Luduș: Întâlnire emoționantă după 60 de ani Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 695 Vizualizări

Luduș: Întâlnire emoționantă după 60 de ani

Anul 1944 a fost punctul de plecare în viața biologică a celor care în anul 1962 făceau un alt pas important în dezvoltarea lor, acela de încheiere a studiilor preuniversitare. Născuți în anii grei ai războiului, cu o copilărie și adolescență marcate de lipsuri și privațiuni de tot felul, generația anului 1944 s-a străduit să devină membri respectați în familie și societate.

După o viață de muncă productivă, anul 2022 a constituit un moment emoționant al întâlnirii după 60 de ani al celor care au răspuns prezent apelului făcut. Și, cel mai bun loc de întâlnire a fost la sediul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Luduș, continuatoarea Școlii Medii Mixte absolvite cu ani în urmă. Cei 13 colegi prezenți în Luduș, Achim Ana, Călugăr Mihai, Cormoș Ioan, Fanea Eugenia, Fanea Meria, Felvinczi Iolanda, Giurgea Lucreția, Jeler Ioan, Man Dorina, Marian Ana, Rizoli Florentina, Rusu Ana și cel care semnează mai jos au fost primiți de directorul școlii, prof. dr. Marcela Berar.

La apelul catalogului au răspuns prezent cei 13 colegi amintiți, 16 fiind în imposibilitate de a fi prezenți din diferite motive obiective, dar pentru 11 dintre cei 40 de colegi absența este definitivă. O vizită la clădirea nouă a școlii unde este expus tabloul absolvenților din 1962, un popas la „Terenul geografic” inițiat de prof. Augustin Micu, fostul director și diriginte al promoției 1962, teren despre care actualul director al școlii a spus că „este un spațiu amenajat și dotat cu mijloacele, instrumentele și aparatele necesare pentru observarea, înțelegerea și cunoașterea unor noțiuni, fenomene și procese geografice, a dinamicii lor, pentru formarea priceperilor și deprinderilor elevilor”.

Acolo, lângă opera ilustrului profesor, foștii lui elevi au afirmat, din nou, că școala actuală ar fi onorată să-i poarte numele. Pentru a insista în acest demers a fost investit colegul Mitru Cirhagău. Un alt moment emoționant a fost înregistrat atunci când absolvenții din 1962 au intrat în fosta lor sală de clasă. Evident, după 60 de ani, fosta sală devenită acum amfiteatru arată mult mai bine. La fel sunt și actualii elevi mirați la început de vizita seniorilor, dar participanți fără inhibiții la dialogul cu cei care au fost și ei odată tineri.

La închierea vizitei făcute în școală a urmat reuniunea la localul „la Terasa Tivoli”, unul dintre cel mai bune localuri din oraș, acolo unde Lucreția Giurgea a dăruit colegilor cele mai recente romane semnate cu pseudonimul Ioana Giurgiu: „Între două vieți” și „Am fost profesoară”. Romanciera care s-a stabilit în Florida, Statele Unite ale Americii a promis că și în anul 2023, la 30 august va fi în Luduș pentru o nouă întâlnire. Colegii împreună cu soții sau soțiile s-au simțit bine, au depănat amintiri, s-au făcut multe fotografii și, optimiști ca de obicei, și-au dat întâlnire pentru o nouă revedere în anul 2023.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE