Paradoxul Centurii Târgu Mureș: avem verificatori, dar n-avem proiect! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4746 Vizualizări

Paradoxul Centurii Târgu Mureș: avem verificatori, dar n-avem proiect!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, a atribuit, în data de 1 martie 2023, societății Consultanță pentru Infrastructuri Terestre – Consit SA București, un contract în valoare de 153.000 de lei, fără TVA, împărțit în două loturi, pentru furnizare de servicii de verificare tehnică a documentației pentru obiectivul ”Actualizarea documentației tehnice PT + DDE Varianta de Ocolire Târgu Mureș”, informează www.licitatiapublica.ro.

Durata contractului va fi de 24 de luni, iar obiectivele care vor fi supuse verificărilor tehnice sunt: lucrări de drumuri, inclusiv podețe, lucrări de poduri, lucrări de consolidări versanți, stabilitatea terenului de fundare a construcțiilor și a masivelor de pământ și lucrări hidrotehnice (lotul 1), respectiv construcții civile, lucrări de instalații electrice, telecomunicații și iluminat, lucrări de rețele de apă și canalizare, rețele de apă-canal și lucrări de instalații gaze (lotul 2).

Lucrări ”înghețate” de mai bine de 5 ani

Conform caietului de sarcini al licitației, document aprobat de către Alexandru Tudor Duțu, director regional al CNAIR, în cadrul contractului ”Revizuirea/ actualizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție și documentația de atribuire pentru Varianta de Ocolire Târgu Mureș” în anul 2012 au fost actualizate atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic, de către SC Arcadis Eurometudes SA.

”În baza documentației tehnico-economice aprobate și a proiectului tehnic elaborat în anul 2012, la acest obiectiv au fost realizate lucrări în procent de aproximativ 35%, în baza unui contract de excuție, încheiat prin încetare amiabilă în data de 29 decembrie 2017. Lucrările au fost realizate în conformitate cu Autorizația de Construire 015/17 iunie 2014”, se menționează în document.

Potrivit aceleiași surse, ”având în vedere faptul că lucrările realizate până la momentul încetării contractului de execuție lucrări au fost executate în baza proiectului tehnic elaborat în anul 2012, a fost necesară actualizarea documentației tehnice la standardele în vigoare, cât și la situația existentă în teren.”

Verificare în 10 zile, contract pe 2 ani

Referitor la durata contractului de 24 de luni, Robert Elekes, purtător de cuvânt în cadrul DRDP Brașov a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, că verificarea tehnică a documentației pentru obiectivul ”Actualizarea documentației tehnice PT + DDE Varianta de Ocolire Târgu Mureș” va dura maxim 10 zile.

”La verificarea proiectului se va lucra maxim 10 zile, restul de doi ani constă în asistență pe perioada implementării proiectului. Adică ce modificări face proiectantul chiar și în timpul construcției. Se dau dispoziții de șantier care trebuie, de asemenea, verificate de către verificatori și ei aceasta vor face”, a declarat Robert Elekes.

O nouă amânare pentru finalizarea proiectului tehnic

În urma unei proceduri de achiziție publică între CNAIR, prin DRDP Brașov, și Asocierea SC Royal CDV G2 SRL – SC Specialist Consulting SRL, în octombrie 2021 a fost încheiat un contract de prestări servicii în valoare de 1.868.000 de lei, fără TVA, având ca obiect ”Actualizarea documentației tehnice PT + DDE Varianta de Ocolire Târgu Mureș”, data estimativă anunțată pentru predarea și finalizarea documentației fiind 8 martie 2023, aceasta fiind a treia amânare, după termenele prelungite din iulie 2022 și septembrie 2022.

Referindu-se la acest contract, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov a afirmat că are o veste proastă, respectiv o nouă amânare a finalizării documentației tehnice a Variantei de Ocolire Târgu Mureș.

”Vestea proastă este că proiectul în sine încă e în facere. Se tot amână pentru că din păcate firma nu s-a mobilizat cum trebuie, au spus că au foarte multe proiecte de făcut. Și-au asumat toate penalitățile, au zis că au întâmpinat probleme neprevăzute. Proiectul a început în timpul pandemiei și primele motive de întârziere au fost pandemia. Apoi a trecut pandemia, li s-au lucrat lucrările și tot așa. Ultimul termen stabilit este maxim până de Paști”, a informat Robert Elekes.

Varianta de Ocolire Târgu Mureș va avea o lungime de 11,643 de kilometri, între localitățile Târgu Mureș și Ernei, cu plecare de pe DN 13 Brașov – Sighișoara – Târgu Mureș (km 155) și sosire pe DN 15 Reghin – Târgu Mureș – Turda (km 84). Traseul proiectat va traversa unitățile administrativ-teritoriale Târgu Mureș, Livezeni, Sângeorgiu de Mureș și Ernei.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE