Intervenție de reconstrucție de limbă la Spitalul de Urgență Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 849 Vizualizări

Intervenție de reconstrucție de limbă la Spitalul de Urgență

La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș a avut loc vineri, 8 aprilie, prima intervenție de reconstrucție de limbă și planșeu bucal. Intervenția chirurgicală extrem de complicată a fost efectuată pe un pacient în vârstă de 44 de ani, care suferea de tumoră malignă pelvilinguală și a durat 11 ore, constând în excizia radicală a tumorii de limbă și planșeu bucal.

„Intervenţia s-a continuat cu îndepărtarea nodulilor limfatici de pe gât, cu potenţial crescut de prezenţa metastazelor tumorale situate la acest nivel. Pentru inchiderea defectului postexcizional endooral, care la acest moment comunică cu regiunile cervicale, s-a optat pentru utilizarea unui lamboul de piele cu vascularizaţie proprie. Lamboul a fost colectat de la nivelul antebraţului, împreună cu artera şi vena. Ulterior lamboul a fost transferat la nivelul cavităţii bucale. Pentru conectarea lamboului la reţeaua vasculară a gâtului a fost necesară sutura vaselor lamboului”, a informat Biroul de Presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Desfășurarea intervenției a avut loc în Blocul operator al Secţiei Clinice Chirurgie Orală si Maxilo-Facială, iar echipa medicală multidisciplinară a fost formată din (în oridine alfabetică): Dr. Bögözi Bálint, medic specialist chirurgie OMF, Czirjék Silvia, asistent medical, Dr. Fábián Zoltán, medic specialist chirurgie OMF, Dr. Guzun Sergiu, medic rezident chirurgie OMF, Rogozan Aurica, asistent medical, Schiller Andrea, asistent medical, Dr. Sebestyén Adorján, medic primar ATI, Dr. Șuta Călin, medic rezident chirurgie plastică, Dr. Száva Dániel, medic specialist chirurgie OMF, Dr. Szilveszter Mónika, medic primar chirurgie plastică şi Dr. Toma Lucian, medic primar chirurgie vasculară.

„Operația menționată oferă multe avantaje cum ar fi creșterea radicalității chirurgicale, în ceea ce privește rezecția tumorii endoorale, restabilirea precoce a alimentației perorale, a fonației și astfel, a integrării sociale, precum și defect minim la nivelului zonei donatoare”, a precizat Dr. Száva Dániel, medic specialist chirurg OMF, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

În cele din urmă, după o evoluție simplă și fără complicații a pacientului, acesta a fost externat vindecat chirurgical, fiind liber să își reia conduita de viață normală.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE