Home / Cultură / Prof. Tudor Păcuraru a lansat două cărți la Miercurea Ciuc

Prof. Tudor Păcuraru a lansat două cărți la Miercurea Ciuc

Distribuie

La Miercurea Ciuc a avut loc lansarea volumelor Planul Nistru și Zori Însângerate, organizată de Editura Evenimentul și Capital și de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria „, filiala Harghita. La eveniment au participat intelectuali români și maghiari din județul Harghita, precum si zeci de cititori, de toate vârstele, dar si reprezentanți ai presei locale: szekelyujsaj.info și ziarharghita.ro. Autorul, prof. Tudor Păcuraru, a acordat autografe.

În cartea Planul Nistru se prezintă, în baza unor documente oficiale, modul în care a decurs intervenția secretă a URSS în evenimentele din Decembrie 1989. Demersul autorului este cuprinzător, detaliind motivele deciziei de intervenție, efectivele și modalitățile de acțiune, unitățile participante și rezultatele obținute. Pentru prima dată sunt identificate, pornind de la date oficiale, coordonatele intervenției străine care au însângerat revoluția română. În mare parte acestea corespund cu etapa secretă a intervențiilor ruso-sovietice de la Praga (1968), Kabul (1979) și Kiev (2022).

Volumul Zori Însângerate se bazează pe documente din arhiva CNSAS, care relatează derularea conflictului interetnic de la Târgu Mureș din primăvara anului 1990. Respectivul dosar, identificat de prof. Florian Bichir, conține raportările Compartimentului de contraspionaj de la Târgu Mureș către centrala SRI de la București. Pentru prima data evenimentele pot fi descrise în baza unor informații profesionist culese și verificate. Concluziile sunt surprinzătoare și pun in evidență intervenția masivă a securității comuniste ungare, AVH, în detonarea conflictului interetnic.


De asemenea, verificati

Depășiri ale pragului admis de particule în suspensie la Târgu Mureș

Distribuie În conformitate cu obligațiile legale, Primăria Municipiului Târgu Mureș informează locuitorii asupra faptului că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.