Luduș: Start la modernizarea iluminatului public Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 141 Vizualizări

Luduș: Start la modernizarea iluminatului public

Despre electrificarea localității Luduș se poate vorbi doar după 15 octombrie 1929, atunci când Primăria a solicitat autorităților de atunci aprobarea pentru instalarea unei rețele de distribuție a curentului electric produs dintr-o sursă proprie, de la o uzină electrică locală. După patru ani, funcționa și atunci birocrația, în luna decembrie 1933 s-a făcut recepția definitivă a lucrării. S-au electrificat 14 străzi cu lungime totală de 4.500 de metri, s-au instalat 131 de stâlpi și o rețea de 500 de lămpi electrice de 40 W. Probabil, cetățenii au fost uimiți de „risipa” de lumini de atunci, sărbătorile de iarnă fiind apreciate cum se cuvine în acel an.

După nouă decenii…

Progresul tehnic și noile tehnologii care au urmat perioadei interbelice au dat uitării începutul modest al acelei primei electrificări a localității Luduș. Rețeaua stradală s-a extins, a urmat racordarea la Sistemul Energetic Național și derularea unor proiecte care au adus ludușenilor mai multă lumină. La sfârșitul lunii iunie 2020, Primăria orașului Luduș a propus Consiliului local trei proiecte de hotărâre: Regulamentul serviciului de iluminat public; Stabilirea modalității de administrare a serviciului de iluminat public; Aprobarea caietului d esarcini al serviciului de iluminat public. Legislativul local a luat în discuție cele trei proiecte de hotărâre pe care le-a aprobat cu unanimitate de voturi.

În acest an, la sfârșitul lunii mai, au demarat lucrările la cel mai recent proiect: „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public în orașul Luduș”, despre care primarul Cristian Moldovan afirmă că „Autoritatea locală a obținut finanțare nerambursabilă (…) pentru obiectivul de investiții „Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public”, fiind semnat contractul de finanțare nr. 4968, cu o valoare totală de 20.015.452 de lei, din care 18.802.820 de lei, finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional.

Ca principale obiective ale proiectului sunt creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public a orașului Luduș prin montarea de corpuri de iluminat moderne, instalarea, instalarea de noi stâlpi, precum și implementarea unui sistem de telegestiune. În acest proiect se vor instala aproximativ 2.200 de corpuri de iluminat și 130 de surse de energie regenerabilă, pentru iluminatul public. Acest proiect vizează scăderea consumului anual de energie din iluminatul public și a emisiilor anuale de echivalent CO2 cu peste 50%, precum și a gazelor cu efect de seră cu peste 30%.

Lucrările au început pe strada 8 Martie, la ieșirea spre cartierul Roșiori, iar termenul de finalizare a întregii lucrări este 31 octombrie 2022.

Ioan A. BORGOVAN

Foto: S. Căpușan

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE