Facultatea de arhitectură din Cluj atractivă pentru elevii mureșeni Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 831 Vizualizări

Facultatea de arhitectură din Cluj atractivă pentru elevii mureșeni

Elevii secției de arhitectură din cadrul Liceului Vocațional de Artă din Târgu Mureș au fost marți, 4 aprilie, în cadrul programului ”Școala Altfel”, într-o vizită la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, elevii au avut posibilitatea de a vizita sălile și atelierele facultății, pentru a vedea care sunt condițiile în care se desfășoară cursurile și au avut întâlniri cu studenți din anii de studiu I, II și III și cadre didactice.

O facultate cu tradiție

Elevii mureșeni au putut afla date istorice despre învățământul de arhitectură în Cluj-Napoca, cu o tradiție ce începe din anul 1776. De asemenea, aceștia au primit informații legate de modul de desfășurare a activității academice, structura facultății și planul de învățământ.

”În 1998 ia naștere Facultatea de Arhitectură și Urbanism, care în prezent are în componență și derulează programul de studii de Arhitectură, în cadrul a două departamente: Departamentul Arhitectură și Departamentul Urbanism și Științe Tehnice. Facultatea de Arhitectură și Urbanism derulează programul de licență și master integrat în arhitectură, de 6 ani. După absolvire, prin obținerea celor 360 de credite și promovarea examenelor de finalizare a studiilor, respectiv susținerea lucrării de licență și a proiectului de diplomă, se acordă diploma de arhitect. Aceasta semnifică obținerea titlului profesional de arhitect, recunoscut internațional”, a arătat asis.univ.dr.arh. Alina Elena Voinea.

Cluj-Napoca vs. Târgu-Mureș

Deși o bună parte din viitorii studenți aleg să meargă la Cluj nu neapărat pentru orașul studențesc și atracțiile din el, elevii clasei a12-a declară că acesta nu este un criteriu pentru ei, și că pe ei îi interesează primordial învățământul.

”În primul rând sunt locuri la buget, pentru că intri și ești automat la buget, ponderea profesorilor mai tineri, și conexiunea dintre studenți și profesori e mult mai prezentă și nu e o discrepanță așa mare între ideologii și punctele de vedere. E mult mai aproape de Tg. Mureș față de facultatea de la București, spre exemplu. E printre cele mai bune cotate facultăți din țară, și mulți colegi de liceu mai mari au mers la Cluj. Admiterea este mai ușoară, nu este nevoie de atât de multe cunoștințe ca la București”, ne-a spus Elena Popescu., elevă în clasa a XII-a.

Elevii își doresc concurență

Concurența este și ea importantă pentru liceeni, aceștia au spus că aceasta îi motivează și că le garantează că merită locul pe care l-au câștigat. Conform cifrelor, la Facultatea din Cluj sunt 90-100 locuri pe an, din care 80 bugetare, și o concurență de 2-4 pe un loc.

Costurile legate de desfășurarea studiilor sunt și ele importante tineri. Aceștia au spus că vor opta pentru a locui la cămin.

”Oricum noi mergem la cămin, dat fiind că sunt prețuri exorbitante la chirii, și e foarte bine că e un campus mare, aproape de facultate. Oricum nimeni nu-ți spune cât de mult costă doar materialele pentru machetele pe care trebuie să le facem la facultate, pe lângă laptop, tablete grafice, programe etc”, a mai spus Cristian Maier.

Text și foto: Mihai Furnea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!