Virgil și Ovidia Măriuță din Pogăceaua, poveste de succes în domeniul legumicol Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1687 Vizualizări

Virgil și Ovidia Măriuță din Pogăceaua, poveste de succes în domeniul legumicol

Familia Virgil și Ovidia Măriuță din Pogăceaua sunt protagoniștii unei frumoase povești de viață, muncă și dragoste pentru agricultură, legumicultură ca să fim mai preciși, poveste care durează de cel puțin 15 ani, de când au lăsat Mediașul pentru Pogăceaua, locul unde au devenit producători de legume în spații protejate.

„După 31 de ani în care am locuit în Mediaș ne-am mutat în Pogăceaua. Cred că frica de vârsta de pensionare, să ajung să stau la bloc și să nu fac nimic a fost motivul care ne-a determinat să ne mutăm la Pogăceaua. Astfel, în 2008 am cumpărat o casă și ceva pământ aici în Pogăceaua, având creionată deja ideea despre ce vreau să fac legat de agricultură”, și-a început povestea Virgil Măriuță.

Primii pași

Începutul a fost destul de timid și plin de neprevăzut, dat fiind faptul că legumicultura era un domeniu complet nou pentru Virgil și Ovidia Măriuță. „Am început cu două solarii. Nu știam ce soiuri să pun, nu știam ce se caută pe piață. Am fost oarecum autodidacți, mai mult am învățat din greșeli, dar încet, încet am început să creștem. Astfel, în prezent suprafața cultivată este de 17 arii, respectiv șase solari pentru consum plus un solar unde pregătim răsadul. Totul a fost făcut din banii noștri. La început lucram și în construcții pentru a putea să susțin financiar această activitate, și după 5-6 ani, când am început să avem și un pic de profit după legume m-am axat strict doar pe legumicultură”, spune Virgil Măriuță.

Încă de la început s-a merg pe roșii, castraveți, și până anul trecut pe varză, respectiv pe soiuri și hibrizi care au trecut cu brio examentul timpului, dar mai ales testul clienților.

„La roșii, în prezent mergem pe doi hibrizi, Apfen F1 și Rugantino F1, la care se adaugă un soi autohton. Nu-i știu nici măcare numele, știu doar că oferă un randament extrem de mare. S-a nimerit să primesc câteva semințe într-o cutie de chibrituri și așa am dat peste această roșie minune. În medie, o roșie ajunge undeva la 600-700 de grame, chiar și la peste un kilogram bucata. De asemenea, gustul este fantastic și se păstrează foarte bine, plus pulpă multă. Acest soi autohton este practic baza producției noastre. Ca și producție, ne învârtim undeva la 20-25 de tone de roșii pe an. În ce privește cultura de castraveți, mergem de regulă pe doi hibrizi, Artist F1 și Karavan F1”, povestește Virgil Măriuță.

Dedicați în totalitate muncii

Munca în legumicultură, exceptând lunile de iarnă, este permanentă pentru Virgil și Ovidia Măriuță. „Munca începe în luna februarie cu semănatul. Deocamdată încălzim solariile cu curent, căldura trebuie menținută constant, fapt ce implică costuri. Munca se continuă pe toată perioada anului, pauza fiind undeva în perioada de iarnă. Sunt și excepții cum a fost și anul trecut când am fost în piață inclusiv în luna decembrie. Facem pauză în decembrie și ianuarie, iar pe la jumătea lui februarie începem să semănăm. Din acel moment suntem dedicați în totalitate muncii”, explică Virgil Măriuță.

Elementul definitoriu care dă sens întregii activități este cel legat de valorificarea producției, aspect consolidat în timp de calitate și relație corectă cu clienții.

„Producția o valorificăm în Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș unde suntem prezenți de vreo nouă ani. Pe perioada de vară când cererea e mare, suntem prezenți zilnic în piață. Cred că avem o clientelă formată deja. Acest aspect are în spate foarte multă muncă până să ajungi la acea încredere care ți-o oferă clientul. Suntem singurii legumicultori din Pogăceaua. Suntem mândri de acest lucru și de tot ce am realizat până în prezent. Am învățat totul din mers practic, fără vreun ajutor sau sfat de la nimeni. Cea mai importantă lecție este să înveți din greșeli, e cea mai sigură învățătură care te ajută să mergi înainte cu folos. În ce ne privește, a durat cam patru-cinci ani până să intrăm pe piață și să începem să vindem. Deocamdată dorim să ne menținem pe aceeași poziție, să cultivăm legume pe cele 17 arii. Important e să fim sănătoși să putem munci în continuare, să ne putem bucura alături de familie și clienții noștri de ceea ce facem. De fiecare dată gândul e la clientul la care eu îi ofer roșia. Practic el este șeful, clientul, de pe urma căruia trăiesc și eu”, conchide Virgil Măriuță.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE