Rusia, suspendată din Consiliul Drepturilor Omului Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 94 Vizualizări

Rusia, suspendată din Consiliul Drepturilor Omului

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, formată din 193 de membri, a suspendat joi Rusia din funcţia de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului ca răspuns la presupusele abuzuri pe care le comite în Ucraina.

La iniţiativa Statelor Unite şi a aliaţilor săi, Adunarea Generală a ONU a aprobat această măsură cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă şi 58 de abţineri. O majoritate de două treimi din membrii cu drept de vot – exceptând abţinerile, care nu contează – a fost necesară pentru a suspenda Rusia din consiliul format din 47 de ţări, alese pentru mandate de trei ani.

Votul a reflectat o destrămare a unităţii internaţionale împotriva Moscovei.Pe lângă Statele Unite şi Ucraina însăşi, ţările Uniunii Europene, naţiuni din America Latină precum Argentina, Chile, Columbia, Peru şi Uruguay, precum şi alte state precum Australia, Canada, Turcia şi Norvegia au susţinut măsura.

Printre cele 24 care au votat împotrivă se numără Rusia, China, Cuba, Iran, Nicaragua, Siria şi Kazahstan. China a denunţat un „demers pripit”, o „turnare de gaz pe foc” şi un „precedent periculos”. În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină, apreciind că rezoluţia de suspendare a Moscovei ”prejudiciază rezultatul comisiei de anchetă” create la începutul lunii martie de către Consiliul pentru Drepturile Omului.

Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toţi trei actuali membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.

Potrivit Washingtonului, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, este mai mult decât simbolică şi sporeşte „izolarea” Moscovei pe scena internaţională de la invazia Ucrainei, la 24 februarie. Rusia este acuzată de crime de război şi de abuzuri împotriva civililor în zonele ucrainene pe care le-a ocupat, cum ar fi în Bucea, ceea ce a precipitat demersul Washingtonului privind suspendarea din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a ONU reaminteşte că aceasta ”poate suspenda drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului ale unui membru al Consiliului care comite încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului”.

Aceasta exprimă „profunda îngrijorare” a Adunării Generale „faţă de criza umanitară şi a drepturilor omului care are loc în prezent în Ucraina, în special faţă de informaţiile privind încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului”, uneori „sistematice”, şi „încălcări ale dreptului umanitar internaţional de către Federaţia Rusă”. Moscova este unul dintre cei mai vocali membri ai Consiliului, iar suspendarea sa îi interzice să ia cuvântul şi să voteze, deşi diplomaţii săi ar putea în continuare să asiste la dezbateri. ”Probabil că ar încerca în continuare să influenţeze Consiliul prin intermediari”, a declarat un diplomat de la Geneva.

Consiliul pentru Drepturile Omului este principalul forum al ONU pentru promovarea drepturilor omului. Creat în 2006, este format din 47 de state membre, alese de Adunarea Generală a ONU. Componenţa sa, care este decisă în urma unor alegeri organizate anual, a fost criticată în mod regulat pentru că include state cu un bilanţ foarte îndoielnic în ceea ce priveşte drepturile omului.

În plus faţă de promovarea drepturilor omului, acest organism este responsabil pentru examinarea periodică a situaţiei drepturilor omului în statele membre ale ONU. Consiliul poate, de asemenea, să abordeze orice problemă sau situaţie legată de drepturile omului care o impune, inclusiv în cadrul unor reuniuni excepţionale, care pot fi convocate în regim de urgenţă. Acesta a fost cazul recent pentru situaţia din Ucraina, în ciuda opoziţiei Moscovei, sau în Etiopia.

De la crearea Consiliului în urmă cu 16 ani, doar o singură ţară a mai fost suspendată: Libia lui Muammar al-Gaddafi, ca răspuns la represiunea protestelor din 2011, deşi a fost readmisă câteva luni mai târziu.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE