Home / Administratie / Târgu Mureș: Panou informativ în trei limbi amplasat lângă bustul lui Iancu de Hunedoara

Târgu Mureș: Panou informativ în trei limbi amplasat lângă bustul lui Iancu de Hunedoara

Distribuie

Serviciul de Relații Interne și Internaționale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș a anunțat miercuri, 9 noiembrie, că autoritățile locale din ”Orașul Trandafirilor” au amplasat, recent, un panou informativ lângă bustul domnitorului Iancu de Hunedoara din Cetatea Medievală.

Potrivit sursei citate, panoul ”conține informații și date istorice despre Ioan de Hunedoara și epoca sa, în limbile română, maghiară și engleză”; cu următorul text: „Ioan de Hunedoara (1407 – 11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei secolului al XV-lea, fiind Guvernator al Regatului Ungariei timp de șase ani, începând din 1446. Renumit strateg militar și conducător de oști, acesta își câștigă o binemeritată și eternă reputație în războaiele duse împotriva turcilor, odată cu asedierea Belgradului la data de 22 iulie 1456, prin învingerea oștii lui Mahomed al II-lea. În cinstea victoriei sale, în fiecare zi la ora 12, clopotele tuturor Bisericilor catolice din lume răsună în toată Europa, amintind lumii creștine de triumful său asupra Imperiului Otoman. Victoria de la Belgrad a consolidat puterea lui Ioan de Hunedoara și a prilejuit totodată urcarea pe tron a fiului său, regele Matia Corvin, născut la Cluj. Victoriile repetate ale lui Ioan de Hunedoara vor duce la unitatea țărilor creștine din Europa Centrală și de Est, în luptele duse împotriva Imperiului Otoman, maghiarii, românii, sârbii, croații și germanii luptă sub un singur steag. Sub domnia sa se instalează Renașterea în Europa Centrală. Ioan de Hunedoara a fost un mare susținător al creștinătății, turnul Bisericii din Cetatea Târgu Mureș fiind construit grație contribuției sale financiare.”

Alex TOTH


De asemenea, verificati

Au început lucrările de reabilitare a Sălii Oglinzilor din Palatul Culturii

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.