VIDEO: Start la autorecenzare în județul Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 589 Vizualizări

VIDEO: Start la autorecenzare în județul Mureș

Cea de-a doua etapă a Recensământului populației și al locuințelor din județul Mureș va demara luni, 14 martie, și va consta în autorecenzare, au anunțat vineri, 11 martie, cu prilejul unei conferințe de presă organizată în incinta Palatului Administrativ din Târgu Mureș, la care au participat Mara Togănel, prefectul județului Mureș, și Ioan Matei, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Mureș.

875 de recenzori la 523.603 de persoane

Potrivit informațiilor furnizate de către prefectul Mara Togănel, Recensământul populației și al locuințelor din județul Mureș va avea trei etape de desfășurare: prima etapă – cuprinsă între 1 februarie și 13 martie, în care Direcția Județeană de Statistică Mureș a preluat date din surse deschise, a doua etapă – cuprinsă între 14 martie și 15 mai – care va consta în autorecenzare, și etapa a treia – cuprinsă între 16 mai și 17 iulie – numită și recenzarea clasică, în care recenzorii se vor prezenta la domiciliul mureșenilor rămași nerecenzați după primele două etape.

”Mureșenii se vor putea autorecenza. Fiecare mureșean care are acces la internet sau la un dispozitiv electronic, fie că vorbim de laptop, de calculator sau alte metode, poate să se autorecenzeze în măsura și în momentul în care decide el. Evident că pe lângă această autorecenzare mai este și autorecenzarea asistată la care noi insistăm foarte mult. Ce înseamnă autorecenzarea asistată? Înseamnă că instituțiile statului, primăriile în speță, pun la dispoziție un spațiu și o persoană care poate să îndrume și să conducă mureșenii spre autorecenzare”, a precizat Mara Togănel.

Prefectul Mara Togănel a mai comunicat faptul că la nivelul județului Mureș există 875 de recenzori, dintre care intră ”în pâine” începând de luni, 14 martie, 211 de recenzori destinați sau cu obiectul principal autorecenzarea populației.

”În fiecare unitate administrativ-teritorială este și un punct amenajat special pentru această autorecenzare asistată la care eu insist foarte mult pentru că vine în sprijinul mureșenilor care nu au poate toate cunoștințele, nu au îndemânarea necesară sau priceperea suficientă pentru a se autorecenza de la domiciliu”, a precizat Mara Togănel, care a spus că timpul necesar completării formularului nu e mai mare de 15-20 de minute.

Data de referință pentru Recensământ este 1 decembrie 2021, iar începând de luni, 14 martie, formularul necesar pentru autorecenzare va fi disponibil pe platforma web www.recensamantromania.ro.

”De acolo pornește momentul T zero din care începem să recenzăm persoanele. La nivelul județului Mureș, din datele comunicate de către Direcția de Statistică Mureș, avem un număr de 523.603 de persoane rezidente care trebuie să fie recenzate în acest moment”, a informat Mara Togănel.

Decedații după 1 decembrie 2021, recenzați

Directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Mureș, Ioan Matei, a arătat că platforma online www.recensamantromania.ro va fi validă pentru autorecenzare începând de luni, 14 martie, ora 00.00.

”Momentul de referință este 1 decembrie 2021, ora 00.00. Ce înseamnă acest lucru? Se va intra cu autrecenzarea atât asistată cât  și recenzarea normală după această dată. Au trecut deja de la acel moment de referință câteva luni, până în 17 iulie când se termină practic recenzarea finală va trece jumătate de an, deci tot ce se recenzează în această perioadă se referă la acel moment de referință. Să zicem lucrurile cele mai generale, acele persoane care au decedat după 1 decembrie, ora 00.00, ele trebuiesc recenzate pentru că la acel moment de referință erau în viață. Acei copii care s-au născut după acea dată nu se recenzează și nu intră în recenzare pentru că nu erau în viață, nu erau născuți la acea dată. Legat de clădiri și de locuințe, tot așa: se iau acele clădiri locuite și care erau la data de 1 decembrie. (…) Tot ce s-a construit și a devenit locuibil după data de 1 decembrie nu intră în recensământ”, a precizat Ioan Matei.

Zi liberă pentru autorecenzori

Referindu-se la persoanele care se recenzează, Ioan Matei a spus că practic se recenzează toți cetățenii români care au reședința sau au avut reședința obișnuită la data de 1 decembrie 2021 și care erau prezenți sau temporar absenți.

”Se recenzează acei cetățeni străini cu reședința obișnuită în România, care au peste 12 luni de când locuiesc în România”, a afirmat Ioan Matei, care a adăugat că în procesul de autorecenzare ”se pot autorecenza doar acei cetățeni români sau străini care au CNP românesc.”

De asemenea, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Mureș a mai informat că ”lumea trebuie să se înregistreze la reședința obișnuită”, adică ”acolo unde locuiește de fapt și de drept, și nu unde scrie în actul de identitate”, precum și că persoanele care se autorecenzează vor beneficia de o zi liberă, într-un interval de maxim 12 luni de la data autorecenzării.

Detalii suplimentare despre formularele utilizate, dar și despre metodologie, pot fi obținute pe pagina web oficială, www.recensamantromania.ro, precum și pe site-ul www.mures.insse.ro.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE