Ziua Arhivelor la Alba Iulia Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 116 Vizualizări

Ziua Arhivelor la Alba Iulia

Incluse în seria de evenimente dedicate Zilei Arhivelor, pe 27 şi 28 octombrie au avut loc la Alba-Iulia două vernisaje de expoziţie şi o conferinţă cu participare internaţională.

Conferinţa «Despre arhivele electronice la creatori» a fost organizată cu sprijinul autorităţilor din judeţul Alba, în amfiteatrul Universităţii «1 Decembrie 1918» şi a fost moderată de şeful SJAN Braşov, dr. Bogdan Florin Popovici.

Au prezentat experienţa lor în gestionarea arhivelor digitale şi a fluxului de documente dinspre creatori spre instituţia Arhivelor Naţionale colegii noştri din Slovenia (Tatjana Hajtnik), Norvegia (Espen Sjøvoll, Ole Gausdal, Inga Bolstad), Italia (Stefano Allegrezza). Experienţa lor a reprezentat un câştig pentru participanţi, în special pentru reprezentanţii autorităţilor locale care să îşi poată gestiona programele informatice într-un mod intercompatibil, astfel încât provocările erei digitale să fie un succes.

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia au fost vernisate două expoziţii temporare. Directorul Arhivelor din Slovenia, dl Bojan Cvelfar, a prezentat expoziţia itinerantă cuprinzând documente dintre cele mai interesante şi mai diverse, provenind din 10 arhive slovene. Expoziţia a făcut deja un turneu prin statele fostei Iugoslavii şi îşi va urma cursul de la Alba-Iulia spre Budapesta şi Viena.

Expoziţia «De la pergament spre era digitală», vernisată tot la Muzeul Naţional al Unirii, a adus în atenţia publicului documente păstrate la Serviciul Arhivelor Naţionale Istorice Centrale din București, cuprinzând o selecţie de documente care au avut în prim-plan suportul informaţiei (pergamente cu peceţi, suport textil, hârtie), scrierea şi limba (slavă, grecească, latină, română) şi elemente de tehnologie în evoluţia lor: de la aparatul de citit microfilme, la suporturi de informaţie digitală. Expoziţia a fost realizată de dr. Claudiu-Victor Turcitu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE