Războiul din Ucraina și Balcanii Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 155 Vizualizări

Războiul din Ucraina și Balcanii

Războiul din Ucraina este o ”provocare” şi nu trebuie lăsat să se extindă în Balcani, a afirmat emisarul special al Regatului Unit pentru Balcanii de vest, generalul de flotilă aeriană Sir Stuart Peach. Acesta a mai spus că situaţia din Bosnia-Herţegovina este preocupantă, dar nu reprezintă o criză de securitate.

Războiul pe continentul nostru este o provocare pentru noi toţi şi trebuie să fim pregătiţi să cooperăm pentru a preveni extinderea acestui război în Balcanii de vest, a notat emisarul britanic în interviu. „Lucrez cu prietenii noştri din regiune pentru a împiedica acest scenariu”, a adăugat Stuart Peach.

Acesta a condamnat „războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, ale cărui „consecinţe tragice pentru populaţia ucraineană sunt clar vizibile”, şi a apreciat că trebuie oferit sprijin „în toate felurile posibile, incluzând aici ajutorul umanitar oferit de Croaţia şi mulţi alţi aliaţi şi prieteni europeni”.

Emisarul britanic a calificat drept preocupantă situaţia din Bosnia-Herţegovina, adăugând că este vorba de o problemă politică şi nu de o criză de securitate. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica transformarea ei într-o criză de securitate”, a spus Peach, salutând totodată recenta creştere a contingentului UE de menţinere a păcii EUFOR de la 600 la 1100 de militari drept o „demonstraţie vizibilă de forţă”.

În Bosnia este tot mai activă o mişcare separatistă a sârbilor bosniaci despre care observatori internaţionali afirmă că beneficiază de un sprijin cel puţin tacit din partea Moscovei, a notat Reuters în februarie.

Emisarul britanic pentru Balcanii de vest a asigurat în interviul pentru HINA că Marea Britanie sprijină toate guvernele din regiune să meargă pe calea integrării euro-atlantice şi să se apropie de UE, ceea ce, a spus el, creează pentru popoarele din regiune cele mai bune perspective ale unui viitor fără războaie.

Mulţi locuitori din Bosnia-Herţegovina şi mulţi alţii din regiune, inclusiv din Croaţia, au încă proaspătă în minte amintirea recentelor războaie, a menţionat el, precizând că una dintre priorităţile mandatului său, început în decembrie, este de a încuraja reglementarea unor probleme ca dispariţiile şi crimele de război. El a făcut totodată apel la rezolvarea problemei criminalităţii organizate în această regiune.

Stuart Peach – fost preşedinte al Comitetului Militar al NATO – s-a referit pe scurt şi la recenta cădere a unei drone la Zagreb, afirmând că le revine autorităţilor croate să investigheze circumstanţele acestui incident şi exprimându-şi încrederea că acestea pot îndeplini această sarcină. El a mai adăugat că, în calitate de fost oficial al NATO, se abţine să comenteze incidentul.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE