<strong>”Între părăie”, loc de întâlnire a poveștilor ciobănești ale Văii Idicelului</strong> Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

”Între părăie”, loc de întâlnire a poveștilor ciobănești ale Văii Idicelului

Tradiția spune că în preajma sărbătorii Sfinților Arhangheli, între Idicel Pădure și Idicel Sat în locul numit ”între părăie” are loc o manifestare tradițională pusă la cale de familia Moldovan, rapsodul popular Rafila Moldovan și fiul acesteia, Mihai. Cei doi sunt ajutați de oameni inimoși de pe Valea Idicelului, astfel că lumea se adună  să cinstească intrarea în Post cum știu ei mai bine și mai frumos. Nu a făcut excepție nici acest an, duminică, 13 noiembrie lumra s-a adunat ”între părăie” pentru a marca cum se cuvine Vara Arhanghelilor.

„A fost o întâlnire între ciobanii de pe Valea Idicelului, oameni care trăiesc cu greutăți și necazuri. Nu e cine știe ce mare treabă, cum am spus, e o întâlnire între ciobani care are loc toamna, când munca e aproape gata, chiar dacă mai este ceva de lucru. Muncă este tot timpul, ea nu se gată niciodată. Vremea a ținut cu noi, plus oamenii din sat și din zonă care vin și ne ajută cu drag în fiecare an. Nu am făcut mare promovare, am dat de știre pe Facebook și lumea una două s-a strâns și a venit să ne ajute. Practic, ne simțim bine într-o zi frumoasă de toamnă înainte de intrarea în Post. Multă lume spune de vreun obicei, acestea există de pe vremea dacolor și romanilor, aici se adună ciobanii și pun de o petrecere. Nu lipsesc animalele, ele sunt mereu aproape de oameni, de aceea le-am adus aici, dacă e să ne referim la oi. De cai nu mai vorbesc, ei sunt mereu prezenți alături de ciobani la această manifestare între părăie”, a precizat Mihai Moldovan, organizatorul evenimentului.

Printre cei care au pus umărul ca treaba să iasă cât mai bine s-a numărat și familia Dârloman din Idicel Pădure, Valer, Angela și fiica Angelica, fiecare implicat în buna desfășurare a evenimentului.

„Tradiția cere ca la un eveniment cu ciobani să fie și mâncare pe măsură din care nu lipsește tocana de miel, boțele cu brânză, mamaliga, jinarsul. Poate unii mai domni preferă altceva, noi în schimb ne rezumăm la ce e traditional și specific ciobanilor, Tot ce am pregătit aici respectă această regulă”, a precizat Valer Dârloman.

 „A fost un eveniment frumos animat de oamenii de pe Valea Idicelului, crescători destoinici de animale. Nu au lipsit  călăreții,  și în acest an au coborât simbolic din vârful dealului, cum cere tradiția. De aceea i se mai spune la acest eveniment ”Caii şi plăieşii”. E un obicei frumos care aparține acestei zone, respectiv Valea Idicelului. Și noi am venit cu câteva animale, am făcut și mâncare tradițională care am servit-o celor prezenți. I se mai spune și Vara Arhanghelilor, moment care prevestește venirea toamnei și intrarea în Postul Crăciunului”, a spus Angela Dârloman.

Caii și călăreții, pata de culoare a evenimentului

Animalel, caii în special, fac mereu deliciul celor care asistă la evenimentul organizat pe Valea Idicelului ”între părăie”.

„Simbolic, acest moment marchează coborâtul ciobanilor de la munte, momentul în care ei se adună și își povestesc fiecare cele avute și întâmplate sus la munte. Cei de pe Valea Idicelului au ca și loc de întâlnire aici ”între părăie”, locul unde anual, prin grija unor oameni inimoși ai locului se  organizează această manifestare, prilej de socializare și bună dispoziție. Momentul principal este atunci când călăreții coboară din vârful dealului, moment la care asistă foarte multă lume venită nu doar din Idicel ci și din alte părți. E o tradiție călăritul aici la noi, o mândrie și o onoare pentru cine urcă în șa, în special pentru copii. Vara oamenii nu țin cai acasă, de aceea acest moment este unul atît de mult așteptat, în special de cei tineri și de copii”, ne-a povestit Emil Precup din Idicel Pădure.

Mai la deal, l-am întâlnit pe Ioan Feier din Idicel Pădure. Alătuti de familie și  cei dragi, savura la foc momentul de sărbătoare.

„Când era meu mic nu prea exista această sărbătoare, ea a apărut doar acum după Revoluție. Cu toate astea e o sărbătoare binevenită care readuce în atenție tradițiile ciobanilor de odinioară când aceștia se întâlneau după ce coborau de la munte. Cu acest prilej lumea socializează, se mai întâlnesc oamenii la câte o poveste. Fiecare vine aici cu ce are, mai cu o tocană, cu un boț, cu o mămăligă, care cum poate, astfel ca toată lumea să fie omenită. Mi-a plăcut cum s-a petrecut evenimentul în acest an, caii, călăreții,  oamenii, mâncarea, totul a fost cum trebuie, chiar și momentele care au animat ziua de azi, încercările bărbătești cum se făceau pe vremuri, trasul cârligului, trânta, bătaia cu sumanul și alte trebuiri bărbătești”, a precizat Ioan Feier.

Pomenirea celor dispăruți

Sărbătoarea de pe Valea Idicelului este și un prilej de momenire a celor dispăruți. Nu a făcut excepție nici acest an, cei care animau odinioară evenimentul dintre părăie fiind pomeniți încă de la primele ore.

„De când am început să organizăm acest eveniment la care noi i-am spus ”Caii și Plăieșii”, mereu aducem un gând pentru cei plecați. După o pauză de doi ani datorată pandemiei s-a reluat acest obicei. În acest an mi-a murit și soțul, fapt pentru care Mihai a zis să facem și un parastas, nu doar după soțul meu ci după toți cei care au participat la acest eveniment în anii trecuți și care acum nu mai sunt printre noi. Parastastul a deschis această întâlnire oficiat de preoții Eugen Micu din Idicel Pădure și Valer Roșca de la Ideciu de Sus. Este un binemeritat omagiu adus tuturor celor dragi, bătrânilor cu povești și lecții de viață care din păcare nu mai sunt printre noi. Este important să le păstrăm memoria acestor minunați oameni, oameni plini de înțelepciune care au plecat de lângă noi în ultimii ani”, a spus Maria Precup din Idicel Pădure.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE