Spectacolul ”Întoarcerea”, participare la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

Spectacolul ”Întoarcerea”, participare la Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad

Spectacolul ”Întoarcerea” al Companiei ”Liviu Rebreanu” (Teatrul Național Târgu-Mureș) va participa la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. Spectacolul va fi jucat de către actorii târgumureșeni în data de 26 mai, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad. Este cea de a doua participare în festivaluri a acestui spectacol după ce anul trecut ”Întoarcerea” a fost prezentă în Festivalul Internațional de Teatru de la Piatra Neamț.

Festivalul Internațional de Teatru Nou revine cu o nouă ediție – cea de-a opta – după trei ani de absență din cauza restricțiilor din perioada pandemiei Covid. Sunt anunțate 12 spectacole, ce vor fi prezentate la Arad de teatre din Constanța, Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, București și Skopje, capitala Macedoniei de Nord.

Despre ”Întoarcerea”

Aflată în selecția finală pentru Piesa Anului UNITER 2018, piesa ”Întoarcerea” de Laurențiu Blaga este o poveste despre cum trecutul ne poate marca prezentul și chiar viitorul, atunci când unele lucruri nu sunt rezolvate la timpul lor. ”Întoarcerea” încearcă să investigheze modul în care întâmplări din istoria personală a fiecăruia dintre noi pot să ne urmărească sau să ne schimbe destinul dar și relațiile umane, pornind de la un fapt ce pare banal – întoarcerea unui prieten din trecut… Patru actori tineri (Georgiana Ghergu, Andi Gherghe, Alexandra Țifrea Mihoc, Ștefan Mura) spun povestea”Întoarcerii” călăuziți de către regizorul Adi Iclenzan. Premiera spectacolului a avut loc în data de 18 iunie 2021, la Sala Mică a Teatrului Național Târgu Mureș.

Despre spectacolul ”Întoarcerea” în presă:

“Întoarcerea” de Laurențiu Blaga – una din cele mai bine scrise – aș spune – drame domestice contemporane românești, cu tensiune și umor, cu acuitate, regizată inteligent și cu o bună miză pe detaliile semnificative de Adi Iclenzan și jucată cu o energie debordantă, versatilitate și naturalețe de Georgiana Ghergu, Mihoc Tifrea Alexandra, Ándi Gherghe și Ștefan Mura.” (Claudiu Groza – critic de teatru).

“(”Întoarcerea) e un spectacol oglindă, care ne arată pe noi așa cum nu am vrea să ne vedem, așa cum suntem de fapt, vulnerabili. E un spectacol necesar. Cred că de astfel de teatru este mare nevoie acum, un teatru care să vorbească despre ființa umană fără să o condamne, dându-i acesteia posibilitatea să aleagă ce face cu ce descoperă despre sine. Teatrul adevărului, teatrul ca experiență, teatrul ca senzație poate fi teatrul prezentului și al viitorului apropiat, fiindcă satisface nevoile actuale ale omului, făcând ceea ce el nu mai are timp să facă, să sondeze în propria-i ființă.” (Sașa Pânzaru – Spot 60, Teatrul Național Târgu-Mureș). 

“Și totuși, nu diferă felul în care iubim? Putem să mai fim la fel de puri în dragostea oferită după ce am suferit prima decepție? Sau suntem destinați să trăim, pe termen lung, o “singurătate în doi”? Și ce facem cu greșelile comise și cu regretele care ne macină? Le vocalizăm sau le aruncăm în fântână, consolându-ne cu faptul că o inundație care le-ar putea aduce la suprafață are șanse minime de existență? Dar și când se ajunge la o astfel de catastrofă… Ai milă, Doamne! Fiindcă trecutul ne urmărește, iar noi nu suntem mai rapizi.” (Liternet – Oana Balaci).

Următoarea reprezentație a spectacolului ”Întoarcerea” va avea loc marți 9 mai, de la ora 19.30, la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureș.

(Redacția / Foto: Bristena)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE