VIDEO, FOTO: Tradiția de Blasi, respectată la Batoș Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 365 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Tradiția de Blasi, respectată la Batoș

Comunitatea săsească din Batoș a marcat vineri, 24 iunie o nouă ediție a sărbătorii Blasi. Tradiția spune că de Blasi, erau cinstiți cei care poartă numele de Ion, aceștia fiind onorați cum se cuvine de întreaga comunitate. În acest an, serbarea de Blasi a avut două momente distincte, slujba oficiată la Biserica Evanghelică din Batoș urmată de un program artistic susținut de elevii din Batoș, și partea a doua găzduită de căminul cultural, protagoniști fiind ansamblurile de dansuri germane din Batoș și Reghin.

„Acest eveniment specific sașilor din zona Batoș avea loc cu ocazia Sfântului Ion. Înainte de război această serbare avea loc în fiecare an, după care acest obicei a fost întrerupt până după 1990 când, grație oamenilor inimoși din Batoș în frunte cu Rodica Uleșan, președintele Forumului Germanilor din Batoș, a fost reluat. Ne bucurăm că și în acest an, după o pauza datorată pandemiel, Blasi Fest și-a reluat cursul firesc și normal”, ne-a declarat Gerlinde Tămășan, președintele Forumului Germanilor din Reghin.

În cadrul slujbei, părintele evanghelic Johann Zey a vorbit copiilor prezenți despre Sfântul Ioan Botezătorul, precum și despre cele trei virtuți ale acestuia, bunătatea, dreptatea și adevărul.

În schimb, primarul comunei Batoș, Dumitru Dinu Cotoi a salutat reluarea activităților culturale. „Iată că după o pauză destul de îndelungată în care nu s-au făcut manifestări culturale, pauză provocată, de pandemie și de alte alte probleme la nivel național, se reiau la Batoș aceste activități importante pentru comunitatea de aici. Nu pot decât să vă felicit pentru ceea ce faceți pe toți deopotrivă, tinerii, părinții, și vă încurajez să continuați să păstrați și să duceți mai departe tradițiile”, a precizat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

Spectacolul artistic oferit tinerii din Batoș a fost precedat de acordarea a două diplome speciale din partea Forumului German din Batoș, Gabrielei Precup pentru cei 10 ani pretrecuți în cadrul Formației de Dansuri Germane „Rosenkranz” din Batoș și profesoarei de canto, Emanuela Câmpean pentru munca depusă în pregătirea muzicală a tinerilor din Batoș. Programul artistic de la biserică a fost completat cu un recital de pricesne susținut de solista Maria Suciu. Sărbătoarea Blasi a continuat la căminul cultural cu un program cultural săsesc oferit de formațiile de dansuri „Rosenkranz” și „Goldregen” .

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE