Măsuri excepționale pentru sprijinul fermierilor Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 212 Vizualizări

Măsuri excepționale pentru sprijinul fermierilor

APIA Mureș se află în plină activitate în ce privește controlul în teren, cu termen de finalizare sfârșitul lunii septembrie. La această acțiune se adaugă multe altele desptre care ne-a vorbit Ovidiu Săvâșcă, director executiv al APIA Mureș.

Reporter: Care este activitatea la zi la nivelul APIA Mureș?

Ovidiu Săvâșcă: La fel ca și și colegii din cele 42 de centre județene APIA din țară, gestionăm, pe lângă cererea unică de plată, activitățile curente aferente, respectiv control administrativ, control în teren, activitate care este în plină desfășurare, cu termen de finalizare 30 septembrie 2022, tocmai pentru a putea fi pregătite dosarele pentru plată și pentru cei care au făcut obiectul controlului pe teren. Pe lângă toate aceste activități curente desfășurate de APIA în fiecare an, iată că în acest an, prin Ministerul Agriculturii, APIA a venit cu câteva scheme de sprijin suplimentare am spune noi față de ce a însemnat plățile în anii anteriori. Am avut o schemă de plată pentru susținerea activității fermierilor, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 pentru susținerea activități crescătorilor din sectorul bovin, suin și avicol, cereri care s-au depus undeva la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, cereri care s-au și onorat la plată în perioada 29-30 iunie.

Rep.: Despre ce scheme de sprijin este vorba?

O.S.: Județul Mureș se situează pe un onorant loc 4 la nivel național în ceea ce privește numărul de beneficiari la sectorul bovin. Se cunoaște preocuparea fermierilor mureșeni pentru creșterea bovinelor. Cum spuneam, suntem pe un loc 4 la nivel național cu 3.224 de beneficiari pentru un număr de 68.365 de capete eligibile, în sumă totală de 8.670.733 de lei. La sectorul suin, la porc avem 8 beneficiari pentru o sumă de 3.299.843 de lei, iar la sectorul avicol, la pasăre, am avut 13 beneficiari care au primit o sumă de 1.364.087 de lei. Iată că valoarea totală a acestor sume, ajutoare virate în conturi beneficiarilor din județul Mureș este în total de 13.334.663,86 de lei, bani alocați la finele lunii iunie pentru cei care au avut de suferit ca urmare a pandemiei COVID-19.

Rep.: Suntem pe ultima sută de metri pentru depunerea cererilor pentru alte ajutoare excepționale. Despre ce este vorba?

O.S.: În perioada 27 august – 15 septembrie, APIA Mureș primește cereri pentru ajutoarea excepțională pentru susținerea următoarelor activități: creșterea și/ sau îngrășare și/sau reproducția suinelor, creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor. Suntem în curs de primire a acestor cereri pentru sectorul porc și pasăre. Este a doua măsură de sprijin pe lângă cea de bunăstare clasică să spunem așa cu care sunt obișnuiți fermierii care sunt autorizați sanitar-veterinari și care beneficiază de acea măsură de bunăstare. Sunt 2 scheme de sprijin, la cea de-a doua suntem în curs de primire a cererilor pentru care ne angajăm ca undeva până la data de 30 septembrie să și efectuăm plata acestor ajutoare excepționale către producătorii agricoli, respectiv crescătorii de animale, specia porc și pasăre. Aș vrea să menționăm aici cuantumul care se acordă pentru că este unul substanțial. Este vorba de 200 de euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/ sau scrofițe montate) și 50 de euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar este plafonată până la echivalentul în lei a 150.000 de euro. Se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 de euro. Dacă vorbim de sectorul avicol, la pasăre, cuantumul este de 50 de euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/ sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, și 20 de euro/ UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie. La sectorul avicol, la pasăre, concurența plafonului este în echivalent în lei a 100.000 de euro pentru fiecare beneficiar. 15 septembrie este data limită de depunere a cererilor, iar în ce privește plata, aceasta se va face într-un ritm accelerat, astfel ca în două săptămâni, cum suntem și obligați de actul normative să efectuăm plata.

Rep.: Ați vorbit de sprijin pentru sectorul zootehnic. Dar în ce privește sectorul vegetal?

O. S.: Toate aceste scheme de care am vorbit până acuma sunt scheme în plus față de ajutoarele clasice care le primeau fermierii an de an prin APIA. Am avut o perioadă între 19 august și 2 septembrie în care APIA a primit cereri de solicitare ajutor exceptional venite din partea producătorilor care activează în sectorul vegetal. Este o schemă de susținere financiară care are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar producătorul agricol din sectorul vegetal pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 12 august, achiziția de resurse materiale, respectiv de produse fertilizante și/sau produse de protecție a plantelor și/sau motorină, necesare în anul 2022 pe suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin care utilizează eficient resursele, gestionează nutrienții și aplică metode de producție favorabile mediului și climei prin activitatea agricolă de întreținere a plantațiilor pe care o desfășoară. Vorbim de culturi permanente. Repet, e vorba de un ajutor acordat fermierilor care activează în sectorul vegetal, respectiv în pomicultură și viță de vie.

Rep.: Câți beneficiari sunt la nivelul județului Mureș?

O.S.: Am avut în jur de 160 de beneficiari. Lucrăm la controlu administrativ, termenul de finalizare a efectuării plăților fiind de 30 septembrie 2022. Grantul financiar unitar este în cuantum de 875 de lei/hectar, echivalentu sumei de 176,8 de euro la hectar. Practic, este un sprijin aproape cât este ajutorul acordat pe SAPS, pe cererea unică de plată. Plata directă pe suprafață este aproximativ aceeași sumă, vorbim deci de încă o plată pe suprafață, dacă echivalăm suma, este asemănătoare ca și cuantum, acest ajutor care vine în sprijinul în sprijinul celor care lucrează în pomicultură și în vie.

Rep.: Ce noutăți aduce anul 2022?

O.S.: Este de notorietate faptul că APIA eliberează acele adeverințe punte până la încasarea subvenției în sectorul vegetal. Din acest an, având în vedere condițiile vitrege să spunem așa, seceta pedologică avansată în special care s-a resimțit foarte tare în partea de sud și în Moldova, mai puțin în Transilvania, APIA, prin Ministerul Agriculturii, a găsit o modalitate ca începând cu 2022 să acorde adeverințe și fermierilor crescători de animale. Este primul an în care se întâmplă așa ceva. Până acum se acordau doar celor care activau în sectorul vegetal. Mai departe eliberăm aceste adeverințe punte până la încasarea subvenției. Prin adeverința eliberată de APIA confirmăm faptul că fermierul, la data emiterii adeverinței nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Avem sute de fermieri, chiar cred că am ajuns la o mie care au apelat la aceste adeverințe de creditare până la încasarea subvenției. Noi considerăm că este un lucru binevenit că fermierul merge doar cu declarația de suprafață sau cu numărul de animale pe care le are în exploatație și poate beneficia de o creditare până 90% din valoarea subvenției la care are dreptul la plată în anul respectiv. Tot ca o noutate pentru APIA, am gestionat și cunoscuta măsură „Microgranturi în domeniul agroalimentar”. În acest an, la nivelul județului Mureș am gestionat și am și efectuat plata către 153 de beneficiari persoane fizice autorizate, micro-întreprinderi. Valoarea acestui sprijin a fost de 5.000 de euro pe beneficiar. Este vorba de suma de 3.785.067 de lei care a fost virată către beneficiarii care au accesat schema de microgrant în domeniu agroalimentar. La acest moment, dat fiind faptul că acesti bani au fost virați în conturile beneficiarilor, ei au obligația ca în termen de 30 de zile să depună documentele justificative care au stat la baza efectuării cheltuielilor și care urmează să fie încărcate în aplicația IMM Recover de către aplicanții eligibili.

Rep.: Care sunt activitățile clasice APIA din această perioadă?

O.S.: În această perioadă, APIA Mureș efectuează plata ajutorului de stat pentru motorină. În cursul zilei de marți, 13 septembrie, am operat ordinele de plată, iar mercuri, 14 septembrie, au intra banii în conturile fermierilor mureșeni pentru un număr de 177 beneficiari în sectorul zootehnic și 323 de beneficiari în sectorul vegetal care vor beneficia de plata ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare pentru motorina utilizată în agricultură aferentă trimestrului 2, respectiv perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022.

Rep.: Ajungem la controlul în teren. În ce stadiu se află acesta?

O.S.: Suntem în curs de finalizarea activităților de control pe teren, activitate care a debutat undeva în luna iulie, cu termen de finalizare data de 30 septembrie 2022. Ne bucurăm, să spunem așa, cu ghilimelele de vigoare, de un eșantion considerabil. Suntem pe locul 2 pe țară ca și încărcătură, respectiv număr de parcele care au intrat la control. Suntem un județ, așa cum am menționat și mai devreme, fie că vorbim de zotehnie, fie că vorbim de un județ în care fermierii, datorită și releflu și specificității activității agricole, accesează cam tot ce înseamnă măsură de sprijin derulată prin APIA, aspect care conduce și la un eșantion mai mare de control. Dacă ai mai multe scheme de sprijin pe care le accesezi, implicit și controlul este proporțional cu numărul de scheme accesate. Ai multe scheme accesate, implicit ai și un eșantion de control mai mare. Suntem fericiți, iar cu ghilimelele de rigoare, de un eșantion considerabil, peste 18.000 de parcele pe care colegii mei în aceste 2 luni jumătate trebuie să le viziteze și să ia date din teren, să confirme suprafețele, cât și culturile declarate. Mergem într-un ritm destul de bun și avem toate speranțele că ne vom încadra în termen în ce privește activitatea de control în teren.

Rep.: Ce urmează după 30 septembrie?

O.S.: După 30 septembrie, avem un termen de două săptămâni ca datele să fie introduse din rapoartele de control culese din teren în aplicația informatică, pentru cei care au făcut obiectul controlului pe teren, în speță, aproximativ 800 de fermieri controlați prin controlul clasic și 1.200 de fermieri prin teledetecție. Din 16 octombrie, toți cei care au depus cererea unică, inclusiv cei care au făcut obiectul controlului în în teren, să beneficieze de plata avansului. Plata avansului se finalizează undeva în 30 noiembrie ca urmând ca de la 1 decembrie să demarăm plata finală sau plata regulară, cum mai spunem noi.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE