Reabilitarea termică a blocurilor, gratuită! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2975 Vizualizări

Reabilitarea termică a blocurilor, gratuită!

Recent, s-a finalizat dezbaterea publică a Ghidului Specific PNRR, Componenta 5, Operațiunea A.3: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

”Potrivit Ghidului, rata de finanțare a proiectelor de renovare energetică acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, fără TVA. Astfel, sunt eligibile atât costurile de proiectare și actualizare a documentațiilor cât și costurile lucrărilor de intervenție. Respectiv, asociațiile de proprietari (proprietarii de apartamente – n.a.) și autoritățile locale, nu trebuie să participe la costurile lucrăilor de intervenție.

Solicitanți (entități care pot depune cereri de finanșare) de finanțare eligibili în cadrul apelurilor pentru astfel de proiecte sunt Unitățile Administrativ Teritoriale, repectiv Municipiul Târgu Mureș (Primăria Târgu Mureș”, a precizat Dumitru Rus, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Târgu Mureș.

Trei condiții minimale

Conform acestuia, ”Asociațiile de proprietari nu trebuie decât să inițieze demersuri pentru înscrierea blocurilor pe care le administrează în Programul Local de reabilitare termică”, iar eventuala lipsa de inițiativă ”nu mai poate fi justificată prin lozinca ”proprietarii sunt în vârstă și nu au bani” și nu mai poate fi invocată în aceste condiții!”

”Este o oportunitate pe care noi, ca structură asociativă a asociațiilor de proprietari din Târgu Mureș, o salutăm cu satisfacție și ne exprimăm dorința ca demersurile subsecvente acestui program să aibă finalitate și să nu fie ”sufocate” de imensul aparat birocratic! Înțelegem că această inițiativă a fost primită cu interes și de aparatul de specialitate al primarului municipiului Târgu Mureș, care a și inițiat primele demersuri pentru asigurarea documentațiilor tehnice conexe procedurilor de solicitare și evaluare a cererilor de finanțare. Potrivit unor date publice, Municipiul Târgu Mureș are un portofoliu consistent de proiecte care ar putea fi finanțate prin PNRR cât și o sumă semnificativă disponibilizată din bugetul local pentru ajustarea proiectelor existente cât și pentru elabora de noi proiecte pentru blocurile care au fost înscrise de asociațiile de proprietari în Programul Local de creștere a performanțelor energetice”, a explicat Dumitru Rus.

Totodată, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Târgu Mureș a trecut în revistă și cele trei condiții cumulative, minimale, care trebuie îndeplinite pentru generarea și finanțarea unui proiect prin PNRR: blocul să fie construit înainte de anul 2000, Asociația să solicite înscrierea blocului integral (toate scările – n.a.) indiferent că blocul este administrat de una sau mai multe asociații de proprietari, precum și acordul a minimum 2/3 din numărul proprietarilor de apartamente din bloc privind solicitarea finanțării prin PNRR cât și acordul pentru lucrările de intervenție propuse pin documentația tehnico-economică.

”Pe lângă unele aspecte tehnice ce țin de evaluarea cererilor de finanțare se aplică principiul ”primul venit – primul servit”! Vom reveni cu precizări privind alte demersuri pe care trebuie să la facă asociațiile de proprietari, după publicarea formei finale a Ghidului Specific”, a conchis Dumitru Rus.

Alex TOTH

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE