Curtea Constituțională a României dă undă verde modificărilor Legii cadastrului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 609 Vizualizări

Curtea Constituțională a României dă undă verde modificărilor Legii cadastrului

În calitate de coinițiator, am susținut în Comisia juridică și în plenul Camerei Deputaților, în luna aprilie, un proiect de lege privind modificări semnificative la Legea cadastrului, pe care le-am propus în urma identificării unor probleme reale, din practică, cu care se confruntă atât cei care doresc să-și intabuleze proprietățile în intravilan sau extravilan, cât și toți cei implicați în intabularea terenurilor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Astfel:

Au fost reglementate 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 î𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝗲 𝗻𝗼𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝗽𝗼𝘀𝗲𝘀𝗶𝗮 î𝗻 𝗰𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗳𝘂𝗻𝗰𝗶𝗮𝗿ă, 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘃 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝗶𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗲𝗺𝗶𝘀𝗲 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗲-𝘃𝗲𝗿𝗯𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝘂𝗻𝗲𝗿𝗲 î𝗻 𝗽𝗼𝘀𝗲𝘀𝗶𝗲, ceea ce ajută la clarificarea situației juridice a imobilelor pentru cetățenii care folosesc și plătesc impozitele aferente terenurilor deținute, dar nu au reușit până în prezent să obțină acte de proprietate.

𝗧𝗲𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗰𝗮𝘀𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝘁 ş𝗶 𝗮𝗻𝗲𝘅𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗴𝗼𝘀𝗽𝗼𝗱ă𝗿𝗲ş𝘁𝗶, precum curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol. Propunerea se concretizează într-un 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻 𝗿𝗲𝗮𝗹 î𝗻 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗲𝘁ăț𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝗿𝗶 𝗮𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰ț𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘂 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮ț𝗶𝗮 𝗷𝘂𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰ă 𝗻𝗲𝗰𝗹𝗮𝗿ă 𝗮𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗮𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝗮.

A fost simplificata procedura de înscriere a construcțiilor în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică derulate în cadrul Programul Național de Cadastru și Carte Funciară.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară se va derula până la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistematică la 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝘁𝘂𝘁𝘂𝗿𝗼𝗿 𝘂𝗻𝗶𝘁ăț𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗶𝘃-𝘁𝗲𝗿𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗮.

Pentru primăriile care demarează lucrări de cadastru sistematic sau planuri parcelare, cu finanțare din bugetul local, s-a statuat că 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲𝗮 𝗽𝗼𝘁 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗼 𝗰𝗼𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻ț𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗔𝗡𝗖𝗣𝗜, în limita sumelor prevăzute în contractele de servicii.

Proiectul de Lege a fost adoptat în aprilie în Camera Deputaților, care este for decizional. După decizia de astăzi a CCR de respingere a sesizării de neconstituționalitate a USR (sursa: Agerpres), proiectul urmează a fi transmis pentru promulgare.

Dumitrița GLIGA,

Deputat PSD

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE