Părintele Ilie Dăian s-a pensionat Cultură
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 837 Vizualizări

Părintele Ilie Dăian s-a pensionat

Personalități importante în viața fiecărei comunități, preoții se bucură de respectul credincioșilor care găsesc în Biserică, în Cuvântul Domnului un punct de sprijin, o alinare a suferințelor spirituale și materiale de care nu sunt ocoliți de-a lungul vieții. Iar atunci când slujirea semenilor se întinde pe parcursul a peste patru decenii în două parohii și este dominată doar prin fapte demne de laudă, recunoștința și respectul credincioșilor se dublează.

Părintele Iconom Stavrofor Ilie Dăian este unul dintre oamenii care s-a dedicat deplin profesiei de credință pe care și-au ales-o încă din copilărie. S-a născut la 15 noiembrie 1955 în comuna Cut din județul Alba, acolo unde urmează școala generală, după care între anii 1971-1976 este elev al Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. În perioada 1976-1977, recrutul Ilie Dăian își face datoria pentru țară la o unitate militară din Bistrița, după care timp de patru ani studiază la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, fiind licențiat în Teologie în luna iunie 1981. Se căsătorește cu Marioara care, după 1989 devine profesoară de teologie, se bucură de nașterea celor două fiice și își începe cariera preoțească la Parohia ortodoxă din Gheja, cartier al orașului Luduș. Până în anul 2000 se bucură respectul credincioșilor după ce, în condițiile grele dinn anii dinainte de 1989 reușește să pună în valoare și să aducă îmbunătățiri structurale vechiului lăcaș de cult cu hramul „Sfântul  Ioan Gură de Aur”.

Un nou început

Calitățile native, vrednicia, priceperea și harul bisericesc au fost calificativele pe care le-a meritat părintele Ilie Dăian atunci când a fost numit în anul 2000 la Parohia Luduș III, la biserica ortodoxă cu hramul „Tuturor Sfinților”. După anul 1989, mulțimea de credincioși din cartierul Dacia din Luduș a dorit să își manifeste spiritul creștin printr-o nouă zidire bisericească. În anul 1991 a fost înființată o nouă parohie, iar după un an au fost oficiate primele slujbe într-o capelă amenajată pe locul actualei biserici căreia i s-a pus piatra de temelie sfințită de ÎPS Teoctist în 1995. Lucrările au fost inițiate de părintele Eugen Chirilă Părău, iar după decesul acestuia în 1999, noul preot paroh, Ilie Dăian, a contribuit din plin la ridicarea frumoasei construcții în stil clasic de „cruce greacă înscrisă”. După entuziasmul primilor ani postdecembriști, în noile condiții, proiectul a cunoscut câteva momente mai dificile, dar cu contribuția determinantă a credincioșilor dificultățile au fost depășite. Chiar dacă părintele Dăian a ezitat să amintească sponsorii pentru că erau foarte mulți, nu îi poate omite pe Iosif și Rodica Mocan, pe Sorin Și Daniela Nemeș, sau pe Ioan Corla. Acum, biserica are mobilier nou, încălzire prin pardoseală, iar zidirea se înalță mândră, ca o lebădă albă printre blocurile cartierului.

După încheierea lucrărilor, Biserica Ortodoxă din Luduș cu hramul „Tuturor Sfinților” a fost sfințită de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, prilej cu care Iconomul Stavrofor Ilie Dăian a primit din partea înaltului ierarh Irineu, Crucea Ierarhilor Transilvăneni, ca semn al vredniciei sale dovedite pe parcursul a mai mult de patru decenii, până la pensionarea sa.

Chiar dacă a lăsat locul celor doi preoți tineri care l-au urmat, Ioan Florea și Lucian Bucea, părintele Dăian rămâne conform unei tradiții bisericești unul dintre preoții îmbisericiți, alături de părintele Pompei de la Ațintiș și părintele Tinca de la Tăureni.

„Sunt alături de preoții în funcție și îi sprijin pe ei și pe enoriași în continuare. Este o relație foarte bună între credincioși încă din timpul părintelui Părău, relație care a rămas până în ziua de azi. Biserica noastră este caracterizată prin iubire și prietenie. Cine a slujit aici a respectat, a fost și este respectat. Noi, preoții îmbisericiți suntem bine primiți de enoriași și așa au fost primiți și tinerii preoți”, precizează proaspătul pensionar Ilie Dăian care adaugă că se bucură în continuare de aprecierea și respectul familiei, în care cei patru nepoți sunt în atenția tuturor.

„După o viață de muncă închinată bunului Dumnezeu, familiei și credincioșilor din cartierele Gheja și Dacia, nu doresc decât să am sănătate și putere de muncă pentru a fi de folos oamenilor”, a precizat părintele Iconom Stavrofor Ilie Dăian.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • L-am cunoscut pe părintele Ilie Daian cu mult timp in urmă .
    Trăim in Canada din anul 2000 și acum am aflat despre el,.
    Ii dorim sa se bucure de viata la pensie alături de intreaga lui familie și sănătate deplină. Aș aprecia mult sa vadă acest mesaj, pentru care va mulțumesc din inimă și Doamne Ajută.
    Aurelia
    🙏🙏🙏

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE