VIDEO, FOTO: ”Lebăda neagră de pe Balaton”, carte ”despre neprevăzut” lansată la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

VIDEO, FOTO: ”Lebăda neagră de pe Balaton”, carte ”despre neprevăzut” lansată la Târgu Mureș

Librăria Cărturești din incinta Shopping City Târgu Mureș a găzduit duminică, 4 iunie, lansarea cărții ”Lebăda neagră de pe Balaton”, lucrare coordonată de jurnalistul clujean Romeo Couți. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura Creator, a fost lansat în data de 15 martie, la Miercurea Ciuc, și conține interviuri cu Dan Dungaciu, Gwendoline Delbos-Corfield, Marius Dragomir, Alexandru Ghișa, Liviu Man, Gabriel Moisa, Nicolae Neagu, Tudor Păcuraru, Cosmin Puriș, Tibori-Szabo Zoltan și Nando Mario Varga, pe tema relației dintre România și Ungaria, subiectul dialogurilor gravitând în jurul lui Viktor Orban, actualul premier al Ungariei.

”Ungaria luptă pentru un trecut mai bun”

Moderatoarea lansării, care a fost transmisă live pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi, a fost Valeria Reit, reprezentantă a Editurii Creator, care i-a transmis mulțumiri jurnalistului Romeo Couți ”pentru încrederea pe care a acordat-o Editurii Creator prin încredințarea manuscrisului acestui volum” și pentru o ”colaborare excelentă” având în vedere că ”nu este la primul volum și sperăm nici la ultimul.”

Cartea a fost prezentată de către prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, istoric, și de dr. Alexandru Ghișa, istoric, diplomat și contributor al volumului.

”Așa cum sugerează și titlul cărții, este o carte despre ceva neprevăzut, acesta este sensul pe care îl transmite cartea de față și cam aceasta este interpretarea sintagmei consacrată de câțiva ani în literatura de specialitate, ceva neprevăzut care ne scapă înțelegerii firești, logice. Altfel, sigur că sunt multe lucruri pe care nu le putem înțelegem, care scapă logicii noastre și noi în general, vorbesc de generația mea, consideră că în Istorie hotărâtor este spiritul. Spiritul, așa spunea Hegel, este dominant în Istorie, dar se pare că sunt și momente când suntem contraziși, când personalități ale Istoriei să spunem că scurtcircuitează proiectele noastre”, a vorbit despre ”neprevăzutul care s-a instalat la Budapesta” istoricul Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” al Academiei Române.

Totodată, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean a mai apreciat construcția volumului ca fiind ”inspirată și inteligentă” deoarece ”a adus la masa dialogului oameni din diverse medii, cu diferite experiențe, atât români, cât și unguri și evrei” care s-au pronunțat ”asupra unui subiect de mare actualitate.”

”Romeo Couți a reșit să adune voci din medii total diferite, vreau să vă spun că nu ne cunoaștem între noi, dar ideile exprimate converg spre același Viktor Orban”, a menționat dr. Alexandru Ghișa, care și-a încheiat prezentarea cu o idee interesantă, respectiv că ”astăzi, în timp ce toate popoarele luptă pentru un viitor mai bun, Ungaria luptă pentru un trecut mai bun.”

Viktor Orban, ”un subiect aproape interzis”

Cuvântul de final i-a aparținut jurnalistului Romeo Couți, care a demarat proiectul scrierii cărții după ce două interviuri realizate pe tematica relațiilor dintre România și Ungaria au fost oprite de la difuzare la Studioul Teritorial al Televiziunii Române de la Cluj Napoca

”Vreau să le mulțumesc public (contributorilor – n.a.) pentru încrederea pe care mi-au acordat-o de a participa la un proiect după părerea mea în acest moment singular în România. Ca jurnalist vă spun că în spațiul public subiectul Viktor Orban este un subiect aproape interzis, presa națională nu discută decât în momente cheie, când mai vin demnitari din Ungaria, ai Statului Ungar, și mai aruncă câte o declarație doar pentru a agita spiritele. Mi-am dat seama că este un subiect interzis în primul rând după realizarea emisiunilor despre Viktor Orban care în mod inexplicabil au fost cenzurate”, a precizat coordonatorul volumului ”Lebăda neagră de pe Balaton.”

Text și foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE