VIDEO: ”Cine mă cunoaște bine”, cel mai nou album semnat Florina Oprea Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 275 Vizualizări

VIDEO: ”Cine mă cunoaște bine”, cel mai nou album semnat Florina Oprea

Într-un cadru cât se poate de autentic, Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin, înconjurată de oameni dragi, solista de muzică populară Florina Oprea și-a lansat, în urmă cu câteva zile, cel de-al treilea album intitulat ”Cine mă cunoaște bine”. Evenimentul a fost inclus în seria de manifestări culturale organizate de muzeul reghinean cu ocaza Zilei Intrenaționale a Muzeelor, care a mai cuprins expoziția ”Roata cea de toate zilele, o incursiune în meșteșugul rotăritului”  și înmânarea diplomei de Tezaur Uman Viu rapsodului popular Maria Bucin Crișan.

”Din anul 2000, de când am pornit pe drumul cântecului popular, iată-mă pe același drum cântându-mi dorurile și trăirile, promovând valorile neamului nostru românesc, reprezentând cu cinste și mândrie comuna Ibănești, Valea Gurghiului. Acest al doilea album de muzică populară, la fel ca și primul, este pur și simplu sufletul meu pus în mâinile oamenilor prin toate cântecele care se regăsesc pe acest compact disc. Cântecul care dă titlul albumului, ”Cine mă cunoaște bine” este izvorât din sentimentele și trăirile mele, iar cei care mă cunosc cu adevărat pot să confirme acest lucru. Aici este vorba despre familia, prietenii și colegii mei. Mă mândresc cu neamul în care m-am născut, și aș dori ca românașii mei să primească acest album ca un cadou din partea mea, iar cântecele de pe acest album să ajungă la suflete și să le deschidă larg inimile”, a precizat solista Florina Oprea.

Importanța textului

Nicolae Băciuț, directorul Direcție Județene pentru Cultură Mureș a punctat importanța textului în muzica populară.

„Ascultând acest album, dincolo de linia melodică specifică Văii Gurghiului, loc încărcat de istorie, de tradiție, de cântec, joc și voie bună, am fost foarte atent la cuvinte. Pentru mine, cuvântul este foarte important, mai ales în muzica populară. În muzica ușoară aproape că orice merge, și un buletin meteorologic dacă e cântat bine în registru hip-hop merge. În muzica populară, lucrurile se petrec cu totul altfel. Când îți configurezi mesajul care vrei să-l transmiți, este  extrem de important de unde iei cuvintele. Le cer deseori artiștilor să le găsească în culegerile de folclor. Acolo sunt lucrurile clare, se știe cine a cules, când a cules, de unde a cules, și e limpede că există puritatea textului popular, a textului care vine dinspre folclorul românesc. Altfel, sunt foarte mulți interpreți de muzică populară care fac două lucruri extraordinar de urâte, scriu ei versuri, după care spun că le-au cules de la Vasilica lui Gheorghiță din vârful dealului. E o minciună, încearcă doar să mimeze, să scrie în stilul popular, dar de fapt e altceva. Mai grav este atunci când textele sunt pur și simplu niște înseilări care să sune bine la urechile, în special ale nuntașilor, nu ale spectatorilor. Acolo cred că ajung cele mai multe subproducții de muzică populară. Nu de acest folclor avem nevoie, ci de cel pe care încearcă să ni-l aducă Florina Oprea în circulație. Am regăsit în textele ei ceea ce este specific zonei din care provine, momente ale vieții, momente ale stării de petrecere, de bună dispoziție, a celui bucuros că trăiește”, a precizat Nicolae Băciuț.

Mulțumiri

Orice act de creație  necesită multe sacrificii. La fel și în cazul Florinei Oprea, care a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care au făcut posibil momentul lansării celui de-al doilea album al său.

„Recunoștința și respectul o port părinților mei pentru faptul că m-au susținut și m-au sprijinit în tot ce am realizat până în prezent. Cred cu tărie că nu i-am dezamăgit, și sper că nu o voi face nici de acum înainte, fapt pentru care, mamă și tată vă mulțumesc. Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că, până în momentul de față Mi-a dăruit cam tot ce mi-am putut dori, poate chiar și mai mult. Mulțumesc colectivului din care fac parte care mi-a dat prilejul de a avea această lansare de album într-un cadru atât de frumos creat de Dumnezeu și pus în valoare de cei care au vrut să fie alături de noi la această lansare”, a spus Florina Oprea.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE