văzul opiniei publice acum”, a mai spus Vasile Dîncu. 

Alex TOTH

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE