Seminar destinat comunității de ucraineni din județul Mureș Slider
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 159 Vizualizări

Seminar destinat comunității de ucraineni din județul Mureș

În contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Ambasada Franței, cu sprijinul local din partea Asociației SURYAM și MureșHub, au organizat sâmbătă, 22 Octombrie 2022, la Biblioteca Județeană Mureș, o sesiune de informare destinata cetățenilor ucraineni din Județul Mureș cu tema „Detecția cazurilor potențiale de violența sexuală si de trafic de persoane”.

Acesta sesiune a fost susținută de Halyna Karachunova, ea însăși fiind refugiata din Ucraina și actual voluntar în cadrul MuresHub. La eveniment au participat peste 40 de refugiați ucraineni, interesați în primul rând de modul în care se pot proteja în fața acestor pericole. „Acum este mai greu ca niciodată să fii responsabil pentru tine și familia ta, în toate sensurile, dar transferând responsabilitatea pentru tine însuți asupra altcuiva, riști să încetezi să mai fii o persoană și să devii un obiect care va fi vândut, folosit și aruncat. Amintiți-vă că nu sunteți acasă la voi, dar acest lucru nu vă face inferiori, aveți drepturi și trebuie să vi le apărați. Și numai după ce ați construit relații de încredere, de prietenie și respect cu oamenii din jur, veți fi în siguranță!”, a declarat Halyna Karachunova.

Ucraina și România sunt pe primele locuri în ceea ce privește numărul victimelor traficului de persoane, un tip de infracțiune foarte sensibil și greu de raportat autorităților. Războiul din țara vecină  i-a pus pe cetățenii ucraineni în situații limita, forțându-i să aibă încredere în străini. Buna reputație a voluntarilor români si implicarea exemplară a societății civile a fost folosită de traficanți pentru a realiza aceste infracțiuni.

Din datele prezentate în timpul evenimentului, aproximativ 80.000 de ucraineni au fost înregistrați în România dar din aceștia doar 67000 au solicitat protectia temporala si nu putem să nu ne întrebăm ce se intampla cu cei 13.000 de refugiați ucraineni care au încă statut de turist in România. În acest moment, este foarte greu să fie organizate cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni și astfel barieră lingvistică îi face mult  mai vulnerabili, fiindu-le teama să se adreseze autorităților.

„MureșHub a găsit o soluție temporară, respectiv construirea de comunități a refugiaților, care să se cunoască și să țină legătura în permanentă între ei, dar și cu autoritățile române prin reprezentanți desemnați. Proiectul MuresHub a reușit în ultimele luni sa formeze o astfel de comunitate la nivelul Județului Mureș, mai ales datorită activităților de socializare și incluziune socială, precum taberele de la Lăpușna, biblioteca cu carti ucrainene si workshop-urile tematice. Mai mult, MuresHub în colaborare cu Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina din Iași organizează în prezent cursuri online de limba romana, până în acest moment fiind înscrise 76 de persoane refugiate.”, a declarat Marius Dumitrescu, Președintele Asociației SURYAM.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și lansarea unui proiect editorial, este vorba de un dicţionar român-ucrainean, ucrainean-român cu cuvinte şi expresii uzuale, scris de Ludmila Moroșanu-Demianova, refugiat din Ucraina, și care s-a născut din nevoie de comunicare și integrare a refugiaților din Ucraina.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE